Varför ska jag ha en basstation från Arlo?

Från sajten:
image

En fråga alla med intresse för det smarta hemmet någon gång ställer sig handlar om hubbar. Behövs det verkligen en hub till och varför i så fall?

Att bygga upp ett smart hem är inte bara kul utan medför ibland också en del utmaningar. I takt med att antalet prylar växer så blir antalet hubbar ofta fler också beroende på hur man planerar. Kanske man börjar så smått med en hubb för belysningen och sen blev det visst en till för solskydden och kanske en för sensorerna som var billiga att köpa på sig från den kinesiska marknadsplatsen. För ett par år sedan var det lite svårare med kompatibiliteten där vissa produkter krävde sina egna hubbar och gateways men så småningom fick vi se utmanare som exempelvis Homey där flertalet produkter, protokoll och lösningar kan samsas. Givetvis finns det andra lösningar också, inte minst för de som gärna pillar lite på egen hand med Home Assistant till exempel.

Oavsett vad så hamnar de flesta så småningom i en situation där antalet hubbar börjar bli för många. Behövs dessa verkligen och varför ska användarna investera i fler? Detta blir ytterst personligt och kan även bero på hur mycket tid man vill lägga på sitt smarta hem. Men en hub kan också bidra med fler funktioner till befintliga produkter och därför ska vi titta närmare på varför en basstation från Arlo kan vara bra att ha.

Det här är Arlo Base Station with Siren

Vi fick tillsänt oss en basstation från Arlo för att testa vilket vi nu gjort under en längre tid. Företaget har ett antal olika basstationer ute på marknaden och den vi testat är Arlo Base Station with Siren VMB4500 som levereras i en aningen anonym förpackning jämfört med vad vi är vana vid från Arlo.

I förpackningen hittar vi basstationen, en nätverkskabel samt en strömadapter med fast tillhörande kabel samt lite dokumentation och en klisterdekal att fästa på dörr eller fönster.

Arlo Base Station with Siren är som namnet beskriver en basstation för produkter från företaget. Den har också en inbyggd siren som ljuder i 90 decibel när den aktiveras. Utseendemässigt påminner den om många andra basstationer och hubbar/gateways – en plastig och lätt enhet i vitt med svarta detaljer. Storleksmässigt är den en av de större som hamnat i detta smarta hem. Nertill finns en LED som lyser blått när allt är som det ska.

Det denna basstation gör är att förbättra räckvidden för säkerhetskameror från Arlo som finns i hemmet. Normalt sätt så ansluts dessa direkt till ditt wifi-nätverk men om det finns sämre täckning för anslutna kameror så kan alltså en basstation lösa detta. Dessutom fås en hyfsat kraftfull siren på köpet som kan aktiveras vid behov för att påkalla uppmärksamhet eller skrämma iväg någon.

Via basstationen är det också möjligt att lagra inspelat material lokalt. En annan trevlig funktion med denna basstation är att den exponerar dina anslutna säkerhetskameror i Apple Home.

Basstationen är som sagt var ganska stor, den mäter 10,8 centimeter på höjden och 14,1 centimeter på längden. Viktmässigt är det inte många gram så den flyttas lätt om man råkar stöta vid den.

Baktill finns det en del anslutningar vilka är en kontakt för den medföljande strömkabeln samt ett uttag för nätverkskabeln. Det finns också ett USB-A uttag för att ansluta en hårddisk eller USB-minne vilket är till för att spela in filmklipp lokalt. Dessutom finns en synk-knapp samt ett litet hål för återställning.

Undertill finns två större gummerade fötter som är tänkta att hålla basstationen på plats (dessvärre är de inte så effektiva). Utöver det finns en typbeteckning med sedvanlig information om produkten.

Installation av Arlo Base Station with Siren

Att installera basstationen görs enkelt via appen Arlo Secure och det är bara att följa de tydliga anvisningarna. Tänk på att basstationen behöver anslutas med en nätverkskabel till din router eller en switch om det finns många enheter i hemmet redan och inga lediga portar på routern.

Enheten identifieras och installeras och i vanlig ordning så letas det efter befintliga uppdateringar vilket gör att installationen kan ta lite längre tid än väntat. Det går dock ändå hyfsat snabbt att installera basstationen.

Arlo Base Station with Siren erbjuder inte speciellt mycket i form av inställningar. Information om enheten fås i appen och det är också här som vi hittar valet för att lägga till basstationen i Apple Home vilket är en av fördelarna med att använda basstationen.

För att lägga till basstationen i Apple Home så behöver detta göras via appen eftersom det inte finns någon tryckt HomeKit-kod att tillgå varken på basstationen eller i den dokumentation som medföljer. Välj enheten och sedan ett hem och ett rum i Hem-appen där basstationen ska läggas till.

HomeKit-koden hämtas in och sedan identifieras enheten i Hem-appen som en “Brygga”. Därefter är processen likadan som under en sedvanlig installation av en HomeKit-kompatibel produkt där en kod skannats eller angivits.

Byt eller låt angivet namn vara kvar och därefter bekräftas installationen först i Hem-appen och sedan i Arlo Secure-appen. Trots en större uppdatering av appen Arlo Secure så dras den fortfarande med en del översättningsmissar som säkert rättas till framöver…

Efter att basstationen lagts till i HomeKit försvinner också det valet från inställningarna (Enhetsinfo). I appen går det också att göra inställningen för att spela in lokalt vilket kräver att en hårddisk eller minne med USB-ingång används. Här är det också felaktigt angivet “microSD-kort” eftersom det inte finns plats för något sådant på basstationen.

Basstationen finns att hitta i Hem-appen under “Heminställningar” och “Hemhubbar och bryggor” (hur många namn finns det egentligen för den här kategorin produkter – hub, gateway, brygga, basstation, controller…) och här ses enbart grundläggande information.

Så här fungerar Arlo Base Station with Siren

Är det då värt att skaffa sig en basstation till sina Arlo-kameror? Bra fråga och högst individuell vilket gör det hela svårt att svara på. Har du flera Arlo-kameror i ditt hem och allt fungerar så finns det ingen anledning att skaffa basstationen. Det skulle i så fall vara för att få tillgång till sirenen som är inbyggd i den. Visar det sig att det finns räckviddsproblem i hemmet så kan det vara värt att titta närmare på en basstation men tänk på att det aldrig är någon garanti för en lösning eftersom signaler och kommunikation kan störas av andra föremål men visst kan det fungera.

Vill du kunna lagra lokalt så är det ett bra alternativ om inte molntjänsten med tillhörande abonnemang lockar. Har du fastnat för och börjat använda Apple Home och vill få in kamerorna i HomeKit så är det ett givet köp! Tänk dock på att dubbelkolla så just dina säkerhetskameror fungerar i Apple Home via basstationen, detta då det finns olika basstationer och inte minst ett väldigt stort sortiment av kameror från Arlo.

Vi testade med att lägga till en Arlo Essential Indoor Camera som har stöd för Google, Alexa och SmartThings men inte Apple Home. Inte utan hub eller basstation vill säga och därför var det intressant att se hur detta löses. I sedvanlig ordning så installeras säkerhetskameran enligt anvisningarna i appen. Välj rätt kamera bland det stora utbudet och därefter visas alternativet att installera kameran via basstationen. Det går givetvis också att ansluta kameran utan basstation men då stöds inte Apple Home.

När kameran är ansluten så framför det via inställningarna för denna att den är ansluten till en Arlo Base Station och på samma sätt visas det i inställningar för basstationen att det finns en kamera ansluten till denna. Många av kamerorna från Arlo har inbyggda sirener som i sig kan aktiveras för att larma om att något händer. En av fördelarna med en basstation med inbyggd siren är att även denna ljuder med sina 90 decibel vilket är fullt tillräckligt för att larma i hemmet.

Under testet så placerades Arlo Essential Indoor Camera i vardagsrummet för att se hur denna beter sig i Apple Home. Sedan tidigare finns ett större antal säkerhetskameror i hemmet som är direkt kompatibla med Apple Home eftersom det är den föredragna plattformen för att styra det mesta här.

I appen Arlo Secure ser det ut som brukligt när man använder säkerhetskameror från Arlo även om bilden nedan upplevs som suddig. Färgerna är korrekta och synfältet tar upp det viktigaste. Reglagen för att prata, ta bilder med mera syns också tydligt i appen.

Om vi då hoppar över till Apple Home för att se hur det ser ut där så är det mesta sig likt. Under inställningar ser det ut som det brukar göra i Apple Home vilket innebär att det, för HomeKit-användare finns ett större utbud av kameror att välja mellan. Det enda som behövs är i och för sig en basstation men det kanske går att leva med?

Liggande vy i Apple Home ger bättre skärpa än i Arlo Secure-appen men å andra sidan så kan det ha varit tillfälligt också. Här är reglagen lite tydligare men det är ju trots allt en smaksak hos var och en om vad som behöver synas.

Arlo Base Station with Siren är inte direkt en “måste-ha” produkt men den ger onekligen fördelar som man kanske inte alltid tänker på. Kostnadsmässigt är det helt okej och uppvägs av fördelarna men givetvis så får man ställa sig frågan om man pallar med en hub till i hemmet. I undertecknads fall så har gränsen för “en mer eller mindre gör ingen skillnad” passerats för länge sedan och går nu att leva med till slut.

Oavsett vilket så gäller det att fundera igenom ordentligt inför ett köp – vill man kunna lagra och spela in lokalt, få nytta av en högljudd siren, förbättra räckvidden och dessutom använda kamerorna i Apple Home – då är det ett givet köp och inget att räkna på. Återigen, det är troligtvis högst individuellt vad som behövs – att bara köpa en för att ha fyller nog inte så stor nytta…

Det som dock upplevts ibland med kameran som är ansluten till basstationen är att den inte laddar liveströmmen direkt vilket är lite synd. Om det är tillfälligheter eller inte låter vi vara osagt men det kan också bero på mängden enheter i hemmet som alla slåss om lite bandbredd. Å andra sidan så finns det andra kameror här som alltid laddar snabbt och stabilt.

Recension: Arlo Base Station with Siren VMB4500

Fördelar

  • Lokala lagringsmöjligheter
  • Ger stöd för Apple Home
  • Förbättrar räckvidden
  • Inbyggd siren

Nackdelar

  • En hubb till...
  • Behöver den vara så här stor?
  • Ibland laddar kameraströmmen långsamt

Detaljer

Tekniska specifikationer Arlo Base Station with Siren:

  • Modell: VMB4500
  • Siren (inbyggd): 90 decibel
  • Anslutning: Ethernet, Wi-Fi 2,4 GHz
  • Lokal lagring: USB Type A 2.0-kompatibel
  • Maximal strömningsupplösning: 4K
  • Kompatibilitet: Arlo Ultra 2, Arlo Ultra, Arlo Pro 5S, Arlo Pro 4, Arlo Pro 3, Arlo Pro 3 Floodlight Camera, Arlo Pro 2, Arlo Pro, Arlo Essential Video Doorbell Wired, Arlo Essential Video Doorbell Wire-Free, Arlo Essential Indoor Camera, Arlo Essential Camera, Arlo Essential Spotlight Camera, Arlo Essential XL Spotlight Camera, Arlo Audio Doorbell
  • Övrigt: DHCP-server för IP-konfiguration
  • Mått: 10,8 x 14,3 x 4,1 centimeter

Rekommenderat pris för Arlo Base Station med Siren är 1 390 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Det finns fördelar med att ha en dedikerad hub i hemmet för sina produkter. Precis som att det finns nackdelar där just mängden hubbar kan bli för många till slut. Men, det hela blir en avvägningsfråga så fundera igenom det hela ordentligt innan ett köp. Med Arlo Base Station with Siren fås flera fördelar vilket för en del användare kan vara perfekt och ge mervärde. Den största fördelen är att säkerhetskamerorna exponeras i Apple Home samt att det blir möjligt att spela in och lagra lokalt. Eventuella räckviddsproblem kan också lösas men är ens wifi-nätverk tillräckligt bra så ska det inte behövas en basstation för detta. Sirenen är närmast att betrakta som en bonus och inget som man enbart köper basstationen för.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Bra recenssion. :slightly_smiling_face: Men jag frågar mig snarare; Varför ska jag ha med Arlo att göra överhuvudtaget? I mitt tycke överprissatta kameror jämfört med t.ex Reolink och, i alla fall tidigare när jag hade Arlo, en känsla av att vara helt i Arlos händer avseende om kamerorna skulle fortsätta funka eller ej utan månadsavgift då det mesta då var beroende av deras molntjänster. För att inte tala om att Arlo även kunde komma åt mina kameror samt sparade klipp.

3 gillningar

Bra och mycket intressant recension! Någon som vet om jag slipper prenumerationen som nu blir ännu dyrare per månad? Gillar Arlo på alla sätt annars!

1 gillning

Kameran går in i HomeKit, men stödjer inte HSV. Går det att få till HSV med tex HomeAssistsnt?

Det är Scrypted du ska testa!

https://www.scrypted.app/

Tackar! Får testa det :smiley:

Funkar kanon
Fått in min Ring doorbell i HSV den vägen :ok_hand:t2:

Har fått in Scrypted nu. Vilken av Arlo plug-Insen kör ni?

Lite oklart då jag kör Ring Doorbell :sweat_smile:
Finns det olika plugin för Arlo ?

Finns tre olika :smiley:

Ouch! :sweat_smile: @rpd kanske vet :crossed_fingers:t2:

Testade lite och körde den som gick via Arlo Cloud. Nu är ringklocka och kamera inne i HomeKit med HSV :smiley:

1 gillning