MacBook Pro (2021)

Från sajten:
image

Apple presenterade precis nya MacBook Pros med helt nya chipen M1 Pro och M1 Max.

M1 Pro och Max är Apples uppföljare till M1-chipet. Det är deras mest kraftfulla chip någonsin och kommer tillsammans än så länge bara med de nya generationerna av MacBook Pro.

Apple MacBook-Pro Body

Under Keynoten Unleashed var det tydligt att datorerna riktar sig till proffs användare. Det här är deras nya Apples Silicon-chip och chipen är baserade på 5-nanometers processteknik.

MacBook Pro M1 Pro Max

M1 Pro

Apples första nya chip fick namnet M1 Pro. Chipet är tre gånger så snabbt som apples M1. Medan M1 hade tillgång till 8 kärnor så får M1 Pro en åttakärnig processor med 14-kärnig grafikprocessor eller en tiokärning processor med 16-kärnig grafikprocessor. Det här resulterar i upp till 70 procent högre processorprestanda än M1 och upp till dubbelt så hög grafikprestanda. Minnesbandbredden i M1 Pro är på upp till 200 GB/s. I jämförelse är det nästan tre gånger så mycket som M1. Med M1 kommer vi kunna ansluta två Pro Display XDR-skärmar och med M1 Max är det möjligt att ansluta upp till tre Pro Display XDR-skärmar och en 4K tv.

MacBook Pro M1 Pro Max

M1 Max

Apple nöjde sig inte med M1 Pro utan visade tydligt att det är till professionella användare de vänder sig till genom att presentera M1 Max. M1 Max har samma kraftfulla tiokärniga processor som M1 Pro men med upp till dubbelt så kraftfull grafikprocessor ända upp till 32 kärnor vilket ger fyra gånger så hög grafikprestanda som M1. Minnesbandbredden på M1 Max är upp till 400 GB/s. I jämförelse med M1 Pro är det dubbelt så mycket och sex gånger så mycket som M1. M1 Max har möjlighet till 64 GB RAM.

Apple MacBook-Pro_14-inch Redshift

Liquid Retina XDR

Precis som Apples fantastiska skärm Liquid Retina XDR-skärm så kommer nu MacBook Pro för första gången Liquid Retina XDR-skärm. Apples Liquid Retina XDR skärm använder samma mini-LED-teknik som finns i iPad Pro med upp till 1000 cd/m² och en maximal ljusstyrka på hela 1600 cd/m². Det ger ett kontrastförhållande på 1 000 000:1. Det här gör att HDR-innehåll blir än bättre och det kommer vi kunna se i detaljerna i skuggor, djupare svärta, detaljerade högdagrar och klarare färger än tidigare MacBook Pro skärmar. Apples skärm har nu stöd för över en miljard färger för mjukare övertoningar. Precis som på iPad Pro och iPhone 13 får nu MacBook Pro ProMotionteknik, det vill säga en adaptiv uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz. ProMotion anpassas uppdateringsfrekvensen automatiskt efter vad som visas på skärmen, vilket gör att vi sparar batteri när 120 Hz inte behövs. På iPhone 13 serien går det att stänga av 120 Hz Promotion och på MacBook Pro har Apple gör inställningar än mer personliga. De som önskar kan nu låsa uppdateringsfrekvensen efter sina behov.

Apple MacBook Pro Connectivity

14 och 16 tum

Båda modellerna har fått större skärm än föregående generation. 16″ modellen har egentligen 16,2″ och 7,7 miljoner pixlar medan 14″ är 14,2″ och 5,9 miljoner pixlar. Det betyder att 14″har mer pixlar än föregående generation av 16″ MacBook Pro. Kanterna runt MacBook Pro har blivit tunnare och längst upp får vi en flärp där den nya FaceTime HD kameran finns. Den nya kameran är en uppgradering från tidigare FaceTime kameror i MacBook Pro och har nu en kamera på 1080p. Även högtalarna i MacBook Pro har blivit bättre och nu två diskanthögtalare och fyra baselement. Apple har räknat ihop det här till att bli 80% mer bas än tidigare generation. Men även rumsligt ljud och Dolby Atmos har letat sig in i MacBook Pro

Apple MacBook-Pro Ports

Anslutningar

Apple går bakåt i tiden och tar bort Touchbar och ersätter den med de tidigare fysiska knapparna. Men inte bara där blickar Apple tillbaka på äldre modeller utan även anslutningar som HDMI, SDXC-kortplats har hittat tillbaka. Apples gamla MagSafekontakt för MacBooks har också hittat tillbaka, denna gång i form av MagSafe 3. Apples nya MacBook Pro kommer med laddare från 86 till 140 W. Med det här kommer vi kunna ladda upp till 50% på 30 minuter. Hörlursuttaget fortsätter att vara kvar med möjlighet att använda hörlurar med hög impedans. Båda MacBook Pro modellerna har tre Thunderbolt 4-portar. Det kommer vara möjligt att fortsätta ladda datorn via Thunderbolt 4-portarna om man vill. Båda datorerna har WiFi 6 och Bluetooth 5.0.

Nya MacBook Pro 14 tum kostar från 23 995 SEK respektive 22 385 SEK med utbildningsrabatt och MacBook Pro 16 tum kostar från 29 995 SEKrespektive 27375 SEK med utbildningsrabatt

1 gillning

WAIT…stop stop stop… …

Har skärmen en notch?!.. på riktigt? 2021, Jag måste se fel?

Edit: Och inte faceid?!. alltså är ni ok med detta?!

4 gillningar

Nej

1 gillning

Ja, varför inte? Man kan ju såklart sluta skärmen lite tidigare men vi är ju vana med en notch.

Face-ID tror jag dock hade varit nice. Men ingen stor sak. Finns (krystade) fördelar med det tydliga momentet med Touch-ID

Notchen har aldrig stört mig det minsta. Men att den saknar face-id är fan dåligt.

100% den är magi!

Som sagt, nöjd jag köpte min mini när jag gjorde. För det priset man får mini för är oslagbart. :slight_smile:

Om man beställde direkt, vilken leveransadress fick man då?
Edit: Datum. Leveransdatum.
Dumma autocorrect…:sunglasses:

1 gillning

Förhoppningsvis samma som man angav! Men om du menar datumet så bör det varit nästa vecka om du var snabb! :+1:

2 gillningar

Upptäcker att den är 85 mm bredare. Mkt bra, passar bättre i knät då…:+1::smiley:

Kallas även Top Notch vilket jag trodde du gillade. :joy::joy:

4 gillningar

Så för att summera
iPhone har Face ID och flärp
iPad Pro har Face ID och ingen flärp
Macbook Pro har numera flärp men ingen Face ID
Förvirrande men konsumenter vänjer sig eller hur :wink:

1 gillning

:joy:

3 gillningar

För förstgången på väldigt länge är jag inte det minsta intresserad av denna hårdvara. Apple har alltid varit grymma på på design och bra hårdvara.

1 gillning

Men detta känns ju superkonstigt.
Och utan faceid?!. FaceId som är överlägset bäst och anledning till att man varit ok med en notch.

Hade den haft faceid skulle jag ändå kanske varit ok med detta.
Min dotter som jobbar med film och foto redigering var väldigt ambivalent igår och valde att inte beställa direkt.

Det är ju inte så konstigt egentligen, flärpen är lite ikonisk för Apple, dessutom kommer denna aldrig störa dig när du konsumerar media, jobbar etc. Flärpen på iPhone är ju lite I vägen ibland men så kommer fallet inte vara med denna.

1 gillning

Absolut… men är kanten tunnare än på en ipad pro?

För om de får in det på en ipad pro…tycker man att det ska gå på en som inte har faceid

Den är tunnare än på iPad som är ganska tjock så jag gissar att de fick bygga in kameran lite annorlunda.

Skärmen på datorn är ju typ 1/3 av en iPad så jag kan nog förstå varför inte faceid är med , gissar att den enheten är för tjock helt enkelt

1 gillning

Jag reagerar verkligen inte alls. Visst, de kunde stoppat skärmen tidigare men det vet jag inte om det är så mycket bättre? Face-ID som jag skrev, men som sagt, notchen är en ickefråga, för mig

2 gillningar