Xiaomi Watch S3 är en stilfull smart klocka för en billig peng

Från sajten:
image

Behöver en smart, funktionell och ganska snygg smart klocka kosta skjortan? Nej, faktiskt inte om man väljer nyligen lanserade Xiaomi Watch S3.

I samband med att Xiaomi lanserade sin nya mobiltelefon Xiaomi 14 så fick vi även se ett par andra produkter där en av dessa var deras nya smarta klocka Xiaomi Watch S3. Detta är företagets första klocka att använda det nya operativsystemet Xiaomi HyperOS som så sakteligen ska implementeras över alla företagets produktlinjer oavsett vad det är för produkt som behöver ett operativsystem. Vi har haft möjlighet att testa Xiaomi Watch S3 under ett par veckors tid nu och imponeras av flera olika funktioner i klockan som utöver en bra batteritid även har ett attraktivt pris.

Det här är smarta klockan Xiaomi Watch S3

Xiaomi Watch S3 är en väldigt stilren smart klocka som trots ett lågt pris är full av olika funktioner vilket gör den väldigt användbar. Klockan levereras i en stilren förpackning som inte gör mycket väsen av sig men som följer företagets formspråk när det gäller mobila enheter. Klockan finns i två olika färger, svart och silver där vi testat den senare varianten.

I förpackningen hittar vi utöver klockan en laddare med USB-A och lite dokumentation. Varför man valt USB-A och inte USB-C är lite konstigt eftersom alla tillverkare mer eller mindre går mot den nyare USB-C-standarden. Med andra ord så se till att ha laddare av båda typer när det vankas semester, även om Xiaomi Watch S3 har en utlovad batteritid på upp till 15 dagar.

Baksidan på klockan ser ut som de flesta andra smarta klockor där sensorerna är samlade i mitten och i nederkant finns de två magnetiska kontakterna för laddning av klockan. Det går att byta armband vilket innebär att det finns ganska många möjligheter när det gäller att få till en mer personlig klocka. Utöver utbytbara armband så finns det fler möjligheter att personifiera klockan vilket vi återkommer till.

Xiaomi Watch S3 har en stor runt boett som faktiskt också går att byta om man så önskar genom att vrida den. Detta innebär fler möjligheter att anpassa klockan utifrån eget tycke och smak vilket är en trevlighet som vi inte är vana vid att se.

Klockan är lite tjockare än en del andra men efter att ha använt den ett tag så är det inget som stör. Hantering utöver den inbyggda touchskärmen sker via de två fysiska knapparna som finns på höger sida om klockan. Det är rejäla knappar så inga problem med att träffa rätt när man trycker.

Laddaren till klockan hör till en av de mer plastiga som undertecknad sprungit på under olika tester genom åren. Den gör dock sitt jobb men flyttas ganska lätt under laddning då vikten är ganska låg.

Till Xiaomi Watch S3 finns ett antal olika armband att välja mellan (tillbehör) som ger användaren möjlighet till en mer personlig look på klockan. Armband finns i olika material, allt från plast till läder och flätade varianter – något för alla eller åtminstone för olika tidpunkter.

Det går också att byta ut boetten på klockan men i detta fall så var färgen samma på klockan som den ring som skickades med recensionsexemplaret så det var ingen större mening med att försöka sig på ett byte. Dock så är det enkelt att byta, bara att vrida ringen och sedan vrida på den nya.

Installation av Xiaomi Watch S3

Att komma igång med Xiaomi Watch S3 sker via appen Mi Fitness som fått sig en ny design. Välj att lägga till en ny enhet och ge de rättigheter som behövs för att få ut så mycket som möjligt av klockan. I samband med installationen så ges också en del tips om hur man hanterar klockan och når olika funktioner i denna.

Klockan har stöd för widgetar som är lättåtkomliga genom att svepa mot höger på displayen. Navigeringen utmärker sig inte på något speciellt sätt jämfört med andra smarta klockor så tröskeln för att komma igång är relativt låg. Efter installation av klockan tas man till översiktsvyn där man uppmanas att fylla i lite mer personliga uppgifter som ålder, längd, vikt och annat för att komma igång.

När man varit igång ett tag med klockan så går det att följa sin utveckling i appen på ett överskådligt sätt. Olika värden visas föredömligt överskådligt i appen och det är bara att klicka sig in på de värden man vill se lite mer fördjupning kring. Xiaomi Watch S3 har en hel del sensorer som ger bra återkoppling kring hälsan. Tack vare en bra batteritid går det också att sova med klockan och se hur sömnen ser ut.

Givetvis går det också att göra en del inställningar i klockan som att välja bland de många urtavlorna, hur samtal ska hanteras och notiser ska visas. Allt är överskådligt och det märks att appen Mi Fitness fått sig en ordentlig översyn till användarnas fördel.

Så här fungerar Xiaomi Watch S3 i vardagen

Xiaomi Watch S3 är en positiv överraskning och överraskar på många sätt. Att Xiaomi försökt att få in mycket funktionalitet i sin senaste smarta klocka undgår ingen. Med tanke på prislappen som ligger på under tvåtusen kronor så har de gjort ett bra jobb. Visst finns det en del saker som skulle kunna förbättras men tack och lov så är detta sådant som kan fixas med uppdateringar av klockan.

Klockan erbjuder en mängd olika urtavlor att välja mellan och med utbytbara boetter och armband så är det möjligt att få till en mer personligt anpassad smart klocka. Visserligen så känns en del av urtavlorna lite amatörmässiga med konstiga skuggor men det kan vara en vanesak också. Urtavlorna har dessutom nattläge där då enbart visarna eller konturer av siffrorna visas i en svagare ljussättning – snyggt! Skärmen är för övrigt riktigt bra med fin skärpa och tydlighet beroende på omgivande ljusförhållanden.

Funktionsmässigt så har Xiaomi petat in en hel del sensorer som hjälper dig att hålla koll på hälsan vilket kanske blir viktigare och viktigare nuförtiden. Att mäta aktuell puls fungerar som förväntat och tydliggörs på den stora displayen på klockan. Finns inget att anmärka på här faktiskt!

Det går också att mäta syresättningen i blodet genom att hålla klockan still en stund. Efter genomförd mätning visas resultatet på displayen och undertecknads SpO2-värde denna soliga söndag gav full pott så det var bara att fortsätta med trädgårdsarbetet.

Känner du dig stressad så går även detta att mäta via klockan vilket kan vara bra om man behöver stanna upp en stund i vardagen. Klockan hålls stilla under en minut varpå den visar om man är stressad eller inte.

I detta fall visades resultatet 34 vilket anses vara en mild stress och säkerligen stämmer det ganska bra. Trädgårdsarbete är oftast inte stressande men att fundera huruvida recensionen hinner bli klar innan solen går ner kanske bidrar till lite stress. Det som dock ofta framgår som ganska märkligt är den ständigt återkommande “Jag förstår” som visas i underkant i olika menyer. Vad är det jag förstår egentligen?

Det som är positivt med Xiaomi Watch S3 är batteritiden som är upp till 15 dagar vilket varit otroligt skönt jämfört med den Apple Watch som annars används av undertecknad. Att inte behöver ladda sin smarta klocka varje dag är oerhört befriande på något sätt och ger då också möjlighet att mäta sömn och få insikter kring denna utan att oroa sig för att klockan ska vara urladdad när man vaknar på morgonen. Xiaomi Watch S3 kräver dessutom bara fem minuters laddning för att ge två dagars batteritid vilket är sjukt bra om man är på språng!

En klocka är en klocka och huruvida det nya Xiaomi HyperOS tillför något positivt är svårt att säga. Skillnaden jämfört med andra operativsystem är i skrivande stund inte så stor att den märks. Huruvida man sedan vill kalla denna för en smart klocka eller för ett smart aktivitetsarmband i form av en klocka får bli upp till var och en att bestämma. Oavsett vilket så får man som användare många funktioner för priset man betalar vilket får anses vara positivt! Klockan har stöd för mer än 150 olika träningsformer och med en robust konstruktion så lär den klara av en del olika utmaningar under träningstillfällena.

Recension: Xiaomi Watch S3

Fördelar

 • Bra tydlig skärm
 • Priset!
 • Upp till 15 dagars batteritid
 • Utbytbara delar på klockan
 • Många inbyggda sensorer
 • Lätthanterad

Nackdelar

 • En del urtavlor sänker betyget
 • Känns lite tjock i början

Detaljer

Tekniska specifikationer Xiaomi Watch S3:

 • Modellnummer: M2323W1
 • Material: Aluminum Alloy, Stainless Steel Bezel, Corning Glass
 • Material, armband: Fluororubber
 • Mått: 47 × 47 × 12 millimeter
 • Vikt: 44 gram (utan armband)
 • Justerbar längd: 140–210 millimeter
 • Display: 1.43″ AMOLED
 • Upplösning display: 466 × 466, 326PPI
 • Batteri: 486 mAh
 • Batterityp: Lithium-ion polymer battery
 • Batteritid: Upp till 15 dagar (Android), 14,5 dagar (iOS)
 • AOD-användning: 5 dagar
 • Arbetstemperatur: -10 – 45 °C
 • Vattentät: 5ATM
 • Sensorer: Puls (med pulsoximeter), Accelerometer, Gyroskop, Electronisk kompass, Barometer, Ambient ljussensor, Hallsensor
 • Laddning: 2-Pin magnetisk laddare
 • Mikrofon: Ja
 • Högtalare: Ja
 • Svenskt språk: Ja
 • Operativsystem: Android 8.0 eller iOS 12.0 och högre
 • Satellitpositioneringssystem: BeiDou, GPS, GLONASS, Galileo, QZSS
 • Anslutning: Bluetooth 5.2
 • NFC: Ja

Rekommenderat pris för Xiaomi Watch S3 är 1 990 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Xiaomi Watch S3 är en riktigt prisvärd och funktionell klocka med många inbyggda trevligheter. För dig som tycker om att röra på dig och samtidigt se hur dina värden beter sig så erbjuder denna smarta klocka många möjligheter till detta. Xiaomi har verkligen ansträngt sig för att trycka in många funktioner i en design som absolut inte behöver skämmas för sig. Den stilrena klockan med sitt attraktiva pris erbjuder dessutom en mängd möjligheter till att anpassa såväl urtavlor som armband och boett vilket givetvis är ett extra trevligt plus. Kvalitetskänslan är det inget fel på men en del av urtavlorna skulle kunna varit lite mer kvalitativa eller proffsiga om man hellre väljer det begreppet. Sammantaget är detta en riktigt trevlig klocka som inte kostar skjortan!

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

1 gillning

Helt klart intressant. Tack för bra skriven recension