Teknikveckan frågar: Vad lagar du för mat till vardags?

Från sajten:
image

Fem dagar i veckan är det ofta stress, lite sömn, ganska tråkig mat och sedan kommer äntligen helgen och då slås det på stora trumman med både dryck och god mat, men går det att piffa till även vardagen?

Så dagens fråga som vi ställer till er läsare är vad ni brukar äta på vardagar? Är det klassikern köttbullar och makaroner, eller kanske en påse krögarpytt och sen fram mot lillördag (onsdag) så bjuds det på en korv stroganoff? Dessa rätter är nog rätt vanliga bland många och en och en annan snabb köttfärssås eller soppa slinker nog in på vardagen med. Frågan är om det går att festa till det även på vardagarna på kort tid när tiden alltid är ens fiende och barn ska nattas och mycket andra måsten finns på schemat?

Så dela med er av era favoritrecept på vardagsmat som både går fort och ger lite lyx i vardagsångesten. Nedan bjuder jag på ett recept som uppskattas både av de små och de stora och tar inte mer än 20-25 minuter att göra:

Attefors snabba räkpasta med smakrik korv

Du behöver:

  • Handskalade räkor i Lake
  • En färsk chili
  • Vitlök
  • Persilja
  • Olivolja
  • Vitt vin (gärna torrt)
  • Ruccola
  • En Chorizo eller Kabanoss
  • En Citron
  • Valfri pasta
  • Skaldjursfond
  • Körsbärstomater

Gör så här:

Börja med att grovhacka 4-5 vitlöksklyftor och finhacka en halv chili (kanske lite mindre chili om barn ska äta). Skär upp korven och stek allt i rikligt med olivolja på medelhög värme. Tillsätt cirka 1-2 deciliter vitt vin och en skvätt skaldjursfond, låt puttra på låg värme och smaka av. Sätt på pastavatten och när det har kokat upp så lägger du i pastan och då kan du samtidigt lägga i körsbärstomaterna i såsen. När det är cirka två minuter kvar på pastan häller du i cirka en deciliter av pastavattnet i såsen och häller sedan av pastan.

Lägg i räkorna i såsen och även pastan. Strö över finrivet citronskal och hacka persiljan grovt och lägg till i såsen. När pastan är genomkokt så är det bara att servera och njuta – gärna med ett glas vitt.

9 gillningar

En ständigt återkommande hos oss är Khao Soi

Stekup kyckling lår. och lägg åt sidan

Gör en paste på:
ingefära
citrongräs
vitlök
lime
rödlök
kumin
Curry
corriander (torkad)
paprik
chili
Stekup pasten så den börjar utveckla smakerna. när det luktar magiskt så kör du ner cocosgrädde, fisksås,kycklingfond å sambal

Servera med nudlar som en soppa. Ha gärna lite råa nudlar på toppen för att få krispen.

Bild från senast:

Ungarna älskar det och det gör sig bra att ha i kylen som lunch mat dagen efter

9 gillningar

Ska garanteras testat, tack :heart_eyes:

1 gillning

Men vänta nu, 4 dagar i veckan... Fredag, lördag och söndag kan man ju skapa magi! :heart_eyes:

Den godaste rätten jag vt och som jag ofta lagar, speciellt om jag ska bjuda på mat är detta recept... Som jag adderar kyckling och bacon till också! Helt magiskt god är den...

4 gillningar

Ingen hemma gillar att laga mat så finns inspiration eller glädje i den sysslan.
Vi äter typ 4 samma rätter på vardagar varje vecka.
Köttfärssås +spagetti
Baconsås + pasta
Köttbullar + Makaroner
Korvgryta + pasta/potatis

Behövs inga recept, och yngsta ungen käkar bara nuggets sju dagar i veckan, 15 min i airfryen

Fredag, Lördag och söndag köps det oftast hem mat två dagar och gillad fläskfilé en dag.

4 gillningar

Är det också så att ingen ser något intresse i mat och ser det bara som bukfylla?

Absolut på vardagar, sen på helgen kan det ju vara gott med en pizza eller hamburgare. (salt och fettigt)
Kan ju uppskatta mat men oftast sånt rom räknas som "barnmat" korv med bröd och kall mjölk äter jag hellre än oxfilé eller hummer.

Men att laga maten tycker jag är som vilken syssla som helst hemma, lika kul som att vika tvätt eller trava ved.

2 gillningar

Khao soi är fan i mig min favorit rätt här! Äter det inte så ofta som jag borde! Får bli en sån till lunch i dag! :heart_eyes:

1 gillning

Vad är kumpn?

Kumin :slight_smile:

tyckte jag rättade det förut men...aja, done nu iallafall

1 gillning

Tänkte första att det va nån thaikrydda jag inte kände till, men när Google heller inte kunde berätta för mig så fick du bli nästa svarande

1 gillning

Vildsvinskött. Spelar ingen roll vilken del. Innetemp går upp i 60 grader sedan bort från grytan. Därefter får den sakta men säkert gå upp till 65 grader.

Obs, köttet måste vara trikintestat.

Man bör sluta med att plocka upp roadkill och slänga på grillen alltså?

Vad har du till då?

Behövs inget men vad sägs om lite potatismos med fetaost i?