Den bästa pannkaksmeten!?

Familjen här hemma är hooked på pannkakor för tillfället, så det gräddas en batch varje morgon. Nu är jag sugen på att variera mig lite.

Vad har ni för smettips och/eller gräddningshemligheter?

Så här ser min ut:

Ingredienser

  • 2 ägg
  • ca 1 dl mjöl (ibland hälften havregryn)
  • ca 2 dl mjölk
  • Vaniljpulver (ej vaniljsocker)

Procedur
Knäck äggen. Sedan hälften av mjölken och allt mjöl (siktar ner det), rör bort alla klumpar. Sedan i med vaniljpulvret och sista mjölken. Röra lite igen.
Gräddar i smör.

Bon appetit!

mjöl 2-3dl
mjölk 2-3dl
bakpulver 2-3msk
socker 2msk
vaniljpulver (mald vaniljstång) 1tsk
smällt smör 2msk
ägg 1st

Kör en skånsk variant som barnen gillar

7,5 dl mjölk
10 dl mjöl
En nypa salt
1/2 dl socker
50 gr jäst
1 ägg

Blanda ner jäst i ljummen mjölk. När jästen löst sig blandar man i ägg, salt, socker och sedan mjölet.

Låt jäsa en timme.
Stek sedan i smör och servera helst med sirap.
Går ju att välja annan topping om man vill
Blir lite matigare än amerikanska pannkakor

Kör en grundsmet och varierar smaksättningen.
Grund (ca 10 pannkakor beroende på tjocklek):
2,5 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl mjölk
Flytande margarin
Salt

Senast smaksatte jag med vaniljsocker, kanel och kardemumma. Det blev en hit.

Föredrar tunnpannkakor, men ibland blir det ugnspannkaka. Då blir det samma smet, men med en halv deciliter extra mjöl.

Varför krångla till de :stuck_out_tongue:

Det låter lite torrt utan mjölk. :thinking:

1 gillning

jävlar…missade att skriva mjölk :slight_smile:
uppdaterat nu

Socker i smeten, har ej testat. Brukar har lite socket på sedan.

Ger sockret någon extra studs i pannkakan?

Ska prova kardemumma imorgon. Tack för tipset.

1 gillning

I mitt recept så blir det “amerikanska” pannkakor. Å känner jag gärna har sockret i an att man lägger det på sedan

1 gillning

Om vi kör vanliga platta pannkakor så kör vi enligt grundreceptet från den rutiga kokboken.
Men jag brukar byta ut sockret mot vaniljpulver. Och smöret har jag i stekpannan istället. :slight_smile:

Om vi gör amerikanska pannkakor så kör vi enligt detta recept:

1 gillning

Ah, den lite tjockare varianten va? Har du en speciell stekpanna för dom? Tänke för att hålla formen.

Smeten i sig är ganska tjock så flyter ut lite men lyfter sig.

Jag brukar använda en ganska torr panna för jag tycker de ger en godare smak. Men många brukar vilja steka i smör.

Vi gör också amerikanska här hemma. Mitt grundrecept är från typ Martha Stewart.
1 kopp mjöl
2 matskedar socker
1/2 tesked salt
2 teskedar bakpulver
1/2 tesked bikarbonat
1 kopp mjölk
2 matskedar smält smör
1 stort ägg

Kanske i med lite vaniljsocker, mosad banan eller lite bär.

Äts endera klassiskt med bacon, lönnsirap och mer frukt/bär eller med typ mascarpone (för lite syra) och frukt/bär.

Vanlig panna går utmärkt. Som @Stefan_Sandstrom säger, torrare panna för jämnare resultat. Jag brukar smälta lite smör och sen torka ur pannan med lite papper så blir det perfekt. Med smör i smeten behöver man inte mer, iallafall inte i en teflonpanna.

2 gillningar

ah ok, ja jag gillar de knapriga kanterna och smaken som smöret ger.

2 gillningar

Samma här :+1:

Måste ha lite smör i då jag vägrar teflon och bara kör med gjutjärnspannor hemma

Jag kör kolståls pannor. är grymt nöjd.
Men eftersom det är smör i smeten så behöver man inte smöra pannan… eller det beror ju på vad man vill ha för yta

edit: Daily driver är 28cm ctx

Grymt nöjd med våra CTX. :+1:t3: