Microsoft etablerar datacenter på skånska vischan

Havsnivån är den nivå där höjden över havet = 0 :wink:
Så om havet stiger med 9000m är är havsnivån fortfaran = 0 men höjden till toppen av värdens nu högsta berg blir bara några hundra meter.

1 gillning

På tal om vatten! Har ni fått vattenmätare?

Japp, februari 2018. och dessa håller ner min hyresräkning med ca 250-300 spänn i månaden lite varierad förstås beroende på.

Stiger det 50 meter klarar jag mig. Tomten ligger på +58 meter ca 5 km från kusten :slightly_smiling_face:

Jo, men du får en strandtomt :slight_smile:
Klarar mig också, men behöver en roddbåt :smiley:

Jag behöver en ubåt ja!

1 gillning

…eller en snorkel :wink:
Men då är det lite risk för vattenskador på ditt datacenter…

Får la gå över på vattenkylning! :wink:

Från sajten:
image

Microsofts datacenter i Staffanstorp kommer verka med betydligt mindre kapacitet än vad som tidigare var tänkt. Detta efter bråk med närmaste grannarna.

I centrum av konflikten finns de stora dieselaggregat som skulle användas som backupkraft om elen försvann. Microsoft sökte aldrig tillstånd för dem från början. Då datacentret ligger granne med ett villaområde så har det naturligtvis skapat en hel del friktion i området. Dieselaggregaten måste nämligen testköras med jämna mellanrum.

Så ofta testkörs dieselaggregaten vid datacenter

  1. Två gånger per månad i 30 minuter.
  2. En gång per kvartal, 60 minuter.
  3. En gång per år, 150 minuter.
  4. Alla aggregat igång samtidigt, sk black building test, 120 minuter.

Källa: Microsofts ansökan till länsstyrelsen om miljöfarlig verksamhet

Microsoft meddelar nu att man avbryter miljöprövningen. Samtidigt påbörjar man sökandet efter en ny placering i Skåne för att hantera den mängd data som Staffanstorp skulle klara i full drift.

I Staffanstorp blir datacentret med den kapacitet det har idag kvar.

Hela processen att bygga centret är kantat med hemlighetsmakeri som inte är värdig en svensk byggprocess. Om detta pratar vi och Joakim Wernberg, Forskningsledare på Entreprenörskapsforum, om i Teknikveckan-podden

Läs också Sydsvenskans granskning (Betalvägg)

Samt Naturvårdsverkets kritik mot processen.

Via Sydsvenskan.

Tacka elbörsen (Nordpool) och borgarna för de.. Sverige har ingen elbrist och säljer mest el i hela Europa.

Hörde i P1 i morse hur perverst lite dessa datacenter betalar i elskatt. Dessutom har de inte kommit upp de 10-tusentals jobb som utlovades.

2.32.46 in i detta program.

@Jazo Lite osäker på vad det är som är borgarnas fel just i denna fråga. Menade du att kommentera i tråden: Elbolag och elpriser ?

Korrekt MatsOlov, det finns inga jobb att tala om som skapas, det är lite logistik, lite it-stöd och en vaktmästare. Vi pratade om det i denna podden:

Ja så gick de till - Utredningen genomfördes effektivt i Ingvar Carlssons socialdemokratiska regering, som beställt den. När man insåg vartåt det lutade lade man först ett förslag om att Vattenfall, som var statens verktyg för styrningen av energipolitiken, skulle förvandlas från ett affärsdrivande verk till ett vanligt statligt ägt aktiebolag. Förslaget bereddes alltså av ministären Carlsson men propositionen lades av den borgerliga regeringen med Carl Bildt som statsminister och röstades igenom i rikdagen med stor majoritet 1992.

Jo jag vet, men vad har det med Microsoft datacenter i Staffanstorp att göra? :slight_smile:

Nordpool..

Nordpool har inget med Microsoft datacenter i Staffanstorp att göra :slight_smile:

Har missat frågan, de är klart att ett subvetionerat (som bet låga skatter och avgifter utan att ge många jobb) datacenter inte passar där, bättre att placeras norrut eller åtminstone Stockholm där de ligger fler mellanstora..

Jag läste att dom här serverhallarna drar vatten som en hel stad typ. Mycket i alla fall!