Sony presenterade årets nya tv-modeller med QD-OLED

Från sajten:
image

Sony har presenterat årets tv-modeller och den största nyheten är nya displayer med tekniken QD-OLED. Utöver detta ser vi förbättringar inom flera områden.

CES 2022 är här och med denna gigantiska elektronikmässa duggar nyheterna tätt. Sony har nu presenterat sina tv-modeller för 2022 och det är en mängd olika modeller som visats upp. Serierna Bravia XR OLED och Bravia XR LED erbjuder olika modeller med olika funktioner och tekniker men med bilden i fokus. Huvudsakligen bygger man årets toppsortiment kring displayer med OLED och MINI-LED där toppmodellen A95K har QD-OLED (Quantum Dot Organic Light Emitting Diode) teknik. Övriga modeller använder Full-Array LED samt Direct LED.

Sony Bravia A95K

De nya modellerna som presenterats idag är:

  • OLED: A95K, A90K, A80K
  • LED: Z9K, X95K, X90K, X85K, X80K

I toppmodellerna används XR Triluminos Max för att komma åt den bredaste färgpaletten och kunna återge naturliga nyanser för varje detalj. Modellen Z9K har dessutom 8K-upplösning.

Sony Bravia Z9K

De tekniker som Sony väljer att använda i sina tv-apparater är:

  • Cognitive Processor XR: förstår hur människor ser och hör det materialet som TV’n spelar upp
  • XR OLED Contrast Pro: justerar ljusstyrkan högre efter skarpt ljus och djupare efter svärtan i skuggor
  • OLED (QD-OLED): ny panel som ökar färgernas ljusstyrka med upp till 200 % i jämförelse med traditionella TV-apparater
  • Acoustic Surface Audio+: speciella ställdon används för att förvandla skärmen till en flerkanalshögtalare så att ljudet matchar exakt det som visas på skärmen
  • Acoustic Center Sync: optimerar kopplingen mellan TV’n och soundbaren för en bättre ljudupplevelse

Utöver detta finner vi Bravia Core Calibrated Mode, Google TV, AirPlay 2, handsfree-styrning och premium-fjärrkontroll i aluminium och i ett mindre format jämfört med föregående år. Fjärrkontrollen kan pingas om du skulle råka bli av med den vilket är en smart funktion. Det går också att använda sig av Bravia Cam som låter dig röra dig fritt i rummet framför tv’n med bibehållen ljud- och bildkvalitet samt kunna styra med gester och använda för videochatt. Bravia Cam följer med modellerna Z9K samt A95K och är tillval till övriga modeller.

Sony Bravia Cam

Funktionen Dual Style erbjuder två olika visningslägen; “front position” som ger en mer uppslukande upplevelse och “back position” som låter tv’n smälta in med rummet.

Priser och tillgänglighet är inte klart i dagsläget utan meddelas senare.

Källa: Pressrelease

Man pratar ibland om Apple skatten när man köper deras produkter. Men jag tycker nästan Sony är värre. Både på mobiler och annat som deras TV apparater. De håller på prisa sig ut från konsumentmarknaden. Det vore en sak om de var bäst. Men ofta är de dyra och sämre:

Aldrig varit med om så trevlig färgåtergivning som på Sonys burkar. Det kostar naturligtvis.