Trådfri → Home Assistant

Tröttnade på IKEA trådfris hubb, förlåt Gateway och app. Valde Home Assistant (HA) istället, och j*klar vad man kan göra. Tex spendera veckans alla lediga timmar att felsöka och gräva i forum efter hjälp :wink:

ZigBee-meshnätverk. Hubben (koordinatorn) är den blå ✪

Har dragit ett par lärdomar, som jag önskade att jag visste när jag körde IKEAs hubb:

  • Varje enhet som har konstantström (lampor/eluttag) är signalförstärkare (router). Så har du huset fullt med Trådfrilampor behöver du ingen signalförstärkare. Så när familjen släcker med vanliga strömbrytare, så är det... mindre bra. I mitt nätverk är endast 1/3 av enheterna direkt anslutna till hubben. Resterande enheters funktion hänger på att lampor är igång, släckta eller tända, bara de är strömsatta.
  • Wifi stör ZigBeesignalerna. 10cm från router=strul. 50cm bort=finfint.
  • Felsökning steg 1 i Trådfri: byt batteri.
  • Trådfri är funktionsfattigt och trist, men stabilt (i jämförelse med HA)
  • FW uppdateringar ligger på <200kB (800 för Hub), och tar ca 20min att genomföra. Finns vanlig FW-server och en test (beta?) server.
  • Märk upp prylarna, inte med "Badrum" utan med id, tex L01 för första lampan. Strömbrytaren till julbelysningen blir ologisk när den på våren styr kaffebryggaren.
  • Bra dokumentation för alla Trådfri-pryttlar finns på zigbee2mqtt's hemsida, tex EXAKT hur man parar ihop enheterna.
  • Står det slå på enheten 6 ggr för att påbörja ihopparning så avses just 6 ggr. Inte 5 eller 7 utan 6,0 ggr. Precis som att man inte använder torx för att montera en Billy utan just exakt en insexnyckel. (Minnesbild:image )

Ångrar varje dag att jag övergav IKEAs hubb, men kan inte sluta med HA...

7 gillningar

HA är grymt… :slight_smile:

1 gillning

Tack för att du delar med dig! Installerade HA för ett tag sedan för att labba lite, kör Trådfri hemma. Mitt labbande tog stopp, så tänkte installera om HA dessutom och börja om.

En fundering jag har haft är hur man bör tänka med gatewayn. Ska den vara igång vid config av HA och sen kan man koppla bort den? Eller bör man ha den kvar?

HA är riktigt bra och ger så många flera möjligheter. Man fastnar lätt i timmar med olika konfigurationer!

Har bara två Ikea-lampor just nu då jag gått över till smarta strömbrytare (puckar bakom brytarna) men de två lamporna fungerar kanon med HA. Jag kör utan deras Gateway direkt mot HA.

En del strul med Zigbee och HA ska lösas genom att du sätter en förlängningssladd mellan din Conbee-sticka och HA.

1 gillning

Har Conbee-stickan jag med. Som jag förstått det är det USB3 som ställer till det och stör ut stickan på nåt sätt. Till min Raspberry Pi köpte jag först en halvmeters-förlängning, men det räckte inte, köpte en två meters istället. Och körde på en USB2-port.

Är det alltså trådfri-hubben som man ska placera med avstånd ifrån routern?

Jag har problemet med att det ofta är osynkat mellan verkligheten och status i Homekit samt ibland bara ett rött utropstecken. Testat att binda IP i router men märkte inte så värst stor skillnad. Har gateway på samma hylla som routern.

Nej, detta är om man har en separat USB-sticka i en dator, vilken sköter kommunikationen direkt med Ikeas enheter, utan Gateway.
Däremot går ju Zigbee (som Ikea använder) på 2,4 GHz, precis som wifi, så det kan bli problem om de kör på samma kanal. Tror Ikeas går på kanal 11. Jag har själv inte upplevt några problem med just detta, bara läst om det på nätet, så källorna är ev inte helt pålitliga :joy:
Har dock ingen aning om det kan vara orsaken till de problem du upplever.

Lite på ämnet Zigbee vs Wifi

Wifi kanal 11 och Zigbee kanal 11 inbillade jag mig var samma, men så är det inte.

2 gillningar

Olika Zigbee-näverk på samma plats är ju inte fördelaktigt, men jag lät min ligga kvar. Annars skulle resten av familj få spader om saker och ting inte fungerade.
Men så fort alla enheter är överflyttade så kopplas IKEAs hub ur såklart.

Haft lite problem med att Zigbee-koordinatorn hänger sig efter ett dygn. Inte oväntat, CC2531 är inte gjord för att hantera många enheter.
Kör nu en CC2652RB som koordinator och två CC2531 som routrar. Peppar peppar, rullar på än så länge.

Jag fixade Zigbee adapter tidigare men har inte pillat så mycket med det… För det fungerar.

Men när jag tittar på kartan så ser det ju inte ut att mesha? Varför?

Det är väl egentligen bara nätanslutna enheter, routrar, som meshar. End devices, som batteridrivna sensorer och knappar t ex, kopplar bara till närmsta router/coordinatorn.

Finns nätanslutna som inte är routrar också för den delen, men alla de jag har är routers iaf.

Här t ex är mina. Deconz-dongel, coordinatorn, är blåmarkerad. Nätanslutna, vilka agerar router, är gula. Batteridrivna enheter grå och ansluter bara till en router eller direkt till coordinator.

2 gillningar

Ah då hänger jag med! Tack för sjukt bra svar! :heart_eyes: :innocent:

1 gillning

:+1:
Så har du anslutningsproblem nånstans så kan det vara bra att komplettera med ett uttag eller en lampa för att utöka räckvidden.

2 gillningar

Nä, inga problem, men tänkte givetvis inte på att det måste vara ström på de som meshar. Var bara mest nyfiken och ville ha lite mesh i hemmet, bara för att! :joy:

1 gillning

En polare och jag tog en tur igår till IKEA för att äta köttbullar. Passade på att köpa en Trådlös PÅ/AV switch och power socket. Har kopplat upp dom mot Zigbee2Mqtt och får nu upp en blå länk till Coordinatorn.

Så den aggerar router, men borde inte andra enheter som är i närheten då kopplas upp mot den?

Jo, men bara om det finns en bättre väg genom den. Troligtvis är coordinatorn den med bäst signalstyrka i ditt fall, och då finns det ingen mening att ta omvägen via en enhet med svagare signal.

Zigbee är inget snabbt protokoll, och jag gissar att beräkning av bättre, men alternativa (mesh)vägar kan ta tid.

Vill även minnas att det beror på antalet anslutna enheter till coordinatorn. Om den går i taket, så kanske den väljer andra vägar via routrar för att fördela antalet direktanslutna enheter.

1 gillning