Tado introducerar smart laddlösning för elfordon

Från sajten:
image

I samband med elektronikmässan IFA 2023 passade Tado på att visa upp lite nyheter. En av dessa är en smart laddningslösning för eldrivna fordon.

Tyska företaget Tado har presenterat en smart laddlösning för eldrivna fordon som ska kunna spara pengar åt hushållen. Via Tado Smart Charging och den tillhörande appen ska det gå att anpassa laddningen av elbilen beroende på när elpriserna är som mest fördelaktiga. Med denna nya lösning vill Tado fortsatt arbeta för en grönare omställning genom att hjälpa hushållen att få ut mesta möjliga till lägre priser.

Appen finns tillgänglig för såväl iOS som Android. Efter nedladdning kopplas appen till bilen användarkonto där laddningspreferenserna ställs in samt när bilen bör vara färdigladdad. Därefter tar en algoritm över och ser till att automatiskt schemalägga när det är som mest fördelaktigt att ladda elbilen.

Tado Smart Charging-appen kan användas med de större bilfabrikaten som Tesla, Volkswagen, Mercedes, BMW, Skoda, Seat, Land Rover samt många fler. För vissa fabrikat som Mercedes, Peugeot eller Kia behövs det att en smart laddbox är installerad och ansluten. Kompatibla laddboxar i nuläget är Zaptec, Wallbox eller Easee.

I nuläget är appen dessvärre endast tillgänglig kostnadsfritt i Tyskland, Österrike, Schweiz, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Italien och Spanien.

Källa: Pressmeddelande

Från sajten:
image

I samband med IFA 2023 presenterade Tado en smart laddningslösning för elbilar. Nu lanseras tjänsten Smart Charging på svenska marknaden.

Tyska företaget Tado som gjort sig ett namn kring smarta lösningar för uppvärmning lanserar nu sin tjänst för elbilar i Sverige. Tado Smart Charging fungerar via en app som utnyttjar rörliga elpriser och som automatiskt schemalägger hemladdning vid tidpunkter då energipriserna är låga. Enligt egna uppgifter kan hushåll spara i genomsnitt 30 procent, eller cirka 2 400 kronor om året på laddningskostnader för elfordon samtidigt som de maximerar andelen förnybar energi i sin energiförbrukning.

Användaren laddar ner och installerar Tado Smart Charing-appen som är kostnadsfri till bilen via dess användarkonto och ställer in sina laddningspreferenser. En algoritm schemalägger sedan automatiskt laddningsprocessen och flyttar energiförbrukningen till de grönaste och billigaste tiderna, baserat på elpriser under de kommande 24 timmarna. Först då startar laddningsprocessen, som vanligtvis tar 45 minuter, oavsett när fordonet anslutits till laddstationen. Användare har också möjlighet att anpassa laddningen efter egna preferenser, exempelvis genom att sätta en lägsta laddningsnivå i laddningsplanen. Då kommer batteriet, oavsett elpris, alltid att laddas till minst en fjärdedel av sin kapacitet.

Tado Smart Charging-appen kan användas för att ladda elfordon från bland annat Tesla, Volvo, Skoda, Kia, Audi, Volkswagen, Mercedes och BMW med fler. För vissa märken, som Mercedes, Peugeot eller Kia, måste även en smart wallbox installeras och kopplas in – de från Zaptec, Wallbox eller Easee är kompatibla med appen.

En fullständig lista över kompatibla bilmärken finns på hemsidan.

Källa: Pressmeddelande