Shuttle - datorn som går in i varenda IKEA-möbel

Från sajten:
https://teknikveckan.com/shuttle-datorn-som-gar-in-i-varenda-ikea-mobel/


image

Datorer fascinerar mig, det finns lika mycket mode i det som i kläder. Kanske måste det också vara så för att det skall gå att konkurrera på en marknad där det nästan råder monopol på utveckling av komponenter, är det inte Nvidia så är det AMD när det kommer till grafikkort, är det inte AMD så är det Intel när det kommer till processorer. På ramminnesfronten är det inte särskilt bredare det heller när det kommer till vem som faktiskt äger fabrikerna.

Allt producenterna av slutprodukten har att förhålla sig till är vilken variant av chip och en viss överklockning, men det är möjligheter alla kan göra. Därför blir det en fråga om utseende, till och med raminne kan ha lysdioder i dagsläget. För att visa upp det så är ofta datorchassin delvis transparenta och framförallt stora. I en tid där allt blir mindre blir PC-byggen bara större och större.

Rådande mode är alltså färger i alla dess former, gärna skiftande och stort. Genom åren finns det en tillverkare av chassin som inte hakat på denna trend och det är Shuttle. De har hållt storleken nere men tvingats göra dem längre för att få in fullstora grafikkort. Vi lade tidigare rabarber på ett SH370R8-chassi. Ett Sh-vad tänker du säkert nu. Vi har ingen aning vad siffrorna betyder vi vet bara att det är detta chassi som klarar alla typer av nya intel-processorer inklusive deras fetaste i9-processor samt Nvidias senaste RTX-kort.

Vi maxade dock inte dessa chassi fullt ut med 20 000-kronorskomponenter men väl hälften och det är det som är så trevligt inom PC-världen idag, det räcker, vi har den här lilla burken undanskuffad i en IKEA Kallax-hylla under skrivbordet och den bara finns där samtidigt som den klarar att köra de nyaste spelen på i de flesta fall absolut högsta grafikinställningarna.

Det behöver inte vara svårare än så, den enda nackdelen är att det lilla chassit med de här värmeutvecklande komponenterna gör att fläktarna får jobba på mer än på större chassin och det hörs men inget som blir märkbart i vardagen.

Trots det lilla formatet finns det tonvis med olika USB-utgångar. Svart ger USB 2, blått ger USB 3.1 rött = alltid strömstyrka på USB-kontakterna, gigabit ethernet och så vidare finns med.