Xiaomi Watch 2 är visserligen rund men inget klockrent köp

Från sajten:
image

Den smarta klockan är här för att stanna men frågan är vilken som ska väljas. I nuläget finns en uppsjö av olika modeller från tillverkarna vilket kan förbrylla.

Xiaomi är det kinesiska elektronikföretaget som förser oss med produkter på löpande band inom de flesta kategorier. Även smarta klockor finns med i deras portfölj och dessutom i en mängd olika modeller vilket kan ge användaren visst huvudbry. Vilken är den senaste och varför kostar några mer än de andra och vad är skillnaden mellan Xiaomi och Redmi? Många frågor och vi ska dock inte besvara alla idag utan titta närmare på Xiaomi Watch 2 som nyligen lanserades samtidigt som Xiaomi Watch S3. Det finns en del skillnader mellan dessa båda smarta klockor och efter att ha testat båda så kvarstår en viss förvirring.

Xiaomi Watch 2 är en rund smart klocka med en hyfsat schysst prislapp som trots detta ger användaren tillgång till en mängd olika funktioner i ett smidigt format. Vi har testat denna nu i ett par veckor och tycker att den gör ett bra jobb men den känns trots detta inte som ett klockrent köp.

Vi tar en titt på Xiaomi Watch 2

Nya Xiaomi Watch 2 kommer i två olika färger, Black och Silver och den version vi fått testa är den svarta. Utseendemässigt gör den inte mycket väsen av sig med sin stilrena och ganska anonyma design. Klockan har en stor display på 1,43″ som vi återkommer till.

I förpackningen finner vi den smarta klockan, en laddare och en manual. Laddaren ansluts med USB-A till en strömadapter som inte medföljer vilket hos de flesta antagligen inte är ett problem då de oftast finns redan i hemmen.

Designen är stilren och gör inte mycket väsen av sig. Det går att byta klockans armband mot andra varianter vilket kan ge en mer personlig prägel på klockan. Den variant av klockarmband som medföljer känns helt okej och lär klara av de flesta träningspass och andra aktiviteter utan att ta stryk.

På höger sida av Xiaomi Watch 2 finns två fysiska knappar som används för att navigera. Displayen på 1,43″ går givetvis också att använda för navigering med hjälp av fingret och svepande gester och detta med god respons. Runt själva displayen finns dekorativa streck infällda som hjälper till att hålla koll på minuterna men det är dock inte en vridbar ring trots att man skulle kunna tro detta.

Xiaomi Watch 2 väger inte speciellt mycket och sitter bra runt handleden, den väger endast 36,8 gram utan armband. Den tillhör inte en av de klumpigare och tjockare smarta klockorna på marknaden vilket gör att den inte direkt märks av under användning.

Klockans baksida innehåller, som alla andra smarta klockor, en rad sensorer som används för att ge användaren information om olika mätbara kroppsvärden. Här sitter också de två små kontakterna som används vid laddning.

Laddaren som medföljer Xiaomi Watch 2 gör sitt jobb trots sin låga vikt. Klockan placeras enkelt över laddaren varpå laddningen direkt startar. Tänk dock på att den behöver ansluta till laddkontakterna på klockans baksida för att laddningen ska komma igång.

Xiaomi har som bekant lanserat sitt eget operativsystem, HyperOS vilket ska användas på alla nyare produkter från företaget. Dock så använder Xiaomi Watch 2 Wear OS vilket kan tyckas lite besynnerligt med tanke på att Xiaomi Watch S3 som lanserades samtidigt använder HyperOS. Än märkligare blir det när man inser att Xiaomi Watch S3 ger ett lite exklusivare intryck med sin utbytbara boett i aluminium och detta till ett lägre pris.

Exakt hur Xiaomi tänker kring dessa skillnader framgår inte och trots att det finns en del skillnader i operativsystemen så är detta inget som den vanliga användaren tänker på.

Installation av Xiaomi Watch 2

Det tar inte lång stund att komma igång med sin nya smarta klocka utan den startar upp ganska omgående efter att den placerats på laddaren. Sedvanliga inställningar görs direkt på klockan i form av bland annat språkval. AMOLED-displayen ger ganska omgående ett trevligt intryck med skarpa detaljer och distinkta färger.

För att hantera Xiaomi Watch 2 används appen Mi Fitness som nu gör lite av en comeback. Denna app användes tidigare av deras aktivitetsarmband men ersattes under en period av Zepp Life för att nu återigen ta plats vilket känns lite mer logiskt på något sätt. Klockan ansluter till din mobiltelefon via Bluetooth.

Efter genomgången installation på klockan ges en kortare introduktion till de olika funktionerna vilket hjälper användaren att komma igång. Något som är självklart för många inbitna teknikintresserade men inte alltid för den som nyligen tagit steget in i denna produktkategori.

Xiaomi Watch 2 läggs enkelt till i appen och anvisningar för de olika stegen är tydliga. När klockan väl är installerad finns en hel del inställningar att ta del av så för en mer personlig upplevelse och inte minst mer kunskap om den så rekommenderas det att gå igenom de olika inställningarna i lugn och ro.

Utöver att lära känna klockan så gäller det givetvis också att hitta en urtavla som man som användare trivs med. Det finns en stor mängd sådana att välja på vilket är positivt även om en del känns ganska meningslösa med otydlig översikt men smaken är som baken…

Xiaomi Watch 2 kan mäta en hel del viktiga parametrar när det gäller din kropp vilket är ett stort plus. För dig som vill ha koll på hur kroppen mår så finns det möjlighet att få koll på pulsen, syresättning i blodet och även koll på stressen. Att mäta dessa värden ger dig dessutom en kortare paus i vardagen eftersom du rekommenderas att sitta stilla under mätningarna.

Via översikten i Mi Fitness-appen går det att se hur de dagliga målen uppnås när det gäller såväl kalorier som steg och rörelse. Även panelerna som finns i klockan kan sorteras utifrån eget tycke så vädret behöver inte vara det första som syns med tanke på att det långa stunder oftast är av det kallare slaget…

Överlag har appen Mi Fitness fått sig ett lyft jämfört med tidigare versioner som ofta hade ett väldigt krystat och konstigt översatt språk. Appen ger dig som användare insikt kring det viktigaste och möjligheterna att personifiera klockan är goda.

Så här fungerar Xiaomi Watch 2 i vardagen

Veckorna med Xiaomi Watch 2 har löpt förbi utan att egentligen väcka så mycket aha-upplevelser. Det är en smart klocka med en design som inte sticker ut och med en låg vikt märks den knappt av under vardagen. Xiaomi Watch 2 är på inget sätt en produkt som inte gör vad den ska – tvärtom men den stora frågan är varför man ska välja denna framför Xiaomi Watch S3 som ger ett lyxigare intryck för en billigare peng? För att inte tala om batteritiden…

AMOLED-displayen på Xiaomi Watch 2 är bra och tydlig även om solen visar sig. Färgerna är tydliga och detaljerna skarpa så här finns bara gott att säga. De många urtavlorna innebär också att man som användare kan göra sin smarta klocka lite mer personlig. Det ska dock sägas att en del av urtavlorna stundtals blir lite obegripliga – de ser förvisso fräcka ut men blir lite väl röriga – tyvärr.

Som klocka och träningspartner är det en trevlig sådan – den mäter det mesta under dagen och hjälper användaren till lite mer insikter kring hur kroppen mår. I dagens, för många, stressiga tillvaro kan det vara skönt med lite koll på allt från puls till syresättning och stressnivåer vilket kan bli en väckarklocka eller en väg mot en hälsosammare tillvaro. Klockan är utrustad med en nyutvecklad 12-kanals mätning av de mest vitala värdena hos användaren.

Vi har tidigare testat Xiaomi Watch S3 också som stoltserade med upp till 15 dagars batteritid så därför blir Watch 2 något av en besvikelse med sina, knappt 3 dagar vilket i och för sig är bättre än en del andra smarta klockor… Den mindre batteritiden blir liksom lite av en dealbreaker när man jämför med S3:an som dessutom kostar drygt 500 riksdaler mindre än denna.

Hälsofunktionerna i Watch 2 är helt okej, de täcker in det mesta och det handlar egentligen bara om att man som användare ska hitta rutiner i vardagen för att stanna upp ett par minuter och kolla stressnivåerna. Visst, inte alltid det enklaste när bollarna i luften är så många att de lätt faller både hit och dit. När klockan mäter stress är det trevligt visualiserat i Wear OS och lätt att titta lite för mycket på under mätningen.

Just de olika mätningarna ser ut att ha fått mycket kärlek med sina, ofta färgglada, visualiseringar. Nu behöver man ju inte alltid sitta och kolla på dessa, feedback ges från klockan också så det går bra att blunda för en stund. Överlag så är klockan responsiv och svarar snabbt vid navigering och andra kommando.

Pulsen går som bekant både upp och ner under dagen och tack vare en överskådlig vy på displayen går det att se när den stuckit iväg för en stund. Men, som med så mycket annat som går att mäta i vardagen så är det inte alltid man har nytta av det eller vet vad man ska göra med sina värden – ibland blir det mest en kul sak men förhoppningsvis ska uppmätta värden kunna ge nyttig feedback också och hjälpa till på traven till ett hälsosammare liv.

Tack vare att batteritiden sträcker sig längre än till bara en dag innan laddning krävs så går det att sova med klockan och därigenom även få en hint om hur sömnkvaliteten är under natten. Att slagga åtta timmars och 33 minuter hör inte till vanligheterna men ibland behöver undertecknad testa produkterna till gränser som man inte trodde fanns… Skämt åsido men kroppen mår oftast bra av få sova ut och hämta sig inför kommande dag.

Senaste sju dagarnas sömn visas också upp i displayen på Xiaomi Watch 2 och det är ju trevligt om staplarna är ungefär likvärdiga under en vanlig vecka. Nu är ju verkligheten ofta inte alltid perfekt så här varierar det en del mellan olika dagar i veckan.

Att stanna upp en stund i vardagen och andas är också bra för kroppen och här ger Xiaomi Watch 2 haptisk feedback så det går bra att blunda en stund under mätningen.

Xiaomi Watch 2 har också inbyggd GPS så för den som vill mäta sin löpning eller annat så är detta en prisvärd smart klocka med många funktioner. Den har också stöd för andra träningsappar som Strava och Suunto

Recension: Xiaomi Watch 2

Fördelar

  • Bra display
  • Låg vikt
  • Många träningsformer
  • Anpassningsbar
  • Mäter både det ena och det andra

Nackdelar

  • Varför välja denna framför S3?

Detaljer

Tekniska specifikationer Xiaomi Watch 2:

  • Skärm: 1.43″ AMOLED
  • Upplösning: 466x 466 pixlar, 326 PPI
  • Ljusstyrka: upp till 600 nits
  • Mått: 47,5 x 45,9 x 11,8 millimeter
  • Vikt: 36.8 gram (utan klockarmband)
  • Klockarmbandsstorlek: 140 – 210 millimeter
  • Material: TPU
  • Batteri: 495 mAh
  • Batteritid: upp till 65 timmar
  • Laddtid: 45 minuter
  • Processor: Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1 Platform
  • Lagring: 2 GB + 32 GB
  • Anslutning: 2.4GHz/5GHz Wi-Fi, Bluetooth 5.2
  • Vattentät: 5ATM
  • App: Mi Fitness (version 3.26.0i och över)
  • Sensorer: Optical heart rate | Accelerometer | Gyroscope | Ambient light | Electronic compass | Barometer
  • Navigation & Positionering: Dual band : L1+L5, GPS | Galileo | Glonass | Beidou | QZSS
  • Färger: Black & Silver

Rekommenderat pris för Xiaomi Watch 2 är 2 490 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Xiaomi Watch 2 är en trevlig smart klocka som tillhandahåller en mängd funktioner till ett helt okej pris. Klockan har en stilren, om än något anonym design och en låg vikt vilket innebär att den inte direkt märks av under dagen. Den kan mycket väl bli en perfekt träningspartner som håller koll på dina prestationer och med dess många möjligheter att mäta olika kroppsvärden så kan den hjälpa till på vägen mot ett hälsosammare liv. Att den går att anpassa med olika armband och urtavlor är trevligt även om en del urtavlor kanske inte borde släppts. Överlag är det en prisvärd klocka även om det inte är helt självklart varför användare ska välja denna modell och inte den billigare Xiaomi Watch S3 som har ett lägre pris, betydligt bättre batteritid och i stort sett samma funktioner.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Fråga, är träningsapparna t.ex löpning, promenad osv, på svenska språket?