Volvo startar serieproduktion av tunga eldrivna lastbilar

Från sajten:
image

Volvo Lastvagnar drar nu igång serieproduktion av tunga ellastbilar i Tuve-fabriken. Till 2030 beräknar man att minst hälften av lastbilarna som säljs skall vara elektrifierade.

Det är modellerna FM, FH och FMX som gäller och det finns modeller som klarar en totalvikt upp till 44 ton. Det innebär vikten både för lastbil, släp och gods. Dessa modeller kommer tillverkas på samma lina som övriga lastbilar.

Volvo FH Electric

Laddhastigheten är upp till 500 kW vid rätt laddare. Batterikapacitet mellan 180 och 540 kWh. Räckvidd upp till 30 mil. Volvo säger att dessa specifikationer räcker till ungefär 45% av dagens transportbehov. Vi kan alltså se fram emot ännu större batterikapacitet i framtiden för att helt ersätta fossila lastbilar.

Volvo FH Electric

I dagsläget laddar ellastbilar med vanliga CCS-laddare men Volvo, Scania mfl har gått samman för att ta fram en ny standard enbart för lastbilar.

Till skillnad mot Volvo Cars som haft en lite seg start på electrifieringen säger sig Volvo Lastvagnar vara först ut bland alla konkurrenter med serietillverkning av tunga lastbilar. AB Volvo sålde av dåvarande Volvo Personvagnar till Ford år 1999.

Källa: Pressmeddelande.

1 gillning

Det är lite omvänt, men företaget heter inte Volvo AB :upside_down_face:
Aktiebolaget Volvo » AB Volvo