Sensorn från Meross som mäter allt och lite till

Från sajten:
image

Sensorer i det smarta hemmet kan hjälpa till med ganska många saker. Men, att fylla hemmet med en massa sensorer är inte alltid snyggt (eller uppskattat).

Med det smarta hemmet finns många fördelar som underlättar vardagen. Schemaläggning låter användaren styra enheter på en utsatt tid eller vid solnedgång/-uppgång och att kunna styra det mesta via mobiltelefonen eller rösten (om det finns en smart högtalare) är också en bonus. Men, det finns också scenarier där en eller flera sensorer blir en smart och integrerad del av det smarta hemmet. Bland de vanligaste sensorerna finns exempelvis rörelsesensorn som när den detekterar rörelse kan tända belysningen. Eller om en magnetkontakt på ytterdörren känner av att denna öppnas så tänds hallampan.

Utöver detta så finns det sensorer som reagerar på temperatur, luftfuktighet, ljus och vi har tittat närmare på en multisensor från Meross som håller koll på en rad olika mätvärden. Är det bättre att ha en sensor som mäter många saker eller är det separata sensorer som gäller? Bra fråga som säkert ger olika svar beroende på vem som tillfrågas.

Vi tar en titt på Meross Smart Temperature and Humidity Sensor MS130

Meross är företaget som genom åren försett oss användare med en mängd olika produkter för det smarta hemmet. Det som gjorde att Meross snabbt vann en viss popularitet var att deras produkter inte krävde någon hub och att de fungerade med de större plattformarna utan att krångla. Samt att de höll ett lägre pris än vad vi var vana vid. Nu har de lanserat en ny sensor, Meross Smart Temperature and Humidity Sensor MS130 som designmässigt påminner om en liten väckarklocka.

Skärmen har en storlek på 3,7″ som visar klockslag, datum, temperatur, luftfuktighet, ljusnivå (lux) samt lite annat. Den har bakgrundsbelysning så att det ska vara möjligt att se informationen även när det är mörkt vilket vi återkommer till… När batteriet börjar bli svagt visas även detta på displayen.

Baksidan på sensorn har en större lucka som täcker ett lock som döljer batterierna. Det finns ingen möjlighet att hänga upp den på en vägg då det saknas uttag för skruvar här så det handlar om en bordsmodell.

Upptill på sensorn finns två knappar som kan programmeras till att styra andra Meross-produkter om sådana finns i hemmet. Ganska smart att lägga till denna möjlighet men det hade kunna vara smartare vilket vi återkommer till.

Fyra gummerade “fötter” undertill ser till att sensorn står stadigt. Här finns också den obligatoriska informationen om modellnummer, certifieringar och tillverkningsland.

Meross Smart Temperature and Humidity Sensor är helt trådlös och drivs av fyra vanliga AA-batterier. Detta innebär att det är enkelt att flytta runt den i hemmet om man vill ha mer information om temperatur eller annat i utvalda rum. Huruvida det hade varit bättre med ett inbyggt batteri som kunde laddas via USB-C och samtidigt kunna få ström den vägen vet nog bara Meross… Dock sak de fyra batterierna ge upp till 3 års batteritid vilket är bra.

Vi nämnde tidigare att många av produkterna från Meross inte krävde någon hub men när det gäller deras sensorer så är detta ett undantag. Men, till skillnad från deras andra sensorer så kräver denna deras nya Matter-kompatibla hub.

Det här är nya Matter-hubben Meross Smart Wi-Fi Hub MSH450

Meross har redan lanserat en del produkter som har stöd för Matter, då via Wi-Fi. Nu har de även lanserat en ny hub som stöder den nya IoT-standarden vilket innebär att enheter som ansluts till denna kan exponeras mot andra plattformar som inte redan stöds av Meross sedan tidigare. Den nya hubben levereras med en strömadapter, USB-C till USB-A-kabel samt en Ethernet-kabel samt dokumentation.

Det finns en LED-diod upptill på hubben som visar aktuell status och i bästa fall ska denna lysa grönt hela tiden. Namnet finns inpräglat och känslan av denna nya hub jämfört med den äldre är till det bättre.

Undertill finns sedvanlig information om modellnummer, certifieringar och annat smått och gott. En fördel här är är att den grå ytan är gummerad vilket gör att den ligger lite stabilare och inte så lätt far runt vilket kännetecknade den äldre hubben. Synd att de missade att bygga in möjligheten att hänga den på en eller två skruvar på väggen…

På vardera sida om hubben finns små galler som ser till att den inbyggda sirenen (110 decibel) kan larma vid behov. Den vita plasten är precis av samma typ som större delen av alla andra hubbar vi ser på marknaden idag. Storleksmässigt är den något mindre än en Hue Bridge.

Baktill finns en Ethernet-port, USB-C för ström samt en knapp för att aktivera parningsläge när nya enheter ska installeras. Här finns också den unika Matter-koden som används för installation mot andra system. Skulle nätverket gå ner så bibehålls kommunikationen med anslutna enheter (som använder 433 MHz). Utöver anslutning via Ethernet så stöds även trådlös anslutning via Wi-Fi 2,4 GHz.

På tal om den äldre hubben så är det en viss skillnad i storlek vilket framgår här. En liten nackdel med den äldre var att den vägde så lite att den lätt flyttade på sig eller föll ner från hyllan där den är placerad. Den nya hubben har stöd för 32 enheter vilket är fler än den äldre som klarade 24 stycken.

De enheter som idag fungerar med MSH450 är följande:

  • Smart Temperature and Humidity Sensor MIS100F
  • Smart Door and Window Sensor MS200
  • Smart Water Leak Sensor MS400
  • Smart Thermostat Valve MTS150
  • Smart Thermostat Valve MTS150P
  • Smart Smoke Alarm GS559A

Fler enheter väntas läggas till löpande enligt information från Meross.

Installation av sensor och hubb

För att komma igång med den nya sensorn behöver den senaste hubben från Meross användas – den med Matter-stöd så börja med att lägga till denna i appen. Det är modell MSH450 som ska väljas.

Enligt instruktionerna i appen så ansluts den till Ethernet innan installationen påbörjas för att sedan tas över av en trådlös anslutning. Matter-koden skannas och sedan väljer man som användare vilken plattform man föredrar. I detta fall är det Apple Home som primärt står för det smarta i hemmet.

Koden skannas, bryggan hittas och installeras sedan i Apple Home precis som vi är vana vid. Namnge hubben och denna är sedan synlig i Hem-appen under “Hemhubbar och bryggor” precis som andra anslutna hubbar i hemmet.

Därefter är det dags att installera själva sensorn, MS130 och även här är det bara att följa anvisningarna i appen. Aktivera parningsläge på hubben och sedan på själva sensorn varpå dessa hittar varandra.

Efter installation dyker sensorn upp i Apple Home och i Hem-appen blir det möjligt att använda sig av temperatur, luftfuktighet och ljusnivå för att trigga olika automatiseringar. Det är med andra ord något färre mätvärden än vad som är möjligt direkt i Meross-appen vilket har att göra med begränsningar i Hem-appen.

Efter installationen stötte undertecknad på ett problem som visade sig vara en lite svår nöt att knäcka. Allt såg bra ut men hubben blinkade rött hela tiden varpå installationen gjordes om ett par gånger med samma resultat. Då testades det att lägga till allt via Google Home istället vilket också fungerade initialt men med samma fel efter ett tag. Efter lite felsökande så provade vi med att installera allt fast utan Ethernet-kabeln ansluten till routern och se på tusan om det inte fungerade då. Alltså tvärtemot vad appen instruerar om så fås samma fel så finns det tacksamt nog en lösning. Allt fungerar precis som det är tänkt även utan ansluten nätverkskabel.

I Meross-appen listas hubben precis som en vanlig enhet och den har inte speciellt många inställningar att göra mer än att kunna stänga av LED-dioden om man känner för detta.

Nu är det ju sensorn som är den primära anledningen till denna recension och denna bjuder på ganska mycket mer än vad Hem-appen gör. Här ses alla olika mätvärden i startvyn inne på enheten. Det går att stuva om ordningen också vilket är en trevlig liten bonus. Inställningar för enheten är betydligt fler än för hubben och som alltid är det bra att ägna lite tid på att se vad som går att justera och anpassa så att man som användare får ut så mycket som möjligt av enheten.

Bakgrundsbelysningen kan även denna justeras så att den inte tänds i onödan eller är tänd för länge vilket påverkar batteritiden. Ställ in när den ska kunna aktiveras av en liten knackning och spara ändringarna. Det går också att ställa in vilka notiser som sensorn ska skickas och även här är det klokt att tänka efter vad man vill bli notifierad om så att det inte plingar till stup i kvarten på mobilen.

Det är inte alla som gillar att man måste ha respektive produkts app installerad på sin mobil, speciellt när det egentligen inte behövs. Men, med tanke på de begränsningar som finns med de olika smarta hem-plattformarna så är det ändå klokt att använda sig av native-appen. Inte minst för att uppdatera anslutna enheter eftersom detta oftast inte sköts av exempelvis Hem-, Google Home- eller Alexa-appen. Även om Matter sagt att det ska gå så är vi inte riktigt där än när det gäller uppdateringar.

Så här fungerar sensorn tillsammans med hubben i det smarta hemmet

Vi har nu testat den nya sensorn ett tag i vårt smarta hem och ja, den gör vad den ska och det på ett stabilt sätt. Att den tillsammans med hubben är Matter-kompatibel är positivt även om det egentligen inte tillför så mycket för stunden tack vare att Meross länge arbetat med att deras produkter ska vara kompatibla med de större plattformarna. Det blir givetvis en fördel om man använder en annan plattform som Homey eller Home Assistant då produkterna enklare går att lägga till.

Den bakgrundsbelysta skärmen lyser upp bra men och aktiveras genom att man slår lite nätt på den varpå den lyser upp en kort stund. Skärmen ska även kunna lysa upp när ytan den står på känner av en knackning men här gäller det i så fall att det blir en rejäl dunk i bordet för att det ska fungera.

Använder man Meross-appen så fås en bonus i form av att det även här går att utläsa daggpunkttemperaturen och mättad ångtrycksskillnad om man nu har behov av detta. Via appen går det också att exportera ut 2 års data från sensorn vilket inte är fy skam. Men, det krävs då att man använder Meross-appen eftersom övriga plattformar inte stöder den här typen av funktioner.

Huruvida man som användare behöver ha koll på så här många olika värden i hemmet är givetvis väldigt individuellt. Kul att se och i vissa fall säkert mer användbart om man misstänker att något inte står rätt till med temperaturen eller luftfuktigheten i hemmet. Dock så tror jag att de flesta klarar sig utan en animerad gubbe i hörnet – denna känns lite onödig eftersom den inte tillför så mycket.

En sak som är lite tråkig är att, även om det är en stor skärm som visar mycket information samtidigt så är den stundtals svårläst tack vare tekniken som används. Jämfört med en sensor från Aqara där tekniken är e-ink så är skillnaden gigantisk när det gäller tydlighet. Hade Meross valt denna teknologi så hade det varit full pott när det gäller poängen!

Det är också lite synd att de två knapparna inte kan exponeras i exempelvis Apple Home för att kunna trigga en automatisering. De flesta användare använder troligtvis produkterna i ett annat eko-system och inte direkt i Meross-appen. Bra för de som gör det men det hade varit bättre om knapparna också kunde exponeras i andra plattformar.

Meross Smart Temperature and Humidity Sensor tycker vi ger mycket värde för pengarna. Den kostar för övrigt mindre än Ikea Vindstyrka som å andra sidan ger PM2,5 samt tVOC-information men saknar lite av det som Meross erbjuder. Att välja vilken luftkvalitetsmätare eller sensor som man vill ha i sitt smarta hem beror lite på vad man vill ha ut från den och vad den ska kunna göra – den perfekta varianten som mäter allt, fungerar med allt och har en optimal skärm finns nog inte än men Meross har kommit en bit på vägen.

Recension: Meross Smart Temperature and Humidity Sensor MS130 + Smart Wi-Fi Hub MSH450

Fördelar

  • Mäter många olika värden
  • Prisvärd = mycket för pengarna
  • Trådlös = lätt att flytta runt
  • Inbyggda funktionsknappar
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Något plottrig display
  • Vinner tyvärr inget skönhetspris
  • Funktionsknapparna styr enbart Meross-prylar
  • Saknar PM2.5 samt tVOC-värden

Detaljer

Tekniska specifikationer Meross Smart Temperature and Humidity Sensor MS130 + Smart Wi-Fi Hub MSH450

  • Temperaturomfång: -20 °C – 60 °C
  • Temperaturnoggrannhet: 0,1 °C
  • Luftfuktighetsomfång: 1 – 99 %
  • Luftfuktighetsnoggrannhet: 2 %
  • Belysningsstyrka: 0 – 8000 Lux
  • Belysningsnivå: 1 – 18 LV
  • Skärmstorlek: 3,7″
  • Anslutning: 433 MHz RF
  • Mått: 90 x 42 x 80 millimeter

MSH450

  • Ström: 5V ⎓ 1A,500 mA Min
  • Mått: 76 x 76 x 26 millimeter
  • LED: 1 x status-LED
  • Knapp: 1 x strömknapp
  • Anslutning: Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n, 2.4 GHz & 433 MHz RF
  • Trådlös säkerhet: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK
  • Certifieringar: CE, WEEE, FCC, IC
  • Arbetstemperatur: 0 – 40 °C

Rekommenderat pris för Meross Smart Temperature and Humidity Sensor MS130 är 472 kronor och mer information finns på hemsidan. Använd gärna koden teknikveckan10 för 10 procent rabatt på ditt köp!

Sammanfattning

Meross Smart Temperature and Humidity Sensor visar sig bjuda på en mängd olika möjligheter att mäta både det ena och det andra i hemmet. Även om det är mycket som kan mätas så saknas det ändå lite i form av partiklar (PM2.5) och tVOC som visar luftkvaliteten i hemmet vilket hade varit en fjäder till i hatten. Men, med tanke på priset så har Meross gjort ett bra arbete med att tillhandahålla en sensor som håller koll på en hel del. Lite synd att skärmen inte är bättre (e-ink) och att funktionsknapparna är låsta till Meross-appen. Att den är trådlös innebär att det enkelt går att kolla temperaturen på olika platser runt om i hemmet vilket är positivt. När det gäller hubben så är det bra att denna nu är lite stabilare och kan hantera fler anslutna enheter även om vi helst inte vill ha fler hubbar i våra hem...

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Jag har den med den gamla hubben. Funkar klockrent. Det enda problemet som var är att det tog flera dagar innan den hittade vår tidszon men sen dess har allt bara funkat. Ställer själv om till vintertid. I appen får man även tillgång till ett forum där man kan få lite tips om något strular.

Jag sitter här flera månader senare utan att min har hittat rätt tidzon än :sweat_smile:

1 gillning

Jag jobbade ihop med en som köpte en riktigt avancerad sådan där. Efter några månader berättade han att han hade fått lära sig Fahrenheit då han inte hittade hur man ställde om temperaturen. :joy:

Ps. Han lärde sig sedan så det finns hopp.

1 gillning

Har du uppdaterat firmware?

1 gillning

Nej, har mest konstaterat att den visar fel tid. Men det kan jag ta och prova :+1:t2:

Det hjälpte i mitt fall men det tog ett par dagar innan den rättade till det. Måste ju även välja tidszon i inställningarna i appen.