Xiaomi 14 Ultra är en grym kamera du kan ringa med

Från sajten:
image

Att mobiltelefonerna får bättre och bättre kameror har väl inte undgått någon? Men, när blir mobiltelefonernas kameror lika bra som dagens vanliga kameror är frågan.

Dagens flaggskeppsmobiler blir inte bara dyrare utan får också betydligt fler finesser och funktioner. Inte minst kamerorna i dessa mobiler blir allt bättre och sticker ut på både det ena och det andra sättet. Minns forna tiders tävlande mellan antalet megapixlar i kamerorna där vi fick hela 200 MP i vissa mobilkameror. Nu har dock tillverkarna lagt megapixel-racet på hyllan och jobbar mer med optiken och efterbehandlingen av bilderna vi tar. Ofta också i samarbete med väletablerade aktörer från de sedvanliga kamerornas värld.

Xiaomi lanserade för ett tag sedan sin senaste värstingmobil, Xiaomi 14 Ultra på den globala marknaden och vi har haft möjlighet att testa denna under en period nu. Som telefon höjer den inte på ögonbrynen men som kamera är den vass. Riktigt vass till och med. Ta del av vår recension och se varför vi tycker att detta är något av det grymmaste vi sett i kameraväg i en mobiltelefon.

Vi tar en titt på mobiltelefonen Xiaomi 14 Ultra

Xiaomi 14 Ultra är mobiltelefonen som går att pimpa eller rättare sagt, utrusta så den blir mer kameralik vilket är visar sig vara en bra idé för den sanne fotografen. Det tillhörande kitet, Xiaomi 14 Ultra Photography Kit som säljs separat innehåller precis som namnet säger något som förvandlar din nya mobiltelefon till något som påminner om forna tiders kameror. Vi återkommer till detta.

Tittar vi närmare på vad som ingår tillsammans med Xiaomi 14 Ultra så hittar vi en 90 W HyperCharge-laddare som med tillhörande kabel laddar mobilen full på 33 minuter. Tilläggas bör att den även stöder 80 W trådlös HyperCharge vilket då tar 46 minuter att fylla batteriet. I sedvanlig ordning medföljer också ett tunnare skal som skyddar mobiltelefonen samt dokumentation och ett SIM-verktyg. Just mobilskalet är av det lite hårdare slaget vilket skiljer sig en del jämfört med de skal av mjukare material som brukar medfölja.

Xiaomi 14 Ultra har en läderliknande baksida som påminner om gamla tiders systemkameror. I ena hörnet finns logotypen diskret placerad och i detta fall är det kameraön som är det mest iögonfallande med denna mobiltelefon. Den är gigantisk och täcker upp nästan hela bredden av mobiltelefonen. Att kameran är framtagen i samarbete med tyska företaget Leica går heller inte att missa. De båda företagen har samarbetat kring kamerorna i mobiltelefonerna ett par år nu med gott resultat.

Skärmstorleken är 6,73″ och av typen WQHD+ AMOLED med en frontkamera som är centrerad upptill på skärmen. Upplösningen i skärmen är 3200 x 1440 och den klarar av att visa 68 miljarder färger. Mobiltelefonen har svagt rundade kanter och ligger bra i handen även om det gäller att hålla på rätt sätt så att inte kameraön märks av alltför mycket. Något som är en vanesak visar det sig.

Den läderliknande baksidan är mjuk och skön att hålla i och det är ingen risk att den halkar ur händerna som kan hända med en del baksidor i glas. Skönt med tanke på att denna mobiltelefon ändå kostar en slant. Som synes så sticker kamerön upp en del vilket är oundvikligt med tanke på mobiltelefonens fokus på just kameran eller kamerorna kanske vi ska säga.

Xiaomi 14 Ultra har fått en lins av typen Leica Vario-Summilux 1:1.63-2.5/12-120 ASPH och denna innehåller en 50 MP huvudkamera, en 50 MP flytande telefotokamera, en 50 MP ultravidvinkel-kamera samt en 50 MP periskopkamera. Japp, hela fyra olika kameror med olika specifikationer finns tillgängliga för den som älskar allt som har med foto att göra men inte alltid vill släpa med sig sin kamerautrustning. Möjligheterna till många olika slags fotografier med denna mobiltelefon lär således säkert räcka till och bli över.

Det medföljande mobilskalet lämnar en del att önska. Köp en mobiltelefon för ett rekommenderat pris på nästan 18 000 kronor och smäll på ett plastskal som visuellt ger den ett betydligt lägre intryck känns ju sådär. Då är det skal som medföljer kamera-kitet betydligt trevligare och tusan vet om inte ett transparent mobilskal hade varit bättre men smaken är som baken och kanske ett billigare svart mobilskal kan locka fler att köpa till kamera-kitet – vem vet?

Å andra sidan så har de trots detta ansträngt sig lite i detaljerna på mobilskalet – visst ser det ut som att det går att vrida på objektivet, eller? Nåja, bättre än inget kanske men ett transparent skal skulle framhävt den trevliga texturen på mobiltelefonens baksida.

Mobilskalet bygger inte på höjden men trots detta så är det en större, eller rättare sagt lite tjockare mobiltelefon som man ska vänja sig vid. Frågan är hur länge det dröjer innan mobiltillverkarna lyckas få fram kameror som är helt integrerade bakom en slät baksida – härlig tanke och tänk så skönt att inte ha de dammsamlande kameralinserna som sticker upp!

Xiaomi 14 Ultra Photography Kit består av ett skal med gyllene detaljer, ett kamerahandtag som snäpps på, dekorativa adapter- och filter-ringar för en mer personlig upplevelse, en handledsrem samt dokumentation.

Kamerahandtaget förs enkelt på det tillhörande mobilskalet och en låsfunktion ser till att det sitter kvar. Det ansluts till mobiltelefonens USB C-uttag där det också kan ge strömförsörjning till mobilen. Kamerahandtaget har ett inbyggt 1 500 mAh-batteri som kan förlänga batteritiden i mobilen med upp till 23 procent. Smart.

Det går också att ladda mobiltelefonen med kamerahandtaget fastsatt, detta via en USB C-port undertill. Här fästs också handledsremmen som medföljer kitet, en liten extra säkerhet om man är ute i det vilda och fotograferar.

Med mobilskalet monterat på mobiltelefonen så blir det ett helt annat intryck än det tidigare nämnda svarta skalet. De gyllene detaljerna ger mobiltelefonen ett helt annat intryck och känslan av att det är en platt systemkamera man fått med sig ut.

Än mer kameraliknande blir Xiaomi 14 Ultra med kamerhandtaget fastsatt. Detta kan låsas fast så det sitter säkert och själva låsningen görs i det nedsänkta utrymmet där Xiaomi-logotypen syns (se bild ovan).

Som sagt, det blir lite annorlunda känsla med detta kit och skalet jämfört med det svarta. Här syns det att företaget arbetat på detaljerna lite extra och genom att trycka ner den lilla knappen i hörnet så blir det möjligt att byta de olika ringarna runt kamerans lins.

Den dekorativa ringen som gör att mobiltelefonen sticker ut än mer, inte på riktigt utan mer bildligt och visst drar den blickarna till sig. Vid ett pressevent nyligen mötte undertecknad en journalist som använde detta kit med den orangea ringen nedan när han fotograferade produkterna som visades – han tyckte helt enkelt att detta var ett lika bra alternativ som en systemkamera för de bilder han behövde ta för sina reportage.

Kom igång med Xiaomi 14 Ultra

Xiaomi 14 Ultra drivs av Android men har det egna operativsystemet HyperOS. Processorn som sitter i denna mobiltelefon är den senaste Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform vilket märks av vid användning. Det går snabbt utan att det hänger sig eller laggar vilket uppskattas.

Xiaomi HyperOS är det egentutvecklade operativsystemet som företaget avser att implementera i sina olika produkter som är i behov av ett sådant. Detta gäller i allt från smarta enheter för hemmet till mobiltelefoner, smarta klockor och inte minst deras nya elbil – Xiaomi SU7.

Skärmen är riktigt bra och med möjlighet att visa upp till 68 miljarder färger så är det svårt att anmärka på något här. Mobiltelefonen kommer med förinstallerade appar från såväl Xiaomi som Google och ett tips är att välja direkt vilka som ska vara tillgängliga vid användning – det blir lätt förvirrande annars.

Användning av Xiaomi 14 Ultra i vardagen

När det gäller test av mobiltelefoner så är detta inte alltid så spännande i ärlighetens namn. Storleksmässigt är de ofta likadana, operativsystemet skiljer sig åt litegrann då det ofta är baserat på Android och då återstår kamerorna. Här blev det därför lite mer spännande att testa, inte mins för att undertecknad under större delen använt det tillhörande kamera-kitet. Helt enkelt bara för att det gick och att det gav en annorlunda känsla av att testa en ny mobiltelefon.

Visst, det är ju ingen lösning som man enkelt hivar ner eller upp från fickan utan det krävs gärna någon form av jackficka eller mindre axelremsväska med andra saker som man behöver bära med sig. För visst, på med extra skal och kamerahandtag och det blir nästan som att bära med sig en större kompaktkamera när man drar ut på sin foto-sejour. Som framgår av bilden nedan så är det inte bara kameralinser som finns gömda i ön utan även en del sensorer och blixten finns inklämt här.

En sak som verkar ha varit ett problem hos en del användare är att det kommit in fukt under det heltäckande glaset över linserna. Huruvida detta är ett problem eller bara följden av ett måndagsexemplar lämnar vi därhän men vi har inte märkt av något sådant under vår testperiod.

Kamerahandtaget är inte bara en kul pryl utan faktiskt användbar också. Här finns reglage för att zooma, spela in video samt justera exponeringsvärdet för att få till ett så lyckat bildresultat som möjligt. Det tar ett tag att vänja sig vid dessa funktioner, speciellt om man är van vid att hantera allt med fingrarna direkt på skärmen.

Givetvis ger kamerahandtaget också bra stöd vid fotografering med en hand och man behöver inte klämma lika mycket som vid fotografering med en vanlig mobiltelefon. Bra eftersom det ger mer fokus på just fotograferingen vilket är stort plus så återigen, kamera-kitet är väl värt pengarna för dig som vill fotografera mycket med Xiaomi 14 Ultra.

För de som använder mobiltelefonen för att konsumera rörligt innehåll så är skärmen bra med naturlig färgåtergivning vilket uppskattas. Trenden med allt bättre skärmar i våra mobiler är här för att stanna vilket är bra, nu ska bara ljudet bli bättre också. Som vanligt så saknas en del bas vid uppspelning även i denna flaggskeppsmobil.

Fotografera med Xiaomi 14 Ultra

Att ge sig ut för att fotografera med Xiaomi 14 Ultra visade sig var en riktigt trevlig upplevelse. Inte minst när bilderna importerades till datorn och kunde betraktas på en större skärm, just för att se hur kvaliteten blir. Nu har det ju dock varit mindre soligt väder under perioden som kameran testats men förhoppningsvis ger bilderna en hint om vad som kan förväntas av Xiaomi 14 Ultra och fler bilder finns i bildgalleriet nedan. En tur inne i Malmö gav möjlighet till att fotografera det gamla Stadsbiblioteket från andra sidan kanalen.

Färgerna är bra överlag trots en grådaskig och mulen dag men nu tittar vi närmare på mobiltelefonens zoom och denna är ju riktigt bra! Med ganska hög inzoomning så är skärpan bibehållen, även ut i kanterna, och detaljer framträder mycket bra vilket visas på bilden nedan. Detta utan att vi får en viss pixlighet vilket brukar vara vanligt vid hög inzoomning med mobiltelefonernas kameror. Även färgerna bibehålls på ett imponerande sätt och här finns inte mycket att anmärka på. Även andra exempel där vi testat zoomen så blir resultatet bra, ta till exempel en titt på de gröna ängarna utanför Svedala där vägskylten en bra bit bort faktiskt går att tyda.

Även vid test av närbilder så blir resultaten bra med fin skärpa och klara färger. Just makrofotografering brukar ju vara lite sisådär med resultatet men även här visar Xiaomi 14 Ultra att det går att leverera bra resultat.

Matbilder i taskigt upplysta restauranger kan också vara en utmaning men även här lyckas Xiaomi 14 Ultra bra. Alla bilder är tagna på handhållet vis så inget stativ har använts vilket kanske ska poängteras också. Troligtvis så går det att få till ännu bättre bilder för den vana fotografen som har full koll på alla inställningar som kan göras.

När det gavs möjlighet till att fotografera i lite mer varma miljöer med ljusblå himmel så blir även bilderna här bra. Färgerna återspeglar verkligheten och trots en massa båtmaster så finns det en bibehållen skärpa även vid inzoomat läge.

Fotografering sen kväll/natt visar också att Xiaomi 14 Ultra behärskar detta utan större problem. Trots en mer upplyst del i framkant av bilden så går det att se nattmolnen i bakgrunden utan att dessa ter sig alltför bearbetade av tekniken i mobiltelefonen.

Den obligatoriska nattbilden hemma på gatan visar också på ett bra resultat där himlen är mörk och inte konstnärligt blå som hos vissa mobilkameror där inbyggd AI och annat tenderar att gå till överdrift.

Xiaomi 14 Ultra visar sig också vara bra på att fånga bilder med skärpa på objekt som rör sig i vinden. Överlag så är färgerna riktigt bra och det finns två olika lägen att fotografera med för den vill experimentera mer med sin fotografering. Precis som hos andra mobiler från Xiaomi som har optik från Leica så finns här både Leica Authentic och Leica Vibrant att välja på där den senare ger lite mer stuns åt färgerna.

Xiaomi 14 Ultra är som mobiltelefon vad man kan förvänta sig av en flaggskeppsmodell. Den är snabb, rapp och operativsystemet rullar på utan problem. Uppspelning av rörligt material gör sig bra på skärmen men detta är en mobiltelefon som köps för kameran som verkligen levererar bra bilder. Just bilderna blir bra utan att vara för bearbetade vilket tyvärr är något av en trend hos andra tillverkare – samarbetet med Leica fungerar med andra ord bra!

Recension: Xiaomi 14 Ultra

Fördelar

 • Kameran är på topp
 • Skärmen är skarp med klara färger
 • Photography Kitet lyfter fotograferingen
 • HyperOS rullar på fint
 • Mycket kamera för pengarna
 • En baksida som inte älskar fingeravtryck
 • Bra laddare medföljer
 • 16 GB RAM

Nackdelar

 • Det medföljande skalet förfular mobiltelefonen
 • Kameraön sticker ju ut en del...

Detaljer

Tekniska specifikationer Xiaomi 14 Ultra:

 • Processor: Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform
 • Lagring: 16GB + 512 GB
 • Mått: 161,4 x 75,3 x 9,20 millimeter
 • Vikt: 219,8 gram
 • Display: WQHD+ 6.73″ AMOLED, 3200 x 1440, 522 ppi
 • Uppdateringsfrekvens: 1-120Hz
 • Ljusstyrka: 3000 nits
 • Huvudkamera: LYT-900, 50 MP, 3.2μm 4-in-1 Super Pixel, 23 mm equivalent focal length, f/1.63-f/4.0 stepless variable aperture, OIS, ALD, 1” sensor size, 8P lens, AF
 • Telefotokamera: Leica 75 mm, 50 MP, f/1.8, 75 mm equivalent focal length, OIS,
 • Periskopkamera: Leica 120 mm, 50 MP, f/2.5120 mm equivalent focal length, OIS, Support 30 cm macro photography
 • Ultravidvinkelkamera: Leica 12 mm, 50 MP, 122° FOV, 12 mm equivalent focal length, f/1.8, Support 5 cm macro photography
 • Frontkamera: 32 MP f/2.01/3.14”
 • Batteri: 5 000 mAh
 • Laddtid: 33 minuter 90W HyperCharge
 • NFC: Ja
 • Wi-Fi: 7, 6E, 6
 • Bluetooth: 5.4
 • Navigation & Positionering: GPS: L1+L5 Galileo: E1+E5a | GLONASS: G1 | Beidou | NavIC: L5A-GPS | Electronic compass | Wireless network | Data network| SAP
 • Ljud: Stereo
 • Dolby Atmos: Ja
 • Video: MP4丨MKV丨WEBM丨3GP Supports HDR display when playing HDR10, HDR10+, Dolby Vision
 • Sensorer: Proximity sensor | Ambient light sensor | Accelerometer | Gyroscope | Electronic compass | IR blaster | Barometer | Flicker sensor | X-axis linear vibration motor | Laser autofocus
 • Operativsystem: Xiaomi HyperOS
 • Färger: Svart & vit

Rekommenderat pris för Xiaomi 14 Ultra är 17 990 kronor. Mer information finns att läsa på hemsidan och vill du veta mer om Photography Kit så finns det information om detta här.

Sammanfattning

Som mobiltelefon är Xiaomi 14 Ultra väldigt lik Xiaomi 14 så denna köps för kameran som är riktigt bra! Det märks att Xiaomi i samarbete med Leica gett sig tusan på att leverera den bästa kameran på marknaden för en mobiltelefon. Oavsett vilken typ av bilder som den tar så blir resultatet bra vilket ger stora möjligheter för den etablerade fotografen som vill ha något utöver det vanliga. Visserligen sticker kameraön ut en del men med så här mycket kamera för pengarna så får man kompromissa lite grann. För den som avser att använda kameran i mer professionella sammanhang så rekommenderas det passande Photography Kit som förenklar fotograferingen.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

1 gillning

Har haft fina kameratelefoner ända sedan de rekommenderats och lovordats för 10-15 år sedan. Alla lika dåliga på bilder vid operfekt ljus.

Bra att den marknadsförs som kamera iallafall, för ner i fickan eller fickorna går den garanterat inte.