Familjen här hemma är hooked på pannkakor för tillfället, så det gräddas en batch varje morgon. Nu är jag sugen på att variera mig lite.
Vad har ni för smettips och/eller gräddningshemligheter?
Så här ser min ut:
Ingredienser
2 ägg
ca 1 dl mjöl (ibland hälften havregryn)
ca 2 dl mjölk
Vaniljpulver (ej vaniljsocker)
Procedur
Knäck äggen. Sedan hälften av mjölken och allt mjöl (siktar ner det), rör bort alla klumpar. Sedan i med vaniljpulvret och sista mjölken. Röra lite igen.
Gräddar i smör.
7,5 dl mjölk
10 dl mjöl
En nypa salt
1/2 dl socker
50 gr jäst
1 ägg
Blanda ner jäst i ljummen mjölk. När jästen löst sig blandar man i ägg, salt, socker och sedan mjölet.
Låt jäsa en timme.
Stek sedan i smör och servera helst med sirap.
Går ju att välja annan topping om man vill
Blir lite matigare än amerikanska pannkakor
Om vi kör vanliga platta pannkakor så kör vi enligt grundreceptet från den rutiga kokboken.
Men jag brukar byta ut sockret mot vaniljpulver. Och smöret har jag i stekpannan istället.
Vi gör också amerikanska här hemma. Mitt grundrecept är från typ Martha Stewart.
1 kopp mjöl
2 matskedar socker
1/2 tesked salt
2 teskedar bakpulver
1/2 tesked bikarbonat
1 kopp mjölk
2 matskedar smält smör
1 stort ägg
Kanske i med lite vaniljsocker, mosad banan eller lite bär.
Äts endera klassiskt med bacon, lönnsirap och mer frukt/bär eller med typ mascarpone (för lite syra) och frukt/bär.
Vanlig panna går utmärkt. Som @Stefan_Sandstrom säger, torrare panna för jämnare resultat. Jag brukar smälta lite smör och sen torka ur pannan med lite papper så blir det perfekt. Med smör i smeten behöver man inte mer, iallafall inte i en teflonpanna.
Jag kör kolståls pannor. är grymt nöjd.
Men eftersom det är smör i smeten så behöver man inte smöra pannan… eller det beror ju på vad man vill ha för yta