Xiaomi levererar som förväntat med Xiaomi 13T Pro

Från sajten:
image

Backa bandet ett par år och försök minnas hur foton tagna med mobiler så ut. År 2023 är det en helt annorlunda upplevelse att fotografera med mobiltelefonen.

En bransch som absolut inte uppskattar denna utveckling är tillverkare av kompakta kameror, ni vet de här som åkte ner i resväskan inför semestern förr i tiden? Dagens mobiltelefoner tävlar just nu om att ha de bästa bilderna, den bästa AI:n som förbättrar bilderna, de bästa linserna och zoomen som tillsammans ska se till att du just inte behöver någon annan kamera med dig när du är på språng. Faktum är att dagens flaggskeppsmobiler är utrustade med kameror som utan problem fungerar för att ta bilder med under större delen av semestern.

Vid ett event i Berlin presenterades mobiltelefonerna i Xiaomi 13T Series upp och dessa har sedan dess testats av oss på Teknikveckan. Även dessa nya mobiltelefoner har kameror utvecklade i samarbete med välrenommerade tyska företaget Leica och därmed blir det också mycket fokus på just kamerorna.

Det här är mobiltelefonen Xiaomi 13T Pro

Mobiltelefonen Xiaomi 13T Pro stoltserar med en rad funktioner som inte skäms för sig. Utöver kameror från Leica så laddas den med en 120 W laddare och batteriet är på 5 000 mAh vilket lär räcka ett tag. Den har kapslingsklass IP68 och skärmen har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz vilket är mer en vad de flesta andra mobiler har idag.

Xiaomi 13T Pro är som namnet säger, toppmodellen i Xiaomi 13T Series och denna kommer i två olika varianter. En svart med baksida i glas samt en ljusblå version med en baksida i veganskt PU-läder kallad Alpine Blue. Vi har testat just den lite udda och reptilliknande mobiltelefonen.

I kartongen medföljer ett transparent skal för mobilen, en 120 W laddare, laddkabel av typen USB-A till USB-C, ett verktyg för SIM-kort samt sedvanlig dokumentation. Att Xiaomi skickar med ett skal är trevlig gest då detta sitter perfekt och inte gulnar med tiden (baserat på tidigare erfarenheter av dessa medföljande skal) så bara att köra igång. Just denna modell med sin baksida i PU-läder behöver egentligen inte ett skal då den har fördelen att inga fingeravtryck syns på ytan.

Skärmen på Xiaomi 13T Pro är en FHD+ 6,67-tums AMOLED med betraktningsytan 20:9. Skärmen är skarp och tydlig och det som beskådas ser skarpt och tydligt ut med klara färger. För selfiekameran så är det en variant med punch-hole som gäller. Notera också att det sitter ett skärmskydd på från början som extra skydd för skärmen.

Baksidan är som sagt var tillverkad i ett konstgjord PU-läder som ger en lite reptilliknande yta och en annan finish än vad vi är vana vid med dagens mobiltelefoner där det är högblankt glas som gäller. Just högblankt glas innebär också mängder med fingeravtryck efter en kort tids användning vilket kanske inte är så trevligt alltid. Det är dock inget man behöver oroa sig för med denna mobiltelefon.

Ytan känns helt okej och det märks att man försökt komma nära ett verkligt material. Det känns inte plastigt utan känslan är lite den som fås av vanligt läder fast nu med omtanke kring djuren om man säger så.

Själv inpräglingen av logotypen är snyggt gjord och ger ett lite exklusivt intryck. Diskret men ändå så pass tydligt att det syns vad det är för mobiltelefon som man är stolt ägare till.

Dessvärre är det svårt att bli av med det som i de flesta fall förfular en mobiltelefon, nämligen CE-märkningen med tillhörande information om producent och tillverkningsland. Personligen tycker undertecknad att detta borde kunna gömmas på något smart sätt och därmed ge ett renare intryck, lite som vad Apple gör med sina mobiler nuförtiden.

Nämn en mobiltelefon idag som inte har en kameraö som tar för sig! Även Xiaomi 13T Pro sticker ut med sin fyrkantiga kameraö som är betydligt större jämfört med på den föregående modellen Xiaomi 12T Pro som var av den mer långsmala varianten. Visst bygger den ut lite på höjden men inte mycket mer än andra mobiltelefoner idag. Xiaomi 13T Pro har ett nytt Summicron-objektiv som utvecklats tillsammans med tyska Leica.

Det ska gå undan att ladda tycker Xiaomi och skickar därför med en 120W GaN-laddare med kräm i. Den laddar upp telefonen från 0-100 på cirka 19 minuter vilket väl får anses vara fullt godkänt. Nackdelen med en kraftig laddare är att den nog hellre stannar hemma än följer med under dagarna men i en ryggsäck så är det lugnt.

Installation av mobiltelefonen Xiaomi 13T Pro

Mobiltelefonen levereras idag med operativsystemet MIUI 14 som bygger på Android 13 och som är lättnavigerat. Troligtvis kommer det så småningom en uppmaning om att uppdatera till det nya HyperOS som är företagets nya operativsystem som även ska kunna användas av andra kategorier än just bara mobiltelefoner.

Operativsystemet MIUI 14 är ganska rent i sitt gränssnitt och lättnavigerat. Xiaomi stoppar med en mängd egna appar i detta men det går givetvis att välja sina egna favoriter om man hellre vill det. Utöver de egna apparna så är det full uppställning från Google vilket gör det ganska enkelt att komma igång också.

Användning av Xiaomi 13T Pro i vardagen

Det ska sägas direkt att Xiaomi 13T Pro är en snabb liten rackare till mobiltelefon. Oavsett vad som väljs så sker allting snabbt, allt från att låsa upp mobilen med fingeravtryck till att öppna och stänga appar, skrolla och utföra olika saker på den. Xiaomi har inte snålat på internminnet heller då den kommer med 12 GB som standard vilket också märks.

Det som det läggs mest fokus på med Xiaomi 13T Pro är kamerorna vilket också är det som vi testat mest under de senaste veckorna. Med Xiaomi 13T Pro går det att välja mellan olika stilar vid fotografering, bland annat fräscha och livliga. Via samarbetet med Leica går det också att välja två specifika stilar från kameraföretaget; Leica Authentic och Leica Vibrant. Samarbetet bjuder även på en del nya filter som känns igen från Leicas kameror.

Med fokus på kamerorna så finns det också en mängd olika inställningar för att få ut så mycket som möjligt av kameran i mobiltelefonen. Många inställningar att välja på för den som vill vara kreativ i fotoskapandets processer. Lite taskiga avstavningar men det är sådant som kan rättas till vid uppdateringar…

Xiaomi 13T Pro har följt med undertecknad runt om Malmö och även en sväng ner till Berlin och ett urval av bilder tagna med mobiltelefonen kan ses i galleriet nedan. Det handlar om bra bilder, med klara färger och bra skärpa. Även motiv med svåra vinklar och sådant som mycket väl skulle kunna bli förvrängt ser bra ut.

Skärmen är som sagt var riktigt bra också och med en hög uppdateringsfrekvens finns inte mycket att anmärka på. Bra skärpa, tydligt och rena färger innebär också att den lämpar sig väl för underhållning i form av video. Även de inbyggda högtalarna levererar ett ganska så fylligt ljud även om det stundtals känns lite snålt med basen.

Xiaomi 13T Pro ligger skönt i handen med sina svagt rundade kanter längs med mobilens baksida. Den känns inte så kantig som en del andra mobiler gör och med de rundade kanterna känns den dessutom lite tunnare än vad den egentligen är.

Xiaomi 13T Pro är en designmässig uppgradering från föregångaren och detta till det bättre. Men, oavsett vilket så är det kamerorna som sticker ut med denna mobiltelefon. Samarbetet med Leica fortsätter att bära frukt och att den gamla kompaktkameran kan ligga kvar i byrålådan råder det inget tvivel om. Bilderna som tas med Xiaomi 13T Pro skäms verkligen inte för sig och kan lätt användas för att föreviga minnen oavsett var du befinner dig!

Recension: Xiaomi 13T Pro

Fördelar

 • Bra kameror
 • Snabb och rapp
 • Ligger skönt i handen
 • Mycket mobil för pengarna
 • Snabbladdas som bara den

Nackdelar

 • Ingen trådlös laddning
 • Lite bättre batteritid kanske?

Detaljer

Tekniska specifikationer Xiaomi 13T Pro:

 • Processor: MediaTek Dimensity 9200+
 • CPU: 1x Arm Cortex-X3 upp till 3,35 GHz, 3x Arm Cortex-A715 upp till 3,0 GHz, 4x Arm Cortex-A510, upp till 2,0 GHz
 • Grafikprocessor: Arm Immortalis-G715
 • Lagring och RAM-minne: 12 GB + 256 GB, 12 GB + 512 GB
 • Mått glas: 162,2 x 75,7 x 8,49 mm | PU: 162,2 x 75,7 x 8,62 mm
 • Skärm: FHD+ 6,67-tums AMOLED 20:9, 2 712 x 1 220446 ppi
 • Uppdateringsfrekvens: upp till 144 Hz
 • Bakre kamera: LEICA VARIO-SUMMICRON 1:1,9–2,2/15–50 mm ASPH – huvudkamera 50 MP, teleobjektiv 50 MP (upp till 20x digital zoom), ultravidvinkel 12 MP
 • Främre kamera: 20 MP
 • Batteri: 5 000 mAh
 • Laddning: 120 W HyperCharge
 • Kylsystem: LiquidCool-teknik
 • Säkerhet och autentisering: Fingeravtryckssensor på skärmen, AI-ansiktsupplåsning
 • NFC: Ja
 • Nätverk och anslutning: Dubbla SIM-kort (nano-SIM + nano-SIM eller nano-SIM + eSIM)
 • Trådlös anslutning: Wi-Fi 7/Wi-Fi 6E/Wi-Fi 6-kapacitet
 • Bluetooth: 5.4
 • Stöd för NSA + SA5G: n1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/66/75/77/784G: LTE FDD: B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/25/26/28/32/664G: LTE TDD: B38/39/40/41/42/483G: WCDMA: 1/2/4/5/6/8/192G: GSM: 850/900/1 800/1 900 MHz

Rekommenderat pris för Xiaomi 13T Pro börjar från 7 990 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Xiaomi 13T Pro är en mobiltelefon som tar för sig när det gäller möjligheten att bli fotografens bästa vän. Eller åtminstone den vardagliga fotografens nya mobiltelefon när det gäller att föreviga livet runt om. Xiaomi har inte direkt snålat på något här och kamerorna som är framtagna i samarbete med välkända Leica levererar på många sätt. För den kreativa användaren finns många möjligheter att skapa visuella mästerverk tack vare de många inställningsmöjligheterna i mobilens kameror. Det som kanske saknas är trådlös laddning men å andra sidan så fyller den medföljande laddaren mobilen på knappt 20 minuter vilket får anses vara imponerande bra! Xiaomi 13T Pro är bra på många sätt och sticker dessutom ut om man väljer Alpine Blue med baksida av konstgjort läder!

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

4 gillningar

Jäkla snygg baksida!

2 gillningar