Windows 11

Windows 11 är nu presenterat av Microsoft. Det var många fina ord men det ser riktigt nice ut och kommer bland annat kunna köra Android-appar. Microsoft Store är omdesignat och snabbare och man kommer kunna sälja appar därigenom utan att Microsoft tar någon provision.

Microsoft Teams kommer vara inbyggt.

Spelsmässigt kommer HDR börja fungera på riktigt och Xbox Game Pass-app där man enkelt får överblick över alla sina Game pass-relaterade spörsmål oavsett om det handlar om att spela på Windows 11, Xbox-konsoller eller molntjänsten.

Det var känga efter känga till Apple när man pratade om hur öppet och demokratiskt allt är. Windows skall vara plattformen som andra kan skapa plattformar på osv osv.

Från Microsoft pressmeddelande.

Microsoft presenterar Windows 11

Windows 11 har fått en mer ren och enkel design som återspeglas i helheten från den nya startknappen och aktivitetsfältet, till ljud, typsnitt och ikoner. Startknappen har placerats i mitten för att användaren snabbt ska kunna hitta det som önskas. Knappen använder molnet och Microsoft 365 för att visa användaren de senast använda filerna, oavsett vilken plattform eller enhet de har varit öppna på senast, oavsett om det var via Windows, Android eller iOS.

I Windows 11 lanseras Snap Layouts, Snap Groups och Desktops för att förenkla möjligheterna till multitasking samt för att ge en bra överblick över parallella projekt. Med Windows 11 introduceras också en ny Microsoft Teams-integrering direkt i aktivitetsfältet. Integreringen gör det enklare att direkt chatta eller ringa till vem som helst, var som helst - oavsett vilken plattform de befinner sig på. Om personen som ansluter inte har laddat ner Teams-appen kan de fortfarande ansluta via tvåvägs-SMS. Den nya integreringen gör också att man kan börja presentera eller stänga av ljudet i Teams direkt från aktivitetsfältet.

Den bästa spelupplevelsen hittills

Windows 11 är utvecklat för att tillgodogöra sig den fulla potentialen från datorns hårdvara. Exempel på detta är DirectX 12 Ultimate, som kommer att leverera avancerad grafik med höga bildhastigheter, DirectStorage som ger snabbare laddningstider och mer detaljerade spelvärldar, och Auto HDR med en bredare och mer levande färgåtergivning samt en mer verklighetstrogen visuell upplevelse. Ingenting har förändrats i Microsofts engagemang för hårdvarukompabilitet – Windows 11 stödjer alla PC-tillbehör för spel. Med X-box Game Pass för PC eller Ultimate får gamers tillgång till över 100 högkvalitativa PC-spel och nya spel läggs till hela tiden. Det är fortfarande lika enkelt att hitta människor att spela med, oavsett om de spelar på PC eller konsol.

Ett snabbare sätt att få relevant information

Windows 11 kommer att tillgängliggöra nyheter och annan relevant information snabbt och enkelt via widgets – ett nytt personligt flöde som drivs via AI och ny webbläsarprestanda från Microsoft Edge. Även när vi är som mest fokuserade och kreativa behöver vi fortfarande pauser. Ofta tar vi dem genom att plocka upp telefonen för att se vad som har hänt på nyhetsfronten eller vilket väder det ska bli. I nya Windows kommer det gå att öppna en likande vy direkt från skrivbordet. Det personliga flödet lägger sig som en ”glasskiva” över skrivbordet, så att det inte stör det pågående arbetet.

En helt ny Microsoft Store där appar och underhållning möts

Microsoft Store har byggts om och får ny design samt bättre prestanda. Det lanseras hela tiden nya appar, snart kommer appar så som Microsoft Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom och Canva till Microsoft Store. Alla appar som finns i butiken har testats för att klara Microsofts säkerhets- och familjekrav.

För första gången kommer även Android-appar till Windows. Senare i år kommer de gå att hitta i Microsoft Store samt laddas ner via Amazon App Store. Det kommer med andra ord att gå att göra en TikTok-video eller använda Khan Academy Kids för virtuellt lärande direkt från datorn. Mycket mer kommer att presenteras på detta område under hösten och Microsoft ser fram emot partnerskapet med Amazon.

Ett mer öppet ekosystem som låser upp nya möjligheter för utvecklare och kreatörer

Microsoft Store kommer att öppnas upp ytterligare för att skapa fler möjligheter för kreatörer och utvecklare. Utvecklare och oberoende programvaruleverantörer ska kunna ta med sina appar oavsett om de är byggda som en Win32, Progressive Web App (PWA), or Universal Windows App (UWP) eller något annat appramverk, vilket skapar en möjlighet att nå och interagera med fler människor. Microsoft lanserar också en förändring vad gäller intäktsdelningspolicyer där utvecklare nu kan ta med sig sin egen affärsmodell till Microsofts butik och behålla 100 procent av intäkterna. Apputvecklare kan fortfarande använda Microsofts tjänster med en konkurrenskraftig intäktsandel på 85/15. Ett öppnare ekosystem gynnar I långa loppet Microsofts kunder.

Snabbare, säkrare och mer anpassad för IT

Windows 11 bygger vidare på den välbekanta grunden som användare är vana vid från Windows 10. Och precis som i Windows 10 är app-kompabilitet mycket viktigt. Därför har Microsoft servicen App Assure som kostnadsfritt hjälper kunder med fler än 150 användare att lösa problem. Därtill har även Test Base för Microsoft 365 lanserats. Test Base är ett automatiserat programtestverktyg i förhandsversion som kan användas för att testa affärskritiska program. Om testerna visar att appen kan ha problem, kommer App Assure att vara behjälplig.

Säkerhet från chip till moln

Säkerheten har aldrig varit mer viktig. Vi är i det mest komplexa landskapet någonsin säkerhetsmässigt, och behöver vara snabbrörliga allteftersom nya hot uppstår. Speciellt som användarna nu rör sig snabbt över nätverk, enheter och applikationer. Windows 11 har Zero Trust-teknik och skyddar från chippet till molnet över alla enheter. Viktiga säkerhetsfunktioner som maskinvarubaserad isolering, kryptering och förebyggande av skadlig kod är aktiverat som standard. Det blir också enklare att gå lösenordslöst då stegen för att distribuera Windows Hello
för företag har förenklats.

Den nya uppsättningen maskinvarusäkerhetskrav som med kommer med Windows 11 är utformad för att bygga en grund som är starkare och mer motståndskraftig mot attacker. Windows 11 är även utformat för att skydda elever – oavsett om de är hemma eller i skolan – genom att blockera farligt och olämpligt innehåll.

Windows 11 för PC eller surfplatta

De flesta PCs som köps idag kommer fungera med Windows 11. För den som använder Windows 11 på en surfplatta utan tangentbord har Microsoft förbättrat upplevelsen för

pekskärm, skapat mer utrymme mellan ikonerna i aktivitetsfältet, lagt till större touch-ytor och subtila visuella ledtrådar för att göra det enklare att storleksändring och flytta fönster, samt lägga till gester.

Windows 11 kommer att vara tillgängligt på nya datorer och genom en kostnadsfri uppgradering för berättigade Windows 10-datorer inom snar framtid. Om du vill kontrollera om dina nuvarande Windows 10-datorer är berättigade till gratis uppgradering till Windows 11 kan du besöka Windows.com för att ladda ned appen PC Health Check. Vi arbetar också med våra detaljhandelspartners för att se till att Windows 10-datorer du köper idag är redo för uppgraderingen till Windows 11. Windows 11 kommer att uppdateras årligen med 24 månaders support för Home- eller Pro-utgåvor och 36 månaders stöd för Enterprise and Education- utgåvor.

4 gillningar

Microsoft rules 2021 :slightly_smiling_face:

1 gillning

Jag fick ingen gratis uppdatering, datorn var ok men OS för gammalt.

Du måste väl först ta steget till windows10?. Visste körde du win7 nu?

ja att kunna rulla android appar blev ju riktigt intressant.
Snacka om att mörda de stackara få Android plattor som finns kvar.

Vista. :joy::joy::joy:

3 gillningar

Alltså…

2 gillningar

Nej, kör Win10 men en tidig version. Lite dåligt av MS att inte alla Win10 går att uppdatera.

Håller med dig om det fullständigt och gillar att Samsung närmat sig Microsoft för varje år och här kom ett stort steg mot Android från Microsoft. Tänk en Galaxy 360 pro som kör Windows 11 :slightly_smiling_face:

Skall kolla grabbens äldre HP som kör Windows 10 pro om den går att uppgradera :slightly_smiling_face:

1 gillning

5 inlägg har sammanfogats med ett befintligt ämne: Apple vs resten

skumt för jag kollade alla våra enheter och alla fick ok. även en gammal suddig jäkel från 2011

1 gillning

På min står det 8 år gammal, kanske är något annat i specen som inte gillas.

Måste man fortfarande betala för Windows?

2 gillningar

Vet faktiskt inte. Det går ju att köpa. Men jag har använt samma win10 usb sticka på samtliga datorer jag installerat hemna. Den frågar aldrig om någon licens.
Så, oklart

Körde om barnens datorer till Windows 10 pro men då hade de Windows 7 pro tidigare. Inga problem och kostade inget. Via en microsoft länk kunde jag till och med köra om en Windows 7 home gratis

1 gillning

Inte för Windows men för licensen, hur man nu vill tolka det. Däremot så har det ju gått att uppdatera datorer från W7 till W10 gratis sen det kom och går fortfarande.

Uppdaterade en kollegas maskin men då var jag tvungen att hämta en iso från Microsofts webbplats och uppdatera via den, just för att den var för gammal för Windows update.

Jag har uppdaterat tidigare utan problem. Kanske är något i datorn som inte klarar specen, står inte vad det är som fallerar, står bara 8 år gammal.

Misstänker det är TPM som saknas på din maskin. Men lär komma flera artiklar om det framöver.