The Last of Us

Från sajten:


Undertecknad har spelat igenom “The Last of Us”-spelen fler gånger än vad man kanske borde men det är två fantastiska spel som har en handling som suger in spelaren och frågan är om de kan lyckas med det även i tv-format?

Idag hade “The Last of Us” premiär på HBO Max och det var nervöst att dra igång det första avsnittet. Att göra antingen film eller tv-serier av tv-spel är inte en lätt sak – något som vi lärt oss den hårda vägen. Ett vanligt misstag är att både karaktärer och handling ändras om så mycket att historien blir något helt annat än vad tv-spelet faktiskt handlade om. I de flesta fall har det slutat med ett dåligt betyg av både tittare och recensenter. Så frågan är då om Craig Mazin som gjorde den fantastiska tv-serien “Chernobyl” kan skapa en serie som är lika vass som tv-spelet?

Vi är skeptiska om han hade klarat det på egen hand och det var han nog själv också för till sin hjälp hade han ingen mindre än Neil Druckman som skapade båda “The Last of Us”-spelen som tv-serien bygger på. För er som inte har spelat spelen så kan vi gladeligen meddela att de har lyckats fånga karaktärerna från spelet, känslan i spelet och även miljöerna. När det kommer till handlingen så är den mer eller mindre identisk med tv-spelet och detta är vi otroligt tacksamma för. Någonstans tror vi att Craig Mazin insåg att berättelsen som Neil Druckman skapade i spelet är så perfekt och att ändra den är helt meningslöst.

Serien börjar med att vi får följa tonårstjejen Sarah (Nico Parker) som bor i en förort med hennes pappa Joel (Pedro Pascal). På nyheterna rapporterar de flera gånger om dagen om ett utbrott på andra sidan av Atlanten och utan att Sarah faktiskt säger något så märker vi som tittar att hon upplever att något inte står helt rätt till. Utan att berätta för mycket så flyttas storyn sedan fram 20 år i tiden där vi återigen följer Joel i en dystopisk värld som förändrats helt sedan ett svampvirus har infekterat större delen av mänskligheten. Hans uppdrag blir motvilligt att skydda den 14 år gamla Ellie (Bella Ramsey) på en resa genom ett USA fullt av infekterade människor som inte vill annat än att döda allt som lever.

Det första avsnittet av serien är på många sätt helt fenomenalt och att få uppleva samma story som i spelet en gång till på ett otroligt snyggt sätt är en upplevelse som är svårslagen. Dialogerna i serien är fenomenala och både Nico Parker, Bella Ramsey och Pedro Pascal bjuder på ett skådespel av extremt hög nivå. För oss som har spelat spelet finns det även lite easter eggs att hitta i serien så håll ögonen öppna när ni tittar. Serien har i skrivande stund ett betyg på 9,6 på IMDB med över 12 000 röster och både recensenter och vanliga tittare har redan hyllat serien till skyarna.

Seriens första avsnitt går att se på HBO Max och det kommer att släppas totalt nio avsnitt med ett nytt avsnitt varje vecka. Undertecknad kan inte annat än att rekommendera att titta på denna oavsett om du har spelat spelen eller inte för det är ännu ett mästerverk av Craig Mazin och Neil Druckman och de involverade skådespelarna.

8 gillningar

Kan man läsa denna texten utan att få spoilers?

Japp!

1 gillning

Jag har varken spelat spelen eller sett serien. Men jag har däremot sett ett näthat mot Bella Ramsey där folk gör narr av hennes utseende och klagar över att hon inte ser ut som karaktären i serien. Riktigt ynkligt beteende. :rage:

3 gillningar

Japp, jag hoppas de nötterna inser hur otroligt jävla duktig skådis hon är. Fullkomligt briljant i serien!

1 gillning

Husguden Linus Fremin hyllade serien i morse i morgonstudion. Då vet man att det är bra :nerd_face:.

Jag som lagt otaliga (alldeles för många timmar) på multiplayern i TLOU och spelat genom första spelet 5 gånger har HÖGA förväntningar

2 gillningar

Bara du som spoilar serier #lex-gomorrah :kissing_heart:

1 gillning

Det glömmer du aldrig!:sweat_smile:

1 gillning

Var också lite orolig för spoilers men tänkte att det är ju ändå bara första avsnittet.
Men vilken bra recension :ok_hand:t2::+1:t2: du fångade en stämning och känsla samtidigt som du inte avslöjade för mycket. Du beskrev helt enkelt (vilket inte alltid är så enkelt) det som jag vill veta om en film/serie.

3 gillningar

Kul! Tack för det :heart:

1 gillning

Mycket bra första avsnitt. Tycker att dom ändringarna dom gjort från spelet var bra även om jag hade gärna hade sett fler, tycker det är mycket intressantare när man hittar nya kreativa lösningar istället för att bara kopiera föregångaren rätt av. Men det hela bådar gott, har HBO sagt hur många avsnitt det blir? Edit Nio.

1 gillning

Nu har jag i och för sig bara spelat nya versionen av Last of Us part 1 men tycker att det är rätt mycket som skiljer mellan serien och spelet (t.ex. direkt från början där man får följa med dottern hos grannen osv) även om grundstoryn såklart är samma. Är det skillnad på remaken av part 1 och originalet?

Jag spelade remaken på ps4, den var identisk vad jag vill minnas.
Har inte sett serien än men låter bra att ” börjar” är lite längre, i spelet är den lite väl kort

Tyckte första avsnittet var riktigt bra och kändes exakt lagom som spelet i stilen/färger
Ingen av rollerna kändes hellre felcastad utan tvärt om.

1 gillning

Såg precis klart första avsnittet och längtar redan till på måndag. Minns inte så mycket från första spelet men jäklar vad man rycks med direkt. Älskar såna här post apokalyptiska zombie serier!

Var bara några dagar sedan jag fattade att Bella Ramsey hette det, tyckte Ramsey lät som en av släktena i GoT och tänkte att alla kallade henne för sitt GoT-namn (jävligt snubbigt gjort av alla). :stuck_out_tongue:

Segt med ett avsnitt i veckan, HBO giriga?

1 gillning

Tror det hela är så att bolagen vill att vi pratar om serien så länge som möjligt. Släpper man hela serien på en gång glöms serien bort snabbare än om vi har ett nytt avsnitt att prata om i nio veckor. Och HBO har väl alltid släppt ett avsnitt i veckan?

1 gillning

Har inte spelat spelen fast tycker att serien verkar lovande.
Var lite orolig att det skulle vara en Walking dead uppföljare som aldrig tar slut… får se om denna tar slut tillslut :wink:

Såg det igår, tycker det börjar riktigt bra.
Har inte spelat spelet mer än ett försök där jag kom genom introt och sen blev det liggande.