SSF larmar om att smarta hem kan hackas

Från sajten:
image

Har du ett smart hem så kan detta var i riskzonen för att bli hackat. Upp till vart tredje hem i Sverige som har någon form av smart enhet bör se över säkerheten.

Stöldskyddsföreningen har publicerat ett pressmeddelande där det uppges att var tredje hushåll riskerar att hackas. Detta gäller då främst hushåll som har någon form av smart enhet i sina hem. Totalt har 43 procent av svenska hushåll någonstans mellan 1-10 smarta enheter utöver mobiltelefon, tv och dator. De som befinner sig i riskzonen är de som inte bytt standardlösenorden som medföljer produkterna.

SSF Stöldskyddsföreningen har låtit Demoskop göra en undersökning där det framkommer att hela 30 procent inte har bytt till ett eget och säkert lösenord efter att de köpt någon smart enhet till hemmet. Det är främst lösenordet i routern som inte bytts vilket öppnar upp för mindre hederliga personer att hacka hemmet. Detta kan leda till kapade identiteter eller att information stjäls för ekonomisk vinning.

Här följer ett par enkla råd för att göra dina smarta enheter säkrare:

  • Överväg vilka saker du verkligen behöver ha uppkopplade mot internet.
  • Byt ut standardlösenord till ett eget unikt och starkt. De flesta uppkopplade prylar levereras med ett standardlösenord som du ska byta.
  • Skapa ett gästnätverk i din router. Då kan du ha dina uppkopplade enheter på ett nätverk och en dator med personlig information på ett annat.
  • Installera de senaste uppdateringarna på dina smarta enheter så fort de släpps.

Vill du läsa mer om hur du skyddar det smarta hemmet kan du göra det på säkerhetskollen.se.

Har du skyddat ditt hem och vilket är ditt bästa tips för ett säkert smart hem?

Källa: Stöldskyddsföreningen

Det här är något som tillverkarna måste ta mer ansvar över. De måste se till att vem som helst kan koppla på en "smart" enhet och att det är säkert.
Det kanske kan byggas in i tex Apple Home, att det krävs en viss grad av säkerhet från de enheter som kopplas till Home.
Men då kanske EU kommer med ett förslag som tvingar Apple till att lätta på säkerheten.

Att ha smarta prylar på ett gästnätverk fungerar inget vidare eftersom mobilen är på det riktiga nätverket, går inte att komma åt dom då.

Jag brukar tänka att inte koppla upp billig skit mot nätet hemma utan kör kända märken som Philips, Apple, Brother, Marshall med flera.

1 gillning

Men är inte kända märken ett mer uppenbart mål för hackare eftersom de används av många?

1 gillning

Problemet är att folk bara kopplar in sina saker och glömmer att byta lösenord och uppdatera firmware på grejerna. Sedan är det sjuktmycket buggar och sårbarheter i mjukvara. Kan ta år innan det hittas på avancerad kod.

Jag läser dagligen om det här. Man blir mörkrädd ibland av vad folk gör. Inte vi här inne dock, vi vet vad vi gör!