Bak och recept

Något jag tycker saknas här är en baktråd så istället för att spamma ner ”vad gör du nu” så tänkte jag starta en ny tråd.
Kan inte bara vara jag som bakar? :relaxed:
Tänker man lägger ut när man bakar eller kanske letar efter något recept, eller vill dela med sig av något grymt recept!

7 gillningar




Tänkte göra lite praliner.
Putsat formen med Vodka.
Ska värma lite färger, tänkte köra på pärlvit, rosé(koppar)röd, grön och kanske blå.
Sen blir det att temperera chokladen.

16 gillningar

Bra initiativ!:+1:t3:

1 gillning

Varför putsa med alkohol? Tar bort fett från formen?

1 gillning

Avancerat, satt och letade recept på ett bra bröd att baka till nyår. Kanske blir en vanlig enkel baguette.

1 gillning

Jag bakar inte jätteofta, vanligtvis runt jul. Mina favoriter är mjuk pepparkaka och saffranskaka.

Mjuk pepparkaka med lingon


Ingredienser:
2 ägg
300 g smält smör
360 g (6 dl) vetemjöl
270 g (3 dl) strösocker
2 tsk kanel
2.5 tsk mald nejlika
2 tsk mald ingefära
2 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma
1 knivsudd salt
1 dl mörk sirap
100 g korinter
1 dl lingonsylt
0.5 dl mjölk

175°

Smält smör, blanda ner kryddor.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda ner mjölk och sirap.
Blanda ner smöret.
Rör ner mjölet, sikta.
Blanda ner lingon och korinter.
Smöra och bröa en form(stora mönstrade)
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter.
Låt stå 10 minuter innan kakan tas ur och läggs för svalning på galler.

Matgeek
https://youtu.be/WR3A2rJ907w

Saffranskaka


Ingredienser
Matfett till formen
Ströbröd till formen
200 g smör
1 g saffran
270 g (3 dl) strösocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
240 g (4 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175˚C.

Smörj och bröa en rund sockerkaksform.

Smält matfettet.

Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet.

Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken.

Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter.

Låt kakan stå i formen ca 10 minuter innan formen lossas.
Saftig saffranskaka | Recept ICA.se

8 gillningar

Få fram glans.
Egentligen är det tempereringen som skapar glansen men skadar inte att göra lite extra. :relaxed:

1 gillning


Färgen är klar.
Tog lite grön på vissa men sket i det på resten.
Ångrade mig angående chokladen, ska köra Ruby istället.

6 gillningar



Tempererat chokladen och fyllt formen.
Nu ska den stå i kylen i 20 min så hoppas jag skalen börjat släppa. :+1:
Bild på tempkurvan.
Tar tid men värt det när det blir rätt!

1 gillning


Kunde helt klart använt mer färg, tempereringen blev dock perfekt! Grym glans. :smile:

10 gillningar

Blev ju rätt så bra glans på den ena. :joy::joy::joy:

8 gillningar


Chokladen blev bra tempererad så det är nice, nästa gång har jag i mer färg dock haha.

12 gillningar

Hur blir de ”ihåliga” fyller du och sedan vänder på formen så att det rinner ut och kvar blir ett skal?

Vad fyller du skalen med?

Ja precis.
Så jag målar först formarna, sen tempererar jag chokladen och håller i hålen.
Sen slår jag på formen med handen och skrapan för att få upp luftbubblor.
Vänder på den och slår mer på den för att extra choklad ska åka ut, får inte vara för tunn viskositet på chokladen bara för det kan bli för tunna skal.
Sen ställer jag den på sidan i 20 sekunder och byter sida tills alla fyra är gjorda, så det liksom rinner runt om det fortfarande är rinnit.
När det stelnat lägger jag in formen i kylen i 20 minuter och efter det har förhoppningsvis flera av skalen börjat eller lossnat.

Kan fylla med vad jag vill, dessa är fyllda med mjökchokladganache.
Jag gör den enkel utan massa tillsatser.
200g choklad, hacka eller om det är knappar.
Koka upp ungefär en och en halv dl grädde, beroende på hur tjock ganachen ska vara.
Innan grädden kokar tar man av den och häller över chokladen. Låt chokladen stå i 30sek ungefär och rör sedan ihop med en slickepott sen kör jag med en stavmixer sista.
Fyll en spritspåse och lägg i kylen tills den inte är varm längre.
Fyll skalen så det är ganache tills det är ca 3 mm kvar till toppen.
Det kan behöva stå tills den stelnat för annars när man lockar pralinerna kan det liksom bli hål om det är för mjuk fyllning. Man kan också ta smält kakaosmör i en airbrush och blåsa på först men det gör inte jag.

Sen tempar man choklad igen, lägger över som lock och drar med skrapan.
Kan behöva lägga in i kylen 20 min igen eller 5 min i frysen för att dom ska lossna. Egentligen ska man låta det stå så dom lossnar själv men jag gör ju inte detta proffesionellt så ah.

5 gillningar

https://www.instagram.com/p/CO0nLrijVIE/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Såhär kan det se ut ibland.
Men vanligtvis brukar dom komma ut enkelt, men friktion kan göra så dom är lite jobbiga.

2 gillningar

Vad har ni andra för planer på nyårs-dessert?
Jag ska nog göra en mjölkchokladpannacotta toppad med hallonganache och daimkross. :relaxed:

2 gillningar

Vi funderar på denna.

3 gillningar

Ser riktigt nice ut!

Jag älskar att laga mat men känner mig lite fängslad i bakandet då alla mått måste vara exakt annars skiter det sig. MEN! Herr Attefors är en hejare på att göra havreflarn och chokladbollar, utöver det så är jag totalt värdelös.

På nyår ska frugan göra en mjölkchokladpannacotta toppad med färska jordgubbar.

2 gillningar

Havreflarn är ju så sjukt gott! Gärna med choklad ringlat över.

Pannacotta är så enkelt men också så fruktansvärt gott. :relaxed: