Apple Store-medarbetare i New York vill bilda fackförbund

Från sajten:
image

Butiksarbetare på Apple Store i New York Grand Central Terminal har börjat förbereda sig för att skapa ett officiellt fackförbund.

Under namnet Fruit Stand Workers United försöker man samla ihop underskrifter från 30% av arbetskraften. När eller om det sker kan de sedan ansöka hos amerikanska National Labor Relations Board om att skapa ett riktigt fackförbund på arbetsplatsen. National Labor Relations Board är en oberoende amerikansk myndighet för detta ändamål.

Vidare vill man ha upp minilönen till 30 dollar (Cirka 285 svenska kronor). Samtidigt kräver man noggranna undersökningar hur miljön påverkar medarbetarna i butiken. Detta gäller både ljudnivå, luftkvalitet och säkerheten på platsen.

Ju längre in i butiken uppe på balkongen vi kommer ju mindre sorl är det men visst måste det vara jobbigt att höra i längden.

Butiken i NY Grand Central Terminal är en naturlig del av vänthallen. Ljudnivån är mycket hög och alla besökare till butiken kanske inte är de mest dedikerade Apple-användarna. Vidare har New York City precis som andra miljonstäder problem med höga halter av avgaser från trafiken. Tågen som kommer in på de många spåren går visserligen på el men slitage från bromsar och hjul är också något som oroar.

Till skillnad mot Amazon och flera andra stora amerikanska techbolag har inte Apple visat några större problem med fackförbund. Däremot har man ingen aktiv relation med dem för amerikansk del. Hur Apple nu reagerar på försöken att bilda ett fackförbund på riktigt återstår att se.

Svenska Apple och facket

För svensk del har Apple avtal med Handelsanställdas förbund även kallat Handels. (Denna text uppdaterades 220521 efter att vi fick svar i från Handels)

Mer om New York Grand Central Terminal

Tågstationen har 44 plattformar och 67 spår. Det gör den till den största tågstationen i världen. Alla spår anländer till stationen under mark. Just nu byggs det åtta nya spår fördelat på fyra plattformar under existerande spår. Terminalen invigdes 1913.

Den hade över 21 miljoner besökare 2018 – som inte ens åkte något tåg. New York Grand Central Terminal är nämligen en av de 10 mest besökta turistmålet i världen. Inte illa för en simpel pendeltågsstation. Fjärrtågen till och från New York går nämligen inte härifrån utan från Penn Station. Det tar 21 minuter att gå mellan de båda stationerna.

1 gillning

Några bilder från när jag var där 2014.



Så mycket folk var det inte när jag var där i februari 2014.

Från sajten:
image

Det blev inte New York-butiken i Grand Central Terminal i USA som blev först med att rösta igenom skapandet av ett fackförbund – det blev en Apple Store Atlanta.

Apple Store i Cumberland Mall i Georgias delstatshuvudstad Atlanta som blev först med att rösta igenom bildandet av ett fackförbund. Det som verkat motivera de anställda är att lönen inte hängt med inflationen. En medarbetare menar att kollegor har tvingats sluta tidigare för att man helt enkelt inte haft råd att jobba kvar allt eftersom ens levnadskostnader ökar.

I går skrev vi om att flera medarbetare i Apples butik i Grand Central Terminal i New York jobbar för att skapa ett fackförbund. Nu blev alltså Atlanta-butiken först.

Apple har varken sagt bu eller bä vilket i de här sammanhangen brukar vara en bra grej. I många fall anlitar amerikanska företag så kallade Union busters som på olika sätt försöker avskräcka medarbetare från att bilda fackförbund.

I USA fungerar det lite annorlunda än här i Sverige och det är något vi skall diskutera i ett kommande podavsnitt av Teknikveckan med Macradion-podden. Är du intresserad av det se till att prenumera via din favoritpoddspelare.

Via Engadget.

Här kan man se när Derrick Palmer från det nybildade facket på Amazon, möter Sean M. O’Brien, generalsekreterare för det amerikanska Transportfacket. Amazon till skillnad från Apple har motarbetat facket.
bild
Tycker det är in kul bild på temat nytt och gammal. Gissa vem som är vem…?:grin:

1 gillning

Från sajten:
image

Som en respons mot den fackliga rörelse som gror i flera av Apples butiker hyr nu Apple in en ökänd antifacklig juristbyrå.

Juristbyrån som heter Littler Mendelson har tidigare jobbat åt högprofilerade kunder som Starbucks, McDonalds och Nissan för att hindra bildande av fack på arbetsplatserna. Det ger minst sagt en ledtråd till hur Apple ställer sig i frågan.

Apple har ännu inte gjort något officiellt uttalande angående fackbildningarna som gror i flera butiker. Mest aktuellt är den butik i Atlanta som nu vill ansöka om att gå med i CWA (Communications Workers of America). Det största fackförbundet bland techbolagsmedlemmar i USA.

När The Verge frågade Apple om det hela valde Apple att inte ens kommentera frågan angående juristbyrån. Istället prisades butiksanställda för deras insatser och förmånerna som butikspersonalen har rätt till i uttalandet.

Via: Engadget

Ja för Apple motarbetar ju inte. :smile:

Apple har råd att betala löner som överstiger deras konkurrenter. Så är det bara.

När det skrevs hade Apple inte gjort någonting. Och jag tror att Apple kommer hantera det här bra. Till och med ett öppet brev från Tim Cook inom kort.

Vad Apple har råd att betala sina anställda är en sak. Apple betalar rätt dåligt jämfört med konkurrenter inom IT enligt min erfarenhet. Allt handlar heller inte om pengar.

Det tror jag med.

De har generellt höga löner för att vara retail när vi pratar Apple Store. Men retail generellt är ju väldigt lågt.

Löner inom kärnverksamheten på HQ har jag ingen aning om.

Den här videon är intressant, när det finns en sådan här historia, förstår man varför amerikanska företag är så emot fackföreningar.

Den senaste konflikten är såvitt jag vet ny. Apple har inte gjort sig kända likt Amazon att vara strukturellt och medvetet negativa till facklig organisering. Även om de flesta företag i USA har drag av tveksamhet till facklig organisering.

Vad jag förstår så är det inte enbart högre lön utan en hel lista med olika saker man önskar förbättra

Framförallt handlar det om högre lön då levnadskostnaderna ökat markant.

Nja var en hel annat på det öppna brev från Cumberland

Från sajten:
image

Medarbetarna på Apple Store Towson i Maryland vill försöka organisera sig arbetsrättsligt. Det blir den tredje butiken som ämnar att rösta om att gå med i ett fackförbund.

Då vi är i USA måste man naturligtvis hitta på en bra akronym och här gäller “Coalition of Organized Retail Employee”s eller kort och gott AppleCore.

Först ut att rösta om bildandet är en butik i Atlanta och därefter Apple Store Grand Terminal i New York.

Apple har varit hyffsat tysta i det hela men anlitade nyligen en juristbyrå som specialiserade sig på att vara arbetsgivarens motpart vid försök att bilda fackförbund i USA.

Via Engadget.

Har Apple kollektivavtal i Sverige?

Japp med Handels.

3 gillningar