Vad kunde besökare ta del av på MWC 2024 i Barcelona?

Från sajten:
image

Tidigare i veckan hölls den stora mässan MWC 2024 i Barcelona och som vanligt var fokus på mobilbranschen. Vad var det då som lockade mest dessa dagar?

Efter den stora elektronikmässan CES som hålls i Las Vegas så är nästa stora event MWC som brukar gå av stapeln i Barcelona. I samband med att Xiaomi presenterade sina nya mobiltelefoner i Xiaomi 14 Series på söndagen så gavs det möjlighet att även närvara vid MWC 2024 under måndagen. Detta är världens största mässa som fokuserar på mobilbranschen och det som händer i och kring denna. Mässan tar upp en stor yta och de många hallarna visar upp montrar i olika storlekar, från de med en liten disk och en stol till de mer skrytsamma som Huawei intagit mässområdet med. MWC 2024 är egentligen ingen direkt konsumentinriktad mässa utan det är folk i branschen som får ut mest av ett besök här. Även om en del av de större företagen som är verksamma direkt mot konsumenterna ställer ut här så är det mycket fokus på allt bakom som får våra mobiler att fungera. Häng med på en liten genomgång av det som stack ut lite på MWC 2024!

Det var ingen större överraskning att montern hos Xiaomi var fullbelamrad i stort sett hela tiden. Utöver att visa upp sina nya mobiltelefoner, smarta klockor samt en hel del andra produkter från företagets ganska stora ekosystem av elektroniska produkter så var det deras nya elbil, Xiaomi SU7 som fick besökarna att dras till montern. Troligtvis var detta den mest fotograferade produkten på hela mässan och det är fullt förståeligt – det är trots allt ett trevligt designat och iögonfallande fordon där man vill knyta samman det smarta hemmet med mobila enheter till fordonet och detta då via Xiaomi HyperOS.

En annan intressant produkt som fångade undertecknads blick var deras “Mijia Dual-drum Washer Dryer 15 kg” som finns att köpa på den kinesiska marknaden. Denna kombinerade tvättmaskin och torktumlare ger ett mer stilrent intryck än många andra liknande kombinationer och detta då man valt att integrera displayen i luckan på enheten. Detta innebär att den sedvanliga raden ovanför luckorna försvinner vilket innebär en mer kompakt lösning. Huruvida vi får se vitvaror från Xiaomi i Europa återstår att se – de har trots allt en stor mängd sådana ute på marknaden i Kina som gör hemmen lite smartare.

I Samsungs monter så var det inte oväntat mycket nyfikna blickar kring deras Galaxy Ring som officiellt visades upp på MWC 2024. Denna smarta ring ska ge användare mer inblick i hälsan och kunna bidra till förbättringar för en enklare vardag. Full med sensorer som mäter både det ena och det andra vilket inkluderar sömn, puls och en del andra mätvärden så drog montrarna till sig besökare. Samsung Galaxy Ring kommer i tre olika färger, svart, silver och guld när den lanseras senare i år. Givetvis var det också mycket fokus på de nyligen lanserade mobiltelefonerna Galaxy S24 Series.

En annan intressant produkt som visades upp var den vikbara mobiltelefonen från Motorola som visades upp som prototyp i höstas. Nu fick den fortsatt uppmärksamhet där den kunde betraktas på närmare håll i sin monter. Visst kan det vara smart att kunna vika sin mobiltelefon så att den står av sig själv när man vill kolla på film eller något men sen då?

Kan gemene man tänka sig att vrida mobiltelefonen runt handleden och sedan knalla runt med denna under dagen? Nja, det vete tusan eller det kanske man vill under joggingturen men det känns då som att den ganska snabbt blir mindre fräsch… Oavsett vilket så är det trevligt att företagen vågar ta ut svängarna idag så inte allt ser likadant ut.

I montern hos Honor gick det att betrakta en av deras nya mobiltelefoner, Honor Magic V2 RSR som begåvats med “Porsche Design” vilket inte går att missa. Den vikbara mobiltelefonen mäter 9,9 millimeter i hopfällt läge och har en Snapdragon 8 Gen 2-processor.

Även Honor Magic6 Pro visades upp och med sin större, centrerade kameraö flockades även besökare kring denna. Denna mobiltelefon har redan lyckats samla på sig en mängd utmärkelser och har en ljusstyrka på maximalt 5 000 nits vilket ser ut att imponera.

Det som fick mest uppmärksamhet i montern hos telefonoperatören Deutsche Telekom var deras applösa mobiltelefon. Huruvida denna kommer att bli något som slår igenom återstår att se men en mobiltelefon som inte kräver några fast installerade appar låter ju som att en hel del problem på marknaden hade lösts.

ZTE visade upp sin senaste vikbara mobiltelefon, Nubia Flip 5G som sägs få ett attraktivt pris. En liten och fickvänlig mobiltelefon som utvikt har en skärmstorlek på 6,9″ och som kommer i olika färger.

I montern hos D-Link fanns givetvis en hel del nätverksprodukter att beskåda och en av dessa hade en design som …inte riktigt är vad man förväntar sig av en wifi-router. Denna Wi-Fi 6 router har dock varit ute på marknaden ett tag och den stora fördelen måste vara att den är lätt att hålla ren vid dammtorkning…

Kinesiska företaget Lenovo visade upp sin transparenta laptop vilket givetvis var något som besökare flockades runt. Visst ser deras ThinkBook med MicroLED-skärm ut som något från Minority Report men ärligt talat – hur många kommer de att sälja och är det något gemene man kommer att sukta efter? Nja, kanske inte men som sagt var – kul när företag vågar sig på något nytt!

MWC 2024 i Barcelona bjöd på mycket mer än ovan nämnda produkter men det är svårt att försöka fånga det mesta på ett kortfattat och tillgängligt sätt. I så fall krävs det fler dagar på plats och en stor portion tålamod och planering. Oavsett vad man tycker så är det ju konsumentprodukterna som är mer tilltalande än en 5G-pryttel som sitter i en mast och ser till att våra mobilsamtal kommer fram. Lite konstigt dock att man på en mässa där en stor del av företagen pratar om 5G så fanns det i bästa fall enbart 3G tillgängligt i mässhallarna vilket innebar långa svarstider vid uppladdning av bilder till sociala medier.

Det fanns också en stor mängd startups som visade upp sina produkter och tjänster och alla med en positiv inställning. Huruvida de är kvar som enskilda företag eller hoppas på uppköp återstår att se och mellan montrarna skådades också lite kring det smarta hemmet men ingen av de stora aktörerna hade någon monter som lade mycket fokus på detta – det skulle vara Xiaomi då. MWC 2024 är en gigantisk mässa med fokus på den mobila branschen och mycket av tekniken som används för att vi ska kunna kommunicera med varandra vilket gör den lite mindre tilltalande för den större massan.

5 gillningar

Snyft, där blev man avfärdad... :slight_smile:

Det där var ju riktigt B.

Är inte vi lite bortskämda här i Sverige? Har nog aldrig varit på ett hotell utomlands med ett bra och snabbt WiFi. Ändå står det alltid free high speed internet.

Det ligger mycket i det. Men i en mässhall under en teknikmässa? USA har ju dåligt mobilnät vilket gjort att tanken med vissa typer av wifi 6 är att kunna täcka idrottsarenor och just mässhallar etc. Någon frekvens vi inte använder i Sverige, men en frekvens med mycket kort räckvidd men hög hastighet.

Problemet är väl att nästa vecka är det en blomstermässa så mäss anordnaren har ju inget intresse av detta antar jag. De vill bara suga ut max av utställarna. Senast på Göteborgsmässan tog de så mycket för ölen av utställarna att de fick smuggla in egna för att ha råd att bjuda kunderna.

Jag är ju så ung och naiv fortfarande att jag tror folk om gott och att saker ska fungera..:grin:

Hoppet är ju det sista som lämnar en. :joy:

Det kan också vara beroende på operatör. Vem vet… någon annan operatör kan mycket väl haft 4G täckning på området.

Edit: Kontrollerade med en kollega som var ner och han hade allt från 3G-5G täckning i mässområdet.