Tele2 tvingas välja bort Huawei för 5G-utbyggnad

Från sajten:
image

Idag berättar Tele2 att de väljer att bygga ut 5G-nätet tillsammans med finska Nokia istället för kinesiska Huawei. Teknik från Nokia ska sitta i 5G-master i Sverige och runt om i Baltikum.

Tidigare har de använt sig av teknik från Huawei för att bygga ut 4G-nätet men väljer nu Nokia istället. Det är Telestyrelsen som inte låter dem att använda sig av komponenter från det kinesiska bolaget och tvingades hitta ett annat bolag som kan möte deras krav. Tele2 har provkört 5G i 30 städer och startar utbyggnaden till fler städer nu under 2021 och satsningen beräknas pågå kommande år. Nokia utlovar att deras molnbaserade infrastruktur och mobilapplikationer kommer ge Tele2-användarna fulla kraften av 5G.

“Vi sökte en partner som framgångsrikt och effektivt kan hantera utbyggnaden av vårt 5G-corenät på ett driftsäkert sätt och Nokia erbjöd just det. Med deras mångåriga erfarenhet kan de tryggt hantera integreringen, vilket innebär att Tele2s team kan fokusera på att möjliggöra nya tjänster för våra kunder samtidigt som vi upprätthåller Sveriges smartaste och mest pålitligaste nät” – säger Thomas Helbo, vicechef för teknikavdelningen på Tele2.

“Vi stolta att kunna utöka vårt långa samarbete med Tele2 samtidigt som vi nu går in i 5G-eran. Vår relation sträcker sig tillbaka till utbyggnaden av mobilnäten på 1990-talet och vi ser fram emot att samarbeta med Tele2 för att leverera framtidens digitala tjänster och möjliggöra bättre och tryggare uppkoppling”, säger Raghav Sahgal, President of Nokia Cloud and Network Services.

Via: Tele2 Pressmeddelande.

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

2 gillningar

Jättebra att Europeiska företag väljer Europeiska leverantörer.

2 gillningar

Framför allt från Norden :+1:t2:

Att välja leverantörer eller företag utifrån geografisk utgångspunkt kommer göra oss fattigare. Och en del av den fattigdomen är långsammare utveckling. Att välja bort vissa företag och länder är något annat.

1 gillning

Nu ska det väl mer ses som en positiv parentes än något annat :slight_smile:

Nu lever vi ju på våra stora svenska exportföretag så världshandel är a och o för vår välfärd.

2 gillningar