Annons: WiFi 6E ger oss 6 GHz – välkommen ännu snabbare WiFi!

Från sajten:
image

WiFi 6E är den senaste och hetaste WiFi-standarden som med sitt purfärska 6 GHz-band ska ge bättre hastigheter till fler användare samtidigt. Men hur då egentligen?

Trådlösa hastigheter upp till 50% snabbare än tidigare

Innan vi börjar så är det viktigt att poängtera att WiFi 6 inte har stöd för 6 GHz. För att kunna åtnjuta av de högre hastigheterna krävs den utökade standarden WiFi 6E. En enstaka bokstav har alltså väldigt stor betydelse! 🙂

WiFi 6E är alltså en utökning av den existerande WiFi-tekniken WiFi 6, och tillför fler frekvenser på det nyligen upplåtna 6 GHz-bandet som din router och dina enheter kan kommunicera på. WiFi 6, som rullades ut 2016, bygger i sin tur på flera nya tekniker såsom OBSS och OFDMA för att leverera bättre prestanda via de tidigare frekvensbanden på 2,4 GHz och 5 GHz. Du kan lära dig mer om WiFi 6 i vår tidigare artikel där vi går in på djupet om alla dessa nya tekniker och hur de påverkar dig.

Nog om WiFi 6, nu kikar vi närmare på vad som är nytt med WiFi 6E!

Teknik WiFi 6 WiFi 6E
Frekvensband 2,4 Ghz och 5 GHz 2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz
Totalt antal 20 Mhz-kanaler (i Norden) 22 st 51 st
Maximal kanalbredd 80 MHz 160 MHz
Maxhastighet per enhet 1,5 Gbit/s 2,3 Gbit/s

 

Låt inte grannens nätverk störa ditt – därför behöver du WiFi 6E

WiFi 6E handlar inte bara om hur snabbt en enskild dator eller telefon kan ladda ner filer eller strömma film, utan om total kapacitet över många olika enheter. Idag har en vanlig familj mängder av trådlösa enheter hemma, med telefoner, datorer, surfplattor, smarta TV-apparater och spelkonsoler. Genom att sprida ut signalerna från alla dessa enheter över fler och bredare frekvensband kan flera prylar användas samtidigt utan att negativt påverka prestandan hos alla andra. Du som bor i lägenhet kan också förvänta dig mindre störningar från grannarnas nätverk.

6 GHz som dedikerad backhaul

Mesh-routrar gör det lättare att få bra WiFi-täckning hemma, men kräver fortfarande planering. I synnerhet i frågan hur dina routrar ska kommunicera med varandra, dvs vilken backhaul du ska använda. Att dra en kabel, exempelvis med 2.5 Gbit per sekund i kapacitet, är en stabil lösning men kan vara tidskrävande för att slippa snubbla på kablar hemma. Att använda de vanliga WiFi-frekvensbanden är enkelt att komma igång med, men innebär att din backhaul slukar viktig bandbredd som kan användas av dina andra enheter.

 

Inställningar för Asus Wifi6e backhould connection priority

ASUS ZenWiFi Pro ET12 kan använda det nya 6 GHz-bandet som dedikerad backhaul. Det innebär att även du som inte har datorer eller telefoner med stöd för det nya bandet fortfarande kan få ut betydligt bättre prestanda ur dina prylar som slipper konkurrera med din kommunikationen mellan routrarna – och du slipper tänka på kabeltrassel.

Med högre överföringshastigheter och kortare svarstider innebär det att 6 GHz-bandet kommer närmare en fysisk nätverkskabel i prestanda. Du kan i fler fall kan komma undan med att slippa dra och gömma en trasslig kabel till exempelvis din speldator och fortfarande slippa höga ping-hastigheter – förutsatt att du sätter upp din router (eller dina routrar) för att maximera din räckvidd.

Snabbt ethernet kan ge bättre WiFi

Om du har en mesh-lösning hemma så består den av en huvudrouter som är kopplad mot internet, samt en eller flera noder som ansluter till huvudroutern och förlänger räckvidden. För att få stabil WiFi-prestanda behöver de kommunicera effektivt med varandra, och i synnerhet behöver noderna kommunicera utan störningar med huvudroutern som är i direktkontakt med internet. Det mest stabila sättet är fortfarande att använda en nätverkskabel för att ansluta noder till huvudroutern. De flesta Mesh-system idag har 1 Gbits-ethernetportar som du kan använda för att ansluta dina noder.

Baksidan Asus Wifi6e

ASUS WiFi 6E-kompatibla mesh-routersystem ZenWiFi Pro ET12 har dubbla 2.5 Gbits ethernetportar, en för WAN och en för LAN, så att du kan få maximal hastighet både mot din internetleverantör och mellan alla enheter där hemma.

Vad behövs för att komma igång med WiFi 6E?

Precis som med tidigare WiFi-standarder så krävs det två saker för att komma igång och få full nytta av den nya standarden: en WiFi 6E-kompatibel router och en eller flera mottagare, såsom mobiltelefoner eller datorer. Båda behöver ha stöd för standarden för att 6 GHz-bandet ska nyttjas.

 

Wifi 6e Certified Logo

Sedan förra året har flera mobiltillverkare introducerat stöd för WiFi 6E i sina respektive flaggskeppsmodeller. Likaså har standarden redan hittat in i flera bärbara datorer. Håll utkik efter WiFi 6E-logotypen på kartongen till din mobil, dator eller router för att vara säker på att stöd finns. ASUS ZenWiFi Pro ET12 som använts i den här artikeln har fullt stöd för WiFi 6E, och är också bakåtkompatibel med tidigare standarder.

Därför är WiFi 6E snabbare – så funkar det rent tekniskt!

Det senaste tillskottet är alltså 6 GHz, som har ännu fler och bredare kanaler till förfogande. WiFi 6E-standarden har tekniskt stöd för hela 59 kanaler på 20 MHz vardera, från 5.945 GHz och upp till 7.125 GHz. Av dessa kan 58 av kanalerna kombineras till upp till 29 stycken 40 MHz-kanaler, varav 28 stycken sedan kan kombineras till 14 stycken 80 MHz-kanaler. Nytt för WiFi 6E är att dessa 14 kanaler till slut också kan kombineras till upp till sju kanaler på hela 160 MHz.

Men olika länder reglerar själva hur dessa kanaler ska upplåtas för användning till just WiFi. I Sverige har EU och PTS godkänt att endast de 24 första 20 MHz-kanalerna får användas av WiFi 6E. Det innebär att vi i Sverige kan använda upp till 12 kanaler på 40 Mhz, 6 kanaler på 80 MHz eller 3 kanaler på 160 MHz.

Bandbredd Drawio

 

Att 6 GHz-bandet kan ge bättre totalkapacitet beror inte på den högre frekvensen i sig; till skillnad från exempelvis en processor så blir inte en trådlös nätverksöverföring snabbare bara av en högre frekvens. Det beror på att WiFi, precis som radio, TV eller mobilnätet, använder FM-radiosignaler, där FM står för frekvensmodulering. I en digital FM-radiosignal kodas alla ettor och nollor som ökningar eller minskningar av signalens frekvens – hur snabbt en sändare kan ändra frekvensen, och hur mycket frekvensen kan ändras, är vad som avgör den maximala överföringshastigheten. Om radiovågorna istället vore ljudvågor skulle FM-radio motsvara att snabbt ändra tonen på ljudet för att skicka ett meddelande.

Fler strömmar ger högre hastigheter

Moderna routrar kan använda flera dataströmmar samtidigt, så att olika enheter kan använda dedikerade frekvenskanaler. På så sätt sprids kapaciteten ut, vilket innebär mindre störningar mellan dina egna enheter och högre maximal kapacitet.Exempelvis kan ASUS ZenWiFi Pro ET12 använda upp till 12 kanaler samtidigt, för en maximal kapacitet på 11 000 Mbit per sekund.

När två enheter, såsom en dator och en router, ska kommunicera via WiFi sker det på särskilda kanaler, där varje kanal har ett spann (en bandbredd) på ett antal MHz. På 2,4 GHz-bandet finns det i teorin 13 kanaler på 20 MHz vardera, men eftersom kanalerna ligger närmare varandra än 20 MHz så överlappar varje kanal med sina närmaste grannar. För att WiFi ska fungera optimalt behövs kanaler som är helt separerade från varandra. Dessutom används 2,4 GHz-bandet av mer än bara WiFi – till exempel Bluetooth och flera sorters proprietära radiosändare. Och när flera enheter i närheten av varandra använder samma kanal så konkurrerar signalerna med varandra, vilket kallas network congestion. Det innebär störningar som ger sämre hastigheter.

Här finns också en av de främsta fördelarna med Wifi 6E. Till skillnad från 2,4 GHz-bandet som används till alla möjliga sorters signaler och 5 GHz-bandet som konkurrerar bland annat med radar så är det än så länge endast Wifi 6E som använder 6 GHz-bandet. Det i kombination med den kortare räckvidden innebär att ditt hemmanätverk på 6 GHz utsätts för färre störningar från exempelvis dina grannar. Och färre störningar innebär bättre prestanda.

Asus Wifi6e

Visste du att?

De radiovågor på 2,4 GHz som används för exempelvis WiFi räknas som mikrovågor, precis som de elektromagnetiska vågor som används för att värma mat i en mikrovågsugn – den enda egentliga skillnaden att en mikrovågsugn är byggd för att stråla inåt istället för utåt, och med högre effekt. Faktum är att de flesta mikrovågsugnar använder en frekvens på cirka 2,45 GHz, precis som WiFi på 2,4 GHz-bandet, och kan störa din uppkoppling. Därför är det viktigt att aldrig placera din router nära din mikro!

Bandet på 5 GHz introducerades dels för att ge tillgång till fler kanaler (i Sverige upp till 19 kanaler) och på så sätt avlasta de endast 4 kanalerna på 2,4 GHz-bandet. Eftersom det inte är lika många andra tjänster som använder 5 GHz-bandet så finns det också mindre konkurrens och mindre störningar. Dessutom kan WiFi 5 använda flera 20 MHz-kanaler samtidigt, för att effektivt få kanaler med en bredd på upp till 80 MHz vilket ger högre maximal hastighet.

Nackdelen, däremot, är att radiovågor med högre frekvens har svårare att tränga igenom väggar och därför får sämre räckvidd. För att kompensera för detta är det viktigt att placera din router på ett strategiskt ställe och/eller använda flera utspridda noder för att få bra prestanda i alla rum i hemmet. Dessutom används 5 GHz-bandet också av mer än bara WiFi, exempelvis radar. För att få tillgång till alla 19 kanaler som används på 5 GHz-bandet för WiFi i bland annat Sverige så behöver en router dynamiskt kunna byta kanal för att undvika att störa till exempel militära radarsignaler.

Missa inte vår tidigare artikel med tips på hur du ska placera din trådlösa router.

I artikeln har vi använt oss av ASUS ZenWiFi Pro ET12 som ett exempel på en router med mesh-kompabilitet som har stöd för WiFi 6E.

Så tycker sajterna som testat ASUS ZenWiFi Pro ET12

Missa inte heller när Linus Sebastian tittar närmare på ASUS ZenWiFi Pro ET12.

2 gillningar

Trodde att de skulle förenkla namnen när de gick från 802.11. :thinking: Vad hände med 6A, 6B, 6C och 6D och varför heter det inte bara WiFi 7?

3 gillningar

De har inte gått ifrån 802.11. De har bara hittat på marknadsföringsnamn. Wi-Fi 6 är 802.11ax och kommande 7:an är standarden 802.11be.
Anledningen till att 6E inte är Wi-Fi 7 är för att det är samma standard som 6:an. Man har bara utökat (Extended) frekvensområdet.

2 gillningar

Allt sådant här är ju både kul och spännande. Vi får ju vara med om en fantastisk teknisk tid. Samtidigt slog det mig när jag läste artikeln att vi(jag?) nu har en teknisk standar på telefoner och bärbara prylar samt mobilnät och WiFi där vi som privatpersoner har ganska marginell nytta av de olika uppgraderingarna.

WiFi 6 eller 6E ställs till att börja med i skuggan av hur bra router/AP man har. Sedan är det steg för steg-utveckling nu. Inte direkt några innovativa hopp. Likaså med 5G. Skillnaden för en privatperson mot 4G+ torde vara marginell. Då har man större behov av att täckningen är bra. Det är inte så att jag är emot den utveckling som sker, mer att det är små steg just nu och det ger inte direkt någon supereffekt för privatanvändaren/normalanvändaren. Att sedan steg för steg-utveckling sammantaget efter några steg ger en nytt hopp är en annan sak.

Om jag köper en 6E när Unifi släpper sådana prylar? Självklart! :joy:

Ser fram emot när du återupplivar Unifi-supporttråden.

1 gillning

Haha.. :laughing:.
Jag har faktiskt en störning i systemet just nu så jag kanske ska se till att den tråden inte faller helt i glömska hos övriga användare.. :sweat_smile:

Vad tror panelen om den här?

Om man drar en kabel från routern till noden kan jag sedan gå ut ur noden med en kabel till en switch med en massa andra prylar kopplade så de körs trådbundet? Blev inte riktigt klok på detta, även inte helt säker på hur man kopplar in den, LAN eller WAN?

Tekniken tilltalar ju även om jag inte har några WiFi 6E prylar än, eller ska man vänta tills det kommer mer att välja på?

Lär funka fint, internt kopplar du alltid LAN (Local Area Network).

Om jag fattat rätt så är det inkommande kabel i WAN & utgående till noden i LAN som då ska in i LAN hos noden?

Sen kopplar jag in switchen i ex LAN1 i noden för att köra den trådbundet?

Exactemento.

Så det är bara att beställa? :joy::joy:

Om det är vad du vill ha, du kan väl göra samma sak med befintlig utrustning gissar jag, bara koppla in en switch på befintlig router.

Jag har ju det här idag så det är inte möjligt att göra.

Ah, ja då får du köpa något annat om det inte finns någon LAN-port där du kan koppla in en switch.
:slight_smile:

Jo det finns på routern och där är det redan inkopplat. Sen jag har en switch i det andra rummet också där noden ska vara som jag då tänkte ta inkommande kabel från routern och sätta i noden och sedan gå från den till switchen.

Bör inte bli något problem så länge du har lanportar så det räcker. Jag har haft kopplat från nod till switch på mina Asus Zen. Fungerade perfekt.

1 gillning

Du kan ha två av den i mitten. Det har vi på lantstället.

Sedan slår man på detta på den som inte är huvudrouter:

1 gillning

Tänkte mest att det kunde vara kul att uppdatera WiFi't samtidigt.

2 gillningar

Exakt, komma här med massa lösningar när en ny pryl står för dörren..:sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

2 gillningar

Jaha, du ville bara köpa nytt, säg det då! :joy:

2 gillningar