Xiaomi 14 är nätt och lätt med en riktigt bra kamera

Från sajten:
image

Det är den tiden på året när mobilnyheterna haglar över användarna och Xiaomi vill inte vara sämre. De har nyligen lanserat sin nya modell, Xiaomi 14 och vi har testat den.

Kinesiska elektronikjätten Xiaomi har nyligen lanserat sin senaste modell, Xiaomi 14 vid ett event i Barcelona. Detta dagen innan den gigantiska mässan MWC 2024 drog igång och vi var på plats för att ta del av nyheterna kring mobiltelefonen. Denna modell har visserligen visats upp tidigare och börjat säljas på den kinesiska marknaden men nu var det alltså dags för en global lansering.

Xiaomi fortsätter att samarbeta med välrenommerade tyska kameratillverkaren Leica kring kamerorna i sina mobiltelefoner och mycket fokus lades på dessa under presentationen. Dagens mobilkameror är nu så pass bra att den hederliga gamla kompaktkameran mer eller mindre kan anses vara förpassad till en plats där den sakta kommer att dö ut och försvinna. Detta visar sig bli tydligt i samband med att vi testat Xiaomi 14 under ett par veckors tid.

Det här är mobiltelefonen Xiaomi 14

Xiaomi 14 är en mobiltelefon i ett mindre och smidigare format än vad vi som användare numera är vana vid. Storleksmässigt är den marginellt större än en iPhone 15 Pro men känns smidigare i handen. Den version vi fått testa är den vita som har en slät baksida som tacksamt nog inte samlar fingeravtryck på hög. En tydlig kameraö men inget som sticker ut direkt idag när de flesta mobiltelefoner har detta.

I förpackningen hittar vi mobiltelefonen, ett skyddande skal i grå färg (inte transparent som tidigare), en 90 W snabbladdare, en laddkabel av typen USB-A till USB-C, ett litet verktyg för SIM-kort samt dokumentation. Xiaomi fortsätter alltså att skicka med laddare med sina mobiltelefoner, något som många andra slopat nuförtiden. Bra eller dåligt är väl diskuterbart men en kraftfull laddare är dock att föredra framför en billig variant som kräver åtskilliga timmar för att ladda mobilen.

Skärmen har en storlek på 6,36″ och en upplösning på 1,5K vilket ger en riktigt bra återgivning av det vi ser på mobiltelefonen. I skärmen sitter även en 32 MP selfiekamera av typen “punch-hole”. Ett annat plus är att de arbetat med att få till så tunna skärmkanter som möjligt vilket är trevligt. En inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen kompletterar övriga sätt att låsa upp som stöder både kod- och ansiktsupplåsning. Laddning av batteriet sker via antingen USB-C-porten i botten eller trådlös laddning där 50W stöds.

Kvalitetskänslan i Xiaomi 14 är hög och detaljerna trevligt utförda. Kanterna på baksidan är svagt rundade vilket ger ett tunnare intryck och den blanka baksidan ger ett lyxigt intryck med kontrasterna i silver som omger kameran samt mobiltelefonen.

Kameraön på Xiaomi 14 är tillverkad utan uppstickande delar kring de olika kamerorna. En jämn yta är att föredra då denna inte samlar på sig fickludd eller damm som ger ett smutsigare intryck. I kameraön ryms tre olika kameror, en huvudkamera på 50 MP, en telefotokamera på 50/32 MP samt en ultravidvinkelkamera på 50 MP och en blixt. Designen av kameraön kallar Xiaomi för övrigt “Cloud de Paris inspired Deco”.

Det är oundvikligt att kameraöarna på dagens moderna mobiltelefoner ger ett lite klumpigare intryck. Trots allt så handlar det om att klämma in så pass bra optik och zoom i dessa och detta medför att kamerorna sticker upp en del. Så även på Xiaomi 14 vilket kan ses på bilden nedan. Vill man ha en helt platt mobiltelefon så behöver man som användare göra avkall på vad kamerorna klarar av så det hela blir en avvägning av vad man är ute efter. Trots dessa kameraöar så är det smidigare än att trycka ner en kompaktkamera i fickan som bara gör en sak…

Baksidan är en slät och högblank historia som tacksamt nog inte samlar på sig fingeravtryck. Ramen är tillverkad i metall och denna samlar däremot gärna på sig fingeravtryck vilket kräver lite avputsning då och då.

Lite synd att företagen idag inte kan hitta ett smidigare sätt att gömma undan CE-märkningen med tillhörande information – det stör helhetsintrycket och om Apple kan göra det så borde fler företag kunna göra det också.

Undertill finns högtalare (stöd finns för Dolby Atmos) samt plats för SIM-kortet och i mitten en USB-C-port för laddning. Mikrofonerna i mobiltelefonen är utrustad med 62 dB brusreducering vilket är bra vid inspelning av rörligt material.

Xiaomi skickar med ett passande mobilskal i silikonmaterial vilket givetvis skyddar mobiltelefonen men sänker också intrycket av den. Till skillnad från tidigare skal som bifogats med mobiltelefonerna där de varit transparenta och gjort det möjligt att se färgen på telefonen så är detta i grå färg en liten designdödare. Väljer man att använda detta spelar detta spelar det mindre roll vilken av de tre färgerna som mobilen kommer i som väljs. Liten tankemiss kan tyckas…

Kom igång med Xiaomi 14

Uppstart och att komma igång med Xiaomi 14 går snabbt och med en inloggning till ens Google-konto så går allt förvånansvärt snabbt. Mobiltelefonen ligger bra i handen med sitt smidiga format vilket är ett stort plus för oss som inte har gigantiska labbar. Processorn i Xiaomi 14 är den senaste Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 vilket märks. Allt går snabbt och smidigt när mobiltelefonen hanteras och ingen fördröjning märks heller av.

Xiaomi 14 kommer förinstallerad med företagets nya operativsystem, Xiaomi HyperOS som bygger på Android 14. Detta innebär också att det blir dubbelt upp i många fall när det gäller appar som ska hantera mobiltelefonen. Dels finns de dedikerade apparna från Google som samsas med Xiaomis egna appar så lägg lite tid på att välja vilka som ska användas och vilka som kan gömmas undan eller raderas. Gränssnittet i HyperOS känns genomarbetat och är smidigt att hantera. Idén med det egna HyperOS är att det ska användas framöver i företagets smarta enheter, klockor, surfplattor men också i deras nya elbil vilket ska ge en mer sömlös upplevelse för användaren.

Användning av Xiaomi 14 i vardagen

Vi har testat Xiaomi 14 nu under ett par veckors tid och kan enkelt konstatera att det är en mycket trevlig och smidig mobiltelefon. Den ligger fint i handen och samarbetet med Leica innebär att den också tar riktigt bra bilder. Det smidiga formatet gör den enkel att bära med sig och den tar inte för mycket stor plats i byxfickan där den trots allt spenderar ganska mycket tid om dagarna. Xiaomi HyperOS bidrar också till en trevlig användarupplevelse även om det mesta sker i bakgrunden. En och annan omstart av app har dock krävts under testet men lär säkert fixas till av de löpande uppdateringar som släpps.

Xiaomi har arbetat på att förfina Xiaomi 14 från tidigare modeller och de har gjort ett bra jobb här. Det ska sägas att man som användare får mycket för pengarna och när företaget nu kommer i kapp konkurrenterna när det gäller såväl IP-klassning (denna har IP68) som trådlös laddning så är detta bara positivt. Xiaomi 14 har stöd för 50W trådlös laddning vilket innebär att mobilen laddas fullt på 46 minuter. Väljer man laddning via den medföljande laddaren så tar det bara 31 minuter att ladda mobilen fullt – detta åstadkoms med hjälp av dubbla chipset som samarbetar för en snabbare laddtid.

Bilderna som tas med Xiaomi 14 visar sig också vara av hög kvalitet vilket vi återkommer till. Just när det gäller fotografering så är det sjukt imponerande att se vad dagens mobiltelefonkameror kan åstadkomma jämfört med vad kameran i exempelvis Sony Ericsson T610 kunde på sin tid. En trevlig utveckling som givetvis kommer att fortsätta på många sätt framöver, speciellt när det gäller inslag av AI och zoomfunktioner.

Skärmen i Xiaomi 14 är riktigt bra med sin upplösning på 1,5K vilket är en fröjd att titta på rörligt material med. Det är fina klara färger med bra skärpa som erbjuds användaren och de tunna kanterna runt om märks knappt av vilket förhöjer upplevelsen. Även ljudet är bra via de inbyggda stereohögtalarna och stödet för Dolby Atmos ger ett omslutande ljud. Liksom med många andra mobiltelefoner så är det basen som känns lite tunn mellan varven men allt beror ju på vad man väljer att lyssna på och om man använder hörlurar eller inte.

Såväl ljud som tal under samtal gör vad som förväntas så inga konstigheter här. Kort och gott så levererar Xiaomi 14 vad som förväntas av en modern telefon i den högre prisklassen även om den inte är lika hög som hos andra tillverkares mobiltelefoner. Detta innebär att man som användare får mycket för pengarna vilket aldrig är fel. Men, det är trots allt kameran som är utmärkande för Xiaomi 14.

Fotografera med Xiaomi 14

Samarbetet mellan Xiaomi och Leica fortsätter och det är trevligt med tanke på vad kameran i Xiaomi 14 levererar. Bilderna som tas med Xiaomi 14 är mestadels riktigt bra, de gånger den inte riktigt lyckas är vid kraftig inzoomning av något – då lämnar resultatet en del att önska. Det finns två lägen att fotografera i; Leica Authentic och Leica Vibrant där det förstnämnda återger bilderna ungefär som de ser ut när de tas. Det andra läget ger lite mer levande färger och vilket som används blir lite av tycke och smak. Visst ger levande bilder lite mer stuns i färgerna jämfört med det i “Authentic”-läget men ändå inom ramen för vad som är acceptabelt. Det handlar inte om överarbetade AI-bilder med färger som är på gränsen till onaturliga. Detta är bra och något som uppskattas.

Valmöjligheter när det gäller inställningar vid fotografering är väl mest något som används av mer inbitna fotografer eller kreatörer. För de flesta normalanvändare är mobilkameran den som finns nära till hands för att fånga det där oförglömliga ögonblicket och då finns det inte tid att trixa med en massa olika inställningar.

Ett större antal bilder har tagits under testet för att försöka kunna återge och ta del av såväl detaljer som färgerna i det som fångats. Det ständiga byggprojektet Hyllie i Malmö med sina udda arkitekturutsvävande byggnader innebär att det är linjer till höger och vänster samt kors och tvärs och här syns inga förvrängningar utan bra återgivning av det som fotograferats.

Under lanseringen i Barcelona fanns det möjlighet att gå runt i staden och leta upp olika objekt att fotografera och färgerna är naturliga och väl återgivna. Solen sken vilket för en övervintrande nordbo var en skön känsla men också för att himlen som syntes var blå och inte gråmulen som den oftast varit sedan i höstas här hemma.

Att zooma in ger också bra bilder så länge man väljer att inte gå “all-in” då bildresultatet lämnar en del att önska. Men på bilden nedan syns detaljer på den glänsande statyn tydligt och får anses vara fullt godkänt.

Mer komplexa motiv som i bilden nedan ger också ett bra resultat där de flesta detaljer framträder på ett bra sätt. Med tanke på att det rör sig om att snabbt plocka upp mobiltelefonen från fickan och ta en bild så har Xiaomi och Leica lyckats bra i sitt samarbete.

Närbilder som tas med makrokameror är något som ofta får sig en känga nuförtiden och inte helt oförtjänt. Xiaomi 14 har ingen dedikerad makrokamera men lyckas ändå att ta riktigt bra närbilder med fina detaljer. Färgerna är naturliga och detaljerna har en ganska bra skärpa vilket är ett stort plus.

I Xiaomi 14 finns ett läge som heter “Super-makro” vilket verkligen är ett superläge när det gäller att ta närbilder med fokus på de små detaljerna. Denna dessert som serverades visar upp en riktigt bra detaljrikedom och skärpa som inte är vanlig i dagens mobiltelefoner. Efter att ha tagit ett antal testbilder med detta läge så kunde undertecknad också konstatera att det fanns något som liknade ett litet hårstrå i en vitlök vilket kan ses på i bildgalleriet nedan…

Är man i Barcelona så är det inte helt otänkbart att det blir en tur till den välkända silhuetten som går under namnet “Sagrada Família” vilket också ger goda möjligheter till att utforska kameran och dess zoomfunktion. Här finns ju en och annan detalj att titta närmare på och för att vara en mobilkamera så gör Xiaomi 14 ett bra jobb även här. Att fotografera och sedan zooma in på den välbekanta byggplatsen är ett bra sätt att i lugn och ro kunna ta del av hur det egentligen ser ut – detta utan att störas av de tusentals turister som befinner sig här dagligen.

Sagrada Família är tänkt att stå klar 2026 som det ser ut nu och då kommer den välbekanta stadsbilden att bli av med alla byggkranar som finns här. Stilarna på detta pågående bygge skiftar ganska mycket beroende på var man betraktar det hela från. Just därför är en bra zoom något att kunna njuta av i efterhand där just detaljer, skulpturer och annat kan beskådas i lugn och ro.

Zooma med måtta eftersom full inzoomning på ett objekt inte gör någon glad. Av hänsyn till våra läsare så har en bild av en fiskmås som kalasade på en duva valts bort eftersom det blev en suddig historia när denna bild togs från hotellfönstret. Men som ni kan se på bilden nedan så kan utvalda delar som det zoomas in på ge ett tydligt resultat att titta på i efterhand.

Xiaomi 14 tar även bra bilder under kvällstid när mörkret brukar kunna ställa till det för mobiltelefonens kameror. Denna bild är tagen efter mörkrets inträde och de två lyktorna lyser upp fasaden där tegelstenarna framträder på ett tydligt sätt. Även färgerna är bra och naturliga i detta fall vilket tyder på att kameran tar bilder på kvällar och nätter med gott resultat.

En bild till tagen sent på kvällen där dock himlen blir ljusare än vad den var i verkligheten. Men om man tittar på övriga motiv i bilden så ser man att det är fina detaljer och ganska bra skärpa också. Byggnader i bakgrunden framträder fint och om bilden varit något mörkare hade den varit hundra procent verklighetstrogen – nu har den tyvärr ljusats upp något.

Överlag så är bilderna som tas med Xiaomi 14 riktigt bra vilket är perfekt för användare som gärna snabbt vill kunna ta bilder att minnas i framtiden. För fotografer och kreatörer finns det goda möjligheter att få till bra bilder med hjälp av de olika fotograferingslägen och inställningsmöjligheter som erbjuds i mobiltelefonen. Kameran i kombination med övriga funktioner som bland annat skärmen gör att detta är en riktigt trevlig mobiltelefon som går att köpa just nu!

Recension: Xiaomi 14

Fördelar

 • Kameran levererar
 • Skärmen imponerar
 • Snabbladdning
 • Prisvärd
 • Smidigt format
 • Hög kvalitetskänsla
 • Samarbetet med Leica

Nackdelar

 • Full zoom når inte hela vägen fram
 • Mobilskalet döljer designen

Detaljer

Tekniska specifikationer Xiaomi 14:

 • Processor: Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform
 • GPU: Qualcomm Adreno GPU
 • Lagring & minne: 12GB + 256GB | 12GB + 512GB – LPDDR5X 8533Mbps RAM + UFS 4.0
 • Mått: 152,8 x 71,5 x 8,20 millimeter
 • Vikt: 193 gram
 • Skärm: 1.5K 6.36″ AMOLED
 • Upplösning: 2670 x 1200, 460 ppi LTPO
 • Uppdateringsfrekvens: 1-120 Hz
 • Ljusstyrka: HBM 1 000 nits, max 3 000 nits
 • Kameror bakre:
  – Huvudkamera: Leica Vario-Summilux 1:1.6-2.2/14-75 ASPH, Light Fusion 900, 50 MP, 2.4μm 4-in-1 Super Pixel, 23 mm, f/1.6, OIS
  – Telefotokamera: Leica 75 mm, 32 MP (fotoläge); 50 MP (porträttläge), f/2.0, 75 mm
  – Ultravidvinkelkamera: 50 MP 115° FOV 14 mm, f/2.2
 • Frontkamera:
  – 32 MP, f/2.0, 0.7 μm, 89.6° FOV
 • Batteri: 4610 mAh
 • Laddning: 90W HyperCharge
 • Kylsystem: Xiaomi IceLoop
 • NFC: Ja
 • Mobila nätverk: 5G, 4G, 3G, 2G
 • Nätverk: Wi-Fi 7/Wi-Fi 6E/Wi-Fi 6
 • Bluetooth: 5.4
 • GPS: L1+L5Galileo: E1+E5a | GLONASS: G1 | Beidou | NavIC: L5A-GPS
 • Ljud: Stereohögtalare, 4-MIC Array, Dolby Atmos
 • Ljudformat: MP3, FLAC, APE, AAC, OGG, WAV, AMR, AWBHi-Res & Hi-Res Audio Wireless
 • Video: MP4丨MKV丨WEBM丨3GP
 • Kapslingsklass: IP68
 • Sensorer: Proximity sensor | Ambient light sensor | Accelerometer | Gyroscope | Electronic compass | IR blaster | Barometer | Flicker sensor | X-axis linear vibration motor
 • Operativsystem: Xiaomi HyperOS
 • Färger: Black, Jade Green, White

Rekommenderat pris för Xiaomi 14 är 12 990 kronor (just nu på kampanjpris för 10 990 kronor hos flera återförsäljare). Mer information om Xiaomi 14 finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Xiaomi 14 är ännu en mobiltelefon som bevisar att dagens mobiltelefonkameror håller hög kvalitet. Med sitt smidiga format och höga kvalitetskänsla ger Xiaomi 14 ett trevligt intryck och skärmen med sin höga upplösning gör det till en fröjd att titta på rörligt material. En snabb processor och ett väl fungerande operativsystem gör mobilen smidig att använda. Oavsett vilket så det kameran som är den stora behållningen med Xiaomi 14 där färger, detaljer och inställningsmöjligheter kan få de flesta att upptäcka fotografen inom sig. Det nätta och lätta formatet gör den till en bekväm följeslagare när det gäller att ta ögonblicksbilder att minnas.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

2 gillningar