Smarta strömbrytare (Homekit)?

Vill avancera med smarta strömbrytare: hur var och när ska jag göra??

Problem:
Har idag, vad jag kallar ”white-trash”-smart hem…. Vilket inte alls är så ”smart” som jag vill tro.

Jag har lampor/spottar/uttag/sensorer från både Hue, Trådfri (gen 1), samt Aqara. Dessa kan ENDAST styras av röst (Google/Siri) och Google Home/HomeKit. Använder Homekit 99% av gångerna.

Dvs ALLA (nu kommer white-trash liknelsen) strömbrytare i huset är…. TEJPADE! Just för att ingen (ungarna/svärmor) ska flippa dem och strömmen ska brytas till mina lampor.

Nu:
Vill jag installera smarta brytare (singelknapp och vissa med dubbelknapp) för att ÄVEN kunna tända och släcka med strömbrytare som alla kan använda UTAN att det påverkar lamporna så de sätts offline osv.

Vart börjar jag?? Vad behöver jag?? Kan jag koppla in allt själv utan elektriker?? Vad är mest prisvärt?? Vad funkar med HomeKit?? Osv osv

HJÄLP!!!

1 gillning

Det du behöver är en sån här:

De gör så att tryck på lampknappen sänder signaler om att släcka lampan istället för att bryta strömmen. Därför har de också inbyggt batteri (håller 5 år). Detta uppfyller nog dina krav! Dock krävs installation av elektriker.

2 gillningar

Ska bara tillägga att det där funkar enbart med lampor som är kopplade till Hue bridge. Modulen kan inte göra dumma lampor smarta. De lamporna du har från Trådfri kan du lägga till i Hue bridge också och genom Matter få in i homekit. Så gör jag.

2 gillningar

Tack för tips. Ska kolla på det här

Så man typ (om jag fattat det rätt) kopplar loss strömbrytaren från väggen, dvs (230v) kommer ej användas? Och man kopplar brytaren direkt till modulen som är batteridriven? Eller man använder 230v kablarna på ngt sätt ändå? Kollade videon men tyckte man kopplade loss all matande ström och allt styrs via batteri-modulen. Grymt smart i så fall. Och då blir det nog ett par sådana moduler och kontakta elektriker som gäller :slight_smile:

En annan grej du kan göra är också att ta bort strömbrytarna. Dvs se till att strömmen är på hela tiden. Därefter antingen sätta doslock över och ha smarta switchen på eller bredvid. Eller ersätta strömbrytaren med en sån här:

Det första förslaget är dock en mer elegant lösning. Då slipper man ersätta strömbrytarna med tillverkarnas fula dito.

Du har tolkat det helt rätt :slight_smile:

Har ej provat själv, men en fjäder som flexar tillbaka vet jag några löst det med.

2 gillningar

Ja det finns ju olika approach för liknande lösningar… svåra valbart här haha. Men vill såklart kunna styra via switcharna OCH ha det snyggt :wink: