Hur snabbt kan USB-A ladda?

Snabb fråga. Hur många watt kan USB-A skicka ut? Styrs det av annat än kontakten USB-A/C?

Frågan kommer av att en i familjen kom hem med en laddare med USB-A utgång och det sägs att den kan skicka ut 120W.

1 gillning

Anker verkar ju ha en

Länken funkade inte

1 gillning

Om laddaren är Quick Charge så kan den skicka ut hög effekt. Den inkopplade enheten måste också vara QC kompatibel för att kunna förhandla fram den höga effekten. USB-uttag med QC brukar vara orangea.

1 gillning

Jag hade ingen aning om att USB-A kunde skrämmas upp till denna nivå. Sladden som följde med var orangea inne i USB-C kontakten. En liten fundering bara, varför kör man med USB-A och inte USB-C i laddaren? Vinner man något på det?

Qualcomm hittade på det här med Quick Charge på USB-A innan USB-C var en grej och kineser ville kunna snabbladda telefoner och powerbanks. Sen kom USB-Power Delivery för USB-C.

2 gillningar

Inte en aning? Såg bara att det fanns
Hyfsat pris på den pjäsen :joy:

1 gillning

USB-A har en maxeffekt på 12 watt om inga specialprotokoll används.

Sedan har mobiltillverkarna och Qualcomm egna protokoll där det bland annat finns USB-A-laddare som kan ge runt 100 watt. Men då är det specifik laddare för en specifik mobil.

Du kan inte koppla in det till någon annan enhet så som dator eller kamera och ladda snabbare. Inte ens en annan mobiltelefon, då backar den tillbaka till USB-standardens 12 watt.

USB-C däremot är en annan sak där det officiella PowerDelivery-protokollet kan levera upp till 240 watt om laddare, kabel och dator är gjord för det.

4 gillningar

Anker PowerIQ 4.0 är PoweDelivery så det är via USB-C den kan ge 120 watt.

Via USB-A klarar den 22,5 watt – dock osäker vilka enheter som skulle stödja det.

1 gillning

Så laddaren som är till en kinesisk telefon lär inte ladda en MBP med full sprutt?

Om det är USB-C PD så går det fint oavsett om det är till en kinesisk eller svensk telefon. :slight_smile:

MacBook Pro..:smiley:

Utforskade inte vidare men blev lite nyfiken på frågan. Googlade lite snabbt och hittade den ovan. Inte meningen att vilseleda någon utan men för att stilla min egen nyfikenhet.

MacBook Pro använder snabbladdningsprotokollet PowerDelivery (PD) det fungerar endast över USB-C. Därmed kommer din USB-A-laddare max kunna ladda med 12 watt (detta är alltså sammanfattningen av tidigare svar :))

Får jag rekommendera en nice GaN-laddare (en laddare som baserat på Galliumnitrid i stället för kisel. Det gör att laddaren utvecklar mindre värme vilket i sin tur att laddaren kan vara både mindre och kraftfullare än tidigare. Här finns exempelvis en som ger dig 65 watt på ena USB-C-porten porten. 18 watt på den andra USB-C-porten och respektive 12 watt på de två USB-A-portarna. Då kan du ladda dator, mobiltelefoner samt annat samtidigt.

Skulle du ha en MacBook Pro som behöver mer än 65 watt så skriv det så hittar vi en annan till dig.

2 gillningar