Vi odlar vår egen mat med Click & Grow Smart Garden 9 Pro

Från sajten:
image

Det här med att odla eget blir allt populärare och med modern teknik går det att lösa utan att ha tillgång till en egen trädgård. Vi har testat senaste versionen av Smart Garden från Click & Grow och gillar känslan av att bli lite självförsörjande.

The Smart Garden 9 Pro från Click & Grow är den senaste, uppkopplade produkten från deras utbud av lösningar för att kunna odla smått och gott på hemmafronten. Vi fick tillsänt oss ett exemplar av denna för ett tag sedan och väntan på att se ett resultat har varit spännande och förväntningarna höga.

Min bakgrund som “odlingsmänniska” sträcker sig till vad som erbjuds från trädgården vilket på senare år bestått av smultron, äpplen, blåbär, björnbär och vinbär men inte mycket mer. Att nu kunna testa något som kombinerar mitt intresse för teknik med något ätbart var självklart högst intressant och här är mina erfarenheter så här långt.

En översikt av The Smart Garden 9 PRO

Odlingslådan Smart Garden 9 Pro kan anslutas till din mobil via Bluetooth och via den kostnadsfria appen får du fakta om det du odlar samt tips kring ditt odlande. Appen finns för såväl iOS som Android och förpackningen är stilren och förklarande.

The Smart Garden 9 PRO

Baksidan av förpackningen ger en snabb överblick av vad du kan vänta dig av Smart Garden 9 Pro samt exempel på vad du kan odla.

Att sätta ihop de olika delarna till odlingslådan illustreras på insidan så att komma igång är lite av en barnlek måste sägas. De plantor som medföljer i detta startkit är basilika, små gula tomater och grön sallad.

The Smart Garden 9 PRO

Väl uppackat ser vi att det inte rör sig om så många delar faktiskt. I princip är det bara två förlängningar till belysningen som ska snäppas fast och sedan ska givetvis de olika fröpoddarna packas upp och placeras i respektive fack.

The Smart Garden 9 PRO

Installation i appen av The Smart Garden 9 PRO

Att installera appen “Click & Grow” är inget märkvärdigt utan bara att skapa ett konto och sedan lägga till den produkt som avses, i detta fall Smart Garden 9 Pro.

The Smart Garden 9 PRO

Välj färg och döp din odlingslåda till något fyndigt och gör sedan nödvändiga inställningar. Därefter är det dags att berätta för appen vilka plantor/fröer som du kommer att odla. Säkerställ att du har koll på ordningen så du får rätt information och enklaste sättet är att utgå från symbolen för bevattningshålet nere i högra kanten (som ju då rimligtvis bör motsvara uppsättningen av din odlingslåda).

The Smart Garden 9 PRO

Välj därefter vilka plantor/fröer som du ska odla och passa även på att läsa på lite mer om dessa. När du fyllt alla platser så kan du bestämma när belysningen ska vara igång och ge lite superpower till den kommande maten.

The Smart Garden 9 PRO

En sak som jag uppskattar är att du kan få tips längs vägen kring det du odlar. Du får information om näringsinnehåll och vad som krävs för att det som odlas ska må bra. För en kontorsråtta som mig är detta intressant och även ett avbräck från de mer tekniska prylarna som normalt omger mig om dagarna.

The Smart Garden 9 PRO

The Smart Garden 9 PRO användning i vardagen

Att odla hemma med Smart Garden 9 Pro sägs ha flera fördelar där några av dessa är att maten garanterat är fri från besprutning, mindre vatten används, inga direkta transporter (förutom poddarna) samt tillgång till färska grönsaker.

Dessutom har jag upptäckt flera fördelar genom att faktiskt bli klokare via de tips som ges i appen om vitamininnehåll, vad det är bra för och hur man tar hand om plantorna på bästa sätt – information som aldrig är fel att ha. En annan trevlig bonus är att som registrerad användare får du också lite recept då och då på mejlen, givetvis med en hint om att beställa mer fröpoddar men ett trevligare sätt än att bara pusha för sälj…

The Smart Garden 9 PRO

Så här ser det ut innan starten går för min karriär som hemmaodlare, eller åtminstone som testpilot av hemmaodling av basilika, små gula tomater och sallad. Odlingslådan placerades på köksbordet så det är enkelt för alla i hemmet att följa utvecklingen.

Som ni ser så lyser den upp ganska bra och innan jag fick ställt in tiden lös köket upp på kvällarna som ett mindre laboratorie så fundera över var du placerar din odlingslåda. Bredvid teven är inte att rekommendera då den bör vara igång 16 timmar om dagen… Å andra sidan, behöver du stänga av belysningen för stunden så görs detta enkelt genom att dra med handen längs ovansidan av rampen – smidigt.

The Smart Garden 9 PRO

Starten har gått och de små kupolerna är på plats för att starta växthuseffekten (i positiv bemärkelse) och ge så gynnsam start som möjligt för fröerna att etableras.

The Smart Garden 9 PRO

Efter ett par dagar har första fröet letat sig upp från jorden och lyckan är total. Nåja, det var trevligt att se att det ändå gick relativt snabbt. Här ovan är det grönsalladen som börjar växa och strax därefter dök de andra fröerna upp också.

The Smart Garden 9 PRO

Basilikan växer buskigare än vad exempelvis tomatplantorna i bakgrunden gör. Just när det gäller tomatplantorna ska dessa gallras så att bara en stängel fortsätter växa vilket är något jag lärde mig via appen. Resten av stänglarna hamnade i en kruka ute på altanen och vi får se vad det blir av dessa som då får växa i en mer “öppen miljö”.

The Smart Garden 9 PRO

Efter en knapp månad ser det ut så här, salladen börjar likna sallad och basilikan har mängder av blad, om än små sådana. Tomatplantorna ser ynkliga ut fortfarande och ska gallras.

Viktigt att komma ihåg är att vattna när det växer snabbare eftersom vattenmängden minskar betydligt fortare. Som tur är hjälper dottern till med att berätta när det är dags att vattna.

The Smart Garden 9 PRO

På bilden ovan har det gått strax över 1,5 månad sedan jag planterade fröpoddarna och skillnaden är stor och stoltheten likaså! Tänk att det även fanns lite gröna fingrar bakom tangentbordet på denna nörden. När det gäller det som finns i trädgården så växer det visserligen varje år men då helt utan större inblandning av mig – jag överlåter det till moder natur som brukar sköta det galant.

Vi har nu börjat skörda och salladen passar perfekt till frukostmackan eller hamburgaren. Smaken är god och det känns faktiskt helt okej att skörda direkt vid bordet måste jag säga. Inte minst är det trevligt med lite mer grönt i hemmet också än bara lite växter i fönsterna.

Basilikan doftar något utöver det vanliga, lite mer koncentrerat än man är van vid från butikerna om jag ska vara ärlig. Smaken är stark och skörden riklig så vi har börjat plocka de översta bladen och fryser in för att använda på den hemgjorda pizzan, till pastan eller till en god köttgryta i höst. Tomaterna ligger på efterkälken så här kan jag i nuläget inte säga så mycket om smaken på dessa men jag är hoppfull. Jag menar, jag har ju uppenbarligen lyckats med både sallad och basilika så varför inte med tomaterna också?

En andra åsikt

Här ovan kan ni se vad Marcus Larsson tyckte om Smart Garden 9 Pro.

## RECENSION: CLICK & GROW SMART GARDEN 9 PRO

FÖRDELAR

 • Utbildande
 • Tillfredställande
 • Trevligt
 • Lättåtkomligt
 • För såväl stora som små

NACKDELAR

 • Fröpoddar är inte helt billiga
 • Aningen dyr odlingslåda

DETALJER

SPECIFIKATIONER SMART GARDEN 9 PRO:

 • Modellnamn: Smart Garden 9
 • Antal poddar: 9 st
 • Mått: 604 x 396 x 184 mm
 • Vikt: 2.4 kg
 • Strömförbrukning: 13 W (6,2 kWh/månad)
 • Kabellängd: 2,8 m
 • Vattentank: 4 liter
 • Material: ABS
 • Tillverkare: Click and Grow

Rekommenderat pris hos Lifestylestore är 2.999 kronor.
Fröpoddar kostar allt från 119 kronor och uppåt beroende på typ och antal.

SAMMANFATTNING

Att odla hemma med Click and Grow har visat sig vara en riktigt trevlig upplevelse. Det är är lärorikt längs med vägen och resultatet är välsmakande. Odlingslådan gör sig bra framme och blir även en trevlig och grön inredningsdetalj i köket. Den drar även till sig visst intresse av besökare i hemmet varpå jag stolt berättar (med glimten i ögat) om mina framsteg som hemmaodlare. Nästa omgång blir nog med fokus på chili och kanske lite bär som ger lite färg åt det hela. Click and Grow är en pedagogisk pryl för dig som har barn hemma, de lär sig hur maten framställs och kunskap är alltid bra att ha i alla åldrar.

BETYG: 4 / 5

3 gillningar

Det kanske är bra att ha. Idag fick jag inte handla för mitt kort hade blivit för gammalt trodde kassörskan. Dumt nog så trodde jag på henne... När jag kom hem och verkligen kollade kortet och datum så upptäckte jag att hon hade sett fel på ett helt år ! Det blir för gammalt i november 2023! :angry:
Jag har frukostmat tills i morgon iallafall. I morgon ska jag handla i en annan affär så riskerar jag inte att träffa den kassörskan igen.
/Maria

Fungerar det nu då?

Ja nu funkar det som det ska. Det var kassörskan som såg fel.
/Maria