SodaStream Ensō bubblar av lyx

Från sajten:
image

SodaStream har varit i kolsyrebranschen länge nu och försett miljontals människor med kolsyrat kranvatten. Nu har de släppt deras lyxigaste SodaStream hittills – Ensō.

En produkt vi har framme utan att skämmas

Ensō är en kolsyremaskin där plastdetaljer lyser med sin frånvaro och istället är det rostfritt stål som är i fokus och det är vi glada för. Trots att det blänkande, härliga rostfria stålet är en magnet för fingeravtryck så står den ståtlig med rak rygg i köket och är mer än bara en kolsyremaskin – det är även en inredningsdetalj. Den känns lyxig och mycket tack vare de små detaljerna som att droppbrickan och även själva kolsyremunstycket är i rostfritt stål. Det är inte bara designen som gör att Ensō känns lyxig utan även processen för att kolsyra vatten. Istället för att skruva fast flaskan i maskinen som vi är vana vid så stoppar vi bara in den och trycker till så sitter flaskan på plats.

En diskret logga

Därefter trycker vi på den stora knappen och väljer den mängd kolsyra som vi vill ha. För något år sedan gick SodaStream ifrån den klassiska gaspatronen och tillverkade en egen som de kallar Quick Connect. Normalt så skruvas patronen in i maskinen men med Quick Connect drar vi bara i luckan på baksidan av maskinen, stoppar i patronen, drar ned ett handtag och stänger – smidigt. Det ska dock nämnas att det inte bara är fördelar med att slippa skruva i patronen utan patronerna i sig kostar i regel lite mer – en ny patron har ett pris på ungefär 80 kronor. De gamla patronerna går att hitta för cirka 30 kronor hos vissa återförsäljare så det blir lite dyrare i det långa loppet.

Supersimpelt att byta gaspatron

Mjuka och härliga bubblor

Vissa lite billigare kolsyremaskiner gör väldigt hårda bubblor när vi kolsyrar så det nästan river i halsen när man dricker men Ensō spelar inte i den ligan. Det kolsyrade vattnet som görs i Ensō har mjukare bubblor som går att jämföra med om man köper kolsyrat vatten på flaska i butik. Barnens favorit här hemma är att göra “läsk” av kolsyrat vatten genom att kolsyra upp vatten och sedan hälla i lite koncentrat från till exempel Fun Light och även det resultatet blir riktigt bra.

Bubbelvatten, is och lime. Svårare behöver det inte vara

Det kostar en slant – men det är faktiskt värt det

Ensō ligger i skrivande stund på 2 190 kronor och det är helt klart en hel del pengar om man tänker på att det går att köpa kolsyremaskiner från SodaStream för runt 400 kronor. Men då får du en maskin i tråkig plast som inte är lika kul att ha framme på bänken och vi vet alla vad som sker om köksprylar göms i skåp – de används mer sällan. Den stora fördelen med Ensō är att du får en kolsyremaskin som är ruskigt snygg att ha framme, den är inte speciellt stor och klumpig och den är riktigt bra på att kolsyra vatten. En sak till är att i förpackningen fick vi även en lite elegantare 1-litersflaska med detaljer i rostfritt stål och det kom även med en liten putsduk så vi enkelt kan få bort fingeravtryck.

Läs även:

Recension: SodaStream Ensō

Fördelar

 • Riktigt snygg
 • Slipper skruva i patron och flaska
 • Gör riktigt bra kolsyrat vatten

Nackdelar

 • Priset kan skrämma bort många
 • Egen lösning för patron så kostar lite mer

Detaljer

 • Tillverkare: SodaStream
 • Typ av produkt: Kolsyremaskin
 • Typ av gaspatron: Quick Connect
 • Material: Rostfritt stål
 • Pris: 2 190 kronor
 • Tillverkarens hemsida: SodaStream

Sammanfattning

SodaStream har verkligen lyckats med både funktion och design med deras nya Ensō och det är ingen produkt man skäms av att ha framme i köket. Med flera smarta lösningar för både gaspatron och flaska är det enkelt att komma igång och kolsyra sitt vatten. Det vi hade velat sätt på denna lyxigare modell är samma lösning som de har på deras E-DUO-maskin där vi har tre knappar där vi bestämmer hur mycket kolsyra som ska fördelas ut istället för att göra det helt manuellt. Det kan vara svårt att motivera den relativt höga prislappen och att det blir dyrare att byta patroner. Men om du vill ha något som både kolsyrar bra och ser riktigt snyggt ut i köket kan vi inget annat än att rekommendera Ensō.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

Hur står denna sig mot kolsyremaskin från Aarke, vill minnas att du @Marcus_Attefors har en sådan?

Det är en skandal att man överger en standardiserad gaspatron. För oss konsumenter är det ju hopplöst om man ska hitta "rätt" patron. Att de dessutom blir dyrare säger sig själv och är i sig en stor nackdel. Men för mig är ändå risken att det inte finns patroner i nästan varje butik det värsta. Avgå SodaStream!

3 gillningar

Vilken av dem tänker du på? Aarke Carbonator 3 körde fram tills jag testade denna och jag tycker nog att SodaStream är lite snyggare på grund av det rostfria.

Sen finns ju Aarke Carbonator Pro med men nackdelen med den är att du måste ha ett rätt stort kök och skåpsluckorna måste sitta lite högre upp. Sen är hela maskinen ganska stor med.

Vet inte, 3an troligtvis :sweat_smile:.
Skillnad på dem ”bubbelmässigt”?

Bubbelmässigt är det inte stor skillnad faktiskt, här är det nog snarare design du ska gå på och vad som passar bäst i köket hemma =)

Designen tar mig tillbaka några år till då allt var kromat :rofl:

Och fortfarande inte snyggt eller lyxigt.:sunglasses:

4 gillningar

Blir ju flottiga fingrar överallt.

Det är sedan gammalt, kan man inte spegla sig i kolsyremaskinen så får det vara stilla vatten.

1 gillning

Hur många kromade detaljer har inte räddat hjälten i olika filmer när den bli attackerad bakifrån?

5 gillningar