Tre månader senare - så har vårt FineWoven-fodral från Apple klarat sig

Från sajten:
image

När Apple släppte sina nya skal och plånböcker till iPhone 15-serien så pratade de om att det var ett slitstarkt material som tog hänsyn till planeten – men är det verkligen så slitstarkt?

Är det så illa som alla säger?

Undertecknad har inte haft skal på iPhone på flera år men när FineWoven-skalen lanserades så blev det mycket skriverier om hur dåliga de var och hur känsliga de var för fläckar och repor. Det brukar alltid bli stora rubriker kring Apples nya produkter och undertecknad tänkte att det är som vanligt att det är mycket överdrifter för att skapa rubriker och dra till sig mycket trafik.

Ett bättre val för miljön

Så för att se hur bra skalet faktiskt håller så smackade jag på ett FineWoven-skal på min iPhone 15 Pro Max direkt när jag fick den och nu tre månader senare är det dags att utvärdera skalet för att se om det är värt sin prislapp på 895 kronor. Innan vi går in på hur det har gått så ska vi prata lite om FineWoven. Förra hösten på sitt event berättade Apple att de har slopat sina läderskal och läderplånböcker och istället visade de upp FineWoven. På sin hemsida berättar Apple att materialet i skalet är tillverkat av slitstarkt mikrotwill som ger en mjuk och mockaliknande känsla.

Denna vackra färg är på mitt skal ett minne blott

Det är tillverkat av 68 procent återvunnet material från konsumentprodukter och har ett betydligt lägre koldioxidutsläpp än läder. De skriver även att FineWoven-materialet kan slitas med tiden då fibrerna trycks ihop vid normal användning och att vissa repor på skalet kan försvinna med tiden. Allt detta låter ju fantastiskt, ett skal som kan “läka” sig själv med tiden, gör mindre avtryck på planeten och ska vara mjukt och gosigt att hålla i.

Så hur står sig skalet tre månader senare?

Efter tre månader med FineWoven-skalet på min iPhone 15 Pro Max så kan vi konstatera en sak – detta exklusiva skal för 895 kronor blivit riktigt snuskigt. Den djupa, blåa färgen som skalet hade från början har bytts ut mot en blåbrun kulör med massor av repor och en hel del fläckar. I ytterkant runt hela skalet har materialet helt nötts bort och vi är kvar med en mörk rand runt hela skalet. Spåren av att vi gillar att ladda med MagSafe är även där då skalet har en ring efter laddaren. Detta är inget nytt för FineWoven-skal utan den ringen går att se på de flesta skal efter en tids användning, men det är lika tråkigt för det.

Vad tycks? Vill ni pussa min mobil?

Skalet är väldigt känsligt och drar du med nageln löst på skalet så kommer det att lämna en ljus repa. Till Apples försvar så har de rätt i att reporna med tiden bleknar en aning men efter många repor som tonats ut en aning så ser det mest flammigt ut. Allt detta går faktiskt att leva med, det som är värst med FineWoven är att det drar till sig smuts. Jag kan bara tänka mig hur detta skal hade sett ut om jag hade haft ett jobb som mekaniker eller ett jobb på någon industri där händerna inte är rena hela tiden. Men trots att det allvarligaste jag kan råka ut för på jobbet är musarm så ser det riktigt snuskigt ut. Fläckarna kommer nog dels från mina egna händer men sedan från alla otaliga gånger man lagt telefonen på ett bord på en restaurang, en bar och så vidare.

På kanterna har den blåa färgen helt skavts bort

Är det värt sitt pris?

Så 895 kronor för ett skal som på tre månader blir så äckligt att vi nästan skäms för att ta upp telefonen är inte på några sätt värt sitt pris. Det är jättebra att Apple vill skapa tillbehör till sina produkter som gör mindre skada på planeten. Men ärligt talat så känns det som att detta gör mer skada, då jag efter endast tre månader inte längre vill använda skalet och att dess enda värdiga plats just nu är i papperskorgen.

Men innan jag ger upp hoppet helt så ska jag faktiskt testa Apples egna rengöringstips för skalet där man ska blanda 1 tesked flytande tvättmedel med 250 ml vatten och sedan doppa ned en trasa i blandningen. Därefter ska trasan gnidas mot skalen i en minut. Frågan är bara om detta är en process jag vill hålla på med var tredje månad när jag istället skulle kunna köpa ett annat skal som håller sig bättre över tid och förmodligen även få lite pengar över?

Har du också ett av de nya skalen från Apple? Hur ser det ut idag? Släng gärna upp en bild i vårt forum och visa!

Galleri

1 gillning

Materialet lär komma tillbaka med flytande tvättmedel. :joy:

:face_vomiting:

Ja det är riktigt äckligt alltså. Och jag lovar jag är ingen smutsig människa, tvättar händerna maniskt och är lika manisk hemma. Nästan så jag skulle vilja skicka ett nytt till @RolexJocke och se vad som händer om han har det på jobbet ett par veckor.

2 gillningar

Kunde man ha listat ut när man såg en teardown på det.

1 gillning

Hade ju varit något. Mitt FineWoven är fortfarande i nyskick. Har det på helgerna och var med mig i Italien precis några dagar. Men som sagt så är det sparsamt använt. Men på en 15 PM med Stockholmsbyxor (för små sådana) blir det ju skamfilat lite snabbare. :joy:

Dog lite av detta, hahaha!

5 gillningar

Fyfan inte vackert, men man köper väl inte en telefon för så mycket pengar för att klä in den?? Håll den hårt och skippa fodral :smiley:

2 gillningar

Amen brotha! Har inte haft skal på flera år och hade det på nu bara för just detta i tre månader och det är så skönt att bli av med det!

3 gillningar

Lär ju vara fuktskadat.
Hur många golvbrunns-sov har det varit med om, 15? :kissing_heart:

Märkligt… Jag har haft mitt Fine Woven lika länge, det har blivit aningen missfärgat, men telefonen i artikeln ser ju fan snuskig ut hela den. Uppenbarligen använd av någon som grisar på mer än medelsvensson :sweat_smile:
Jag är inte pedantisk med mina lurar, men däremot allmänt försiktig. Sitta och käka chips och Buffalo Wings och sedan kladda direkt på luren med samma hand undviker man ju liksom..

1 gillning

Man har haft en del skal till iPhone. Priset på FineWoven är väl tilltaget. Man får ett Bulwark skal billigt som gör vad det ska, skyddar mot stötar i kanter och hörnen:

Alternativt premium märkesskal typ RingKe dyrare men ändå långt under priset för FineWoven.
Nog kan det vara trevligt med orginaltillbehör men just tillbehör till iPhone är ett litet problem i och med det stora utbudet jämfört med andra märken.

Haha det gör inte jag heller, men jag har inte varit försiktig utan använt telefonen precis som jag skulle göra om jag inte hade haft ett skal på den. Om jag får gissa så är de flesta fläckarna från barer där telefonen har lagts på bordet. Men ärligt talat så vet jag inte, känner själv att skalet är äckligt fast jag inte är äcklig, eller så är jag äcklig? Så många frågor nu.

Jag slängde mitt och gick över till Nudient. Vad tycker du om Nudient-skalet @xms67?

Blev ditt också grisigt?

Jag är mycket nöjd. Klart bra skal.

1 gillning

Om skalet drar åt sig smuts på ett sätt som gör att man nästan måste vara mer försiktig med skalet än telefonen skalet ska skydda så är det ju feltänkt.

Även om man nu käkar kycklingvingar och chips och därefter tar på skalet bör eventuella fläckar sedan vara lätta att snabbt torka bort om skalet ska ha något existesberättigande. I synnerhet om det kostar 900 spänn.

3 gillningar

Inte grisigt men några spridda fettfläckar som störde mig.

1 gillning

Aha såg inte du skrivit det :wink: men vilken lättnad att få slippa fodral nu

Ser inte helt premium ut :slight_smile:

Kanske vore intressant att testa att lägga det i ett bad med lite tvättmedel och se hur det blir?

Yes ska följa instruktionerna i slutet av artikeln som jag skriver om så får vi se vad som händer. Måste handla lite flytande tvättmedel bara.