IKEA börjar med självscanning

Från sajten:
image

Inte nog med att vi skall hämta, frakta hem och bygga ihop våra egna Billy-bokhyllor. Nu måste vi ta hand om hela köpprocessen själv också!

Och det är ju naturligtvis nice. Fram med IKEA-appen som om det vore ICA, scannar streckkoden och sedan gå ut genom expresskassan.

Först ut med denna förhoppningsvis smidiga lösning är varuhusen i Helsingborg och Jönköping.

IKEA Självscanning

Så går det till att självscanna på IKEA

  • Du scannar streckkoderna via IKEA-appen när du lägger ner varorna i din påse eller lägger på vagnen.
  • Väl i Expresskassan visar du upp en QR-kod i Expresskassan.
  • Du betalar sedan med kort eller presentkort som vanligt.

Förhoppningsvis utvecklar de en betallösning direkt i appen i framtiden.

1 gillning

Vänta nu…

Man måste alltså betala vid terminalerna i Expresskassorna ändå? Inte i appen och sedan bara visa upp QR-koden som bevis på att man har betalat?

Korrekt.

"För att kunna scanna när du handlar på IKEA, behöver du ladda ner IKEAs app. Du skannar det du vill handla i varuhuset och packar dina påsar medan du handlar. När du är redo att betala visar du upp en QR-kod i en särskild kassa där du sen betalar med bank- eller presentkort som vanligt. Smidigt tycker vi, eftersom appen dessutom är en riktigt bra shoppingkompis full av inspiration Allt på ett ställe, säger Rogier van de Pol, Payment Leader på IKEA Sverige. "

Då känns ju lösningen totalt meningslös.

Man måste fortfarande köa i expresskassorna och man måste fortfarande använda dess terminaler. Enda skillnaden är att man skannar varorna medans man tar dem i butiken istället för allt på en gång i expresskassan…vilket kan kvitta. Speciellt eftersom det aldrig är många varor, tio st är väl max för att få använda expresskassorna.

Det är fler än 10. En googling säger 15 st men jag har för mig att man har ökat det efter att man ökat antalet expresskassor.
Hade varit smidigast att kunna göra allt i appen men ändå skönt att slippa plocka upp allt för att sedan packa ner det igen.

6 gillningar

10, 15, 20…spelar enligt mig mindre roll, skanningen i sig tar inte mer än ett antal sekunder när man väl är vid terminalen.

Så i avsett antal varor så måste man fortfarande köa, vilket är delen som man borde ha för avsikt att kapa bort. Status quo nu då, alltså.

Köper man en eller två saker så är det inte mycket tid att spara men har man 20 prylar att plocka upp och skanna för att sedan packa ner så handlar det om minutrar att spara.

5 gillningar

…efter att du redan har stått 10+ minuter i kö bara för att komma fram till terminalerna, någon som en lösning likt denna borde ha för avsikt att kapa helt.

En sak i taget. Kommer säkert i nästa steg att betala i appen.

3 gillningar

MVP - rätt sätt att leverera

3 gillningar

Sällan så lång kö när jag är på Ikea. Du handlar på fel tidspunkter. :slight_smile:

Edit: och om alla skannar med appen så kommer det gå mycket snabbare i snabbkassan och även om det är flera minuter i kö så har man spara halva tiden man spenderar på att få betala genom att skanna med appen. :slight_smile:

5 gillningar

Sant men det lär sannolikt aldrig ske :slight_smile:

Hade varit bättre om Ikea implementerade en lösning på ett problem istället för att bara addera ett alternativ till när man kan skanna varorna :slight_smile:

Som t ex Ica har gjort för hur länge sedan som helst, med självscanningen och att dessa användare har egna kassor som inte delas med icke självscannare :slight_smile: Färdig, etablerad lösning som bara är att implementera.

FYI, vi var på Ikea igår. Hade fem varor och det tog i runda slängar tre sekunder att skanna i kassan. 20 varor hade alltså tagit runt 12 sekunder att skanna. På den tiden hade inte ens stackars Elsa framför oss i kön hunnit fram och börja använda sin terminal :smiley:

Icas lösning för självscanning var inte lika smidig när den kom för snart 20 år sedan som den är idag. Samma gäller det här. Som @bjorsi skrev så är är det en bra MVP som man kan bygga vidare.

Hur mycket tid man sparar hänger mycket på vad man köper. Det du beskriver är ett best-case scenario där man köper få grejer som inte är så skrymmande och enkla att skanna.

5 gillningar

1.6s per vara? :joy::joy::joy: Snacka om överdrift.

Ni två kan verkligen bråka om allt :slight_smile: Enda gången ni är överens är ju om ni båda vill dissa mig för något :grin:

4 gillningar

Räkna igen :wink:

Så funkar det väl på ICA, Willys COOP osv.

Jag var optimistisk :grin:

1 gillning

Långt därifrån, där finns en helt och hållet avgörande skillnad - egen kö. Där slipper man stå med andra som ska skanna sina varor på plats, som ett djur :smiley:

Sant och då menar du att det är fullt normalt att implementera en lösning på Ikea idag som är ekvivalent med hur ICAs såg ut för 20 år sedan? :slight_smile:

Åh nä, lite får man väl ändå kräva att företagen lär sig av varandra på 20 år :smiley: