Satisfactory – världsfabriken som aldrig sover

Från sajten:
image

Satisfactory kastar dig direkt in på en främmande planet, med bara en verktygslåda, lite resurser och en vision om att förvandla denna vilda natur till en väloljad industriell dröm – eller mardröm. Det är ett tredjepersons “factory builder” där varje spelare börjar småskaligt men förväntas bygga stort – snabbt inser vi att resursbristen blir en ständig kamp, men också lite meningen med spelet – framför allt är tillgången till el. Precis som i verkligheten måste strömmen räcka till och vägen från att bränna biomaterial (löv och kvistar) till att nyttja kärnkraft är lång och av full av utmaningar.

TL:DR:

Satisfactory är ett första-persons bygg- och simuleringsspel utvecklat av den svenska Coffee Stain Studios. Satisfactory släpptes i Early Access i mars 2019 och har blivit populärt för sin kombination av resursinsamling, automatisering och utforskning. Vi tar rollen som en ingenjör (eller “Pioneer”) som landar på en främmande planet, där uppgiften är att bygga och optimera fabriker för att utvinna resurser och tillverka produkter.

Satisfactory erbjuder en stor öppen värld med olika biomer att utforska, och vi kan samarbeta i multiplayer-läge. Huvudfokus ligger på att skapa effektiva produktionskedjor och transportnätverk, där logistik och planering spelar en central roll.

Satisfactory

Grundhandlingen stipulerar att vi bygger ut vår rymdbrygga och med det får vi tillgång till ny teknik och kunskap.

Spagettimonster och organiserad kaos

I början är fabriken ett enda kaos. Transportband kors och tvärs, elledningar som dras huller om buller – termen “spagetti-monster” myntas mer än en gång. Men allteftersom vi låser upp nya byggnadsfunktioner och lär oss mer om spelets mekanik börjar vi bemästra den ädla konsten av organisation. Här går vägen från kaotiska transportband till imponerande fabriksstrukturer, där hela sektioner optimeras för specifika tillverkningsprocesser. Det är tillfredsställande att se när din tidigare röra förvandlas till en elegant produktionskedja, nästan som att återuppleva känslan från klassiska spel som Transport Tycoon Deluxe, men denna gång ensam på en främmande planet – eller tillsammans med upp till fyra vänner.

Satisfactory

Vad har vi gjort för att förtjäna en eldboll i nyllet från planetens lokala djurliv? Kanske uppskattade den inte våra vackra nydragna oljepiplines i bakgrunden.

Utforskning och faror

Men Satisfactory är inte bara en fabrikssimulator; det är också ett utforskande överlevnadsspel. För att hitta alla nödvändiga resurser måste vi oss ut i planetens olika biomer – från täta skogar och karga öknar till mystiska djungler. Här stöter du på exotiska material, främmande flora och fauna samt mystiska artefakter som pekar mot att något utomjordiskt möjligen vakar över oss redo att slå till om vi gör för långt i vårt övertagande av planeten. Farligt är det också: horder av vilda djur, radioaktiv strålning och giftiga gaser väntar oss. Och de mörka grottorna? Ja, de är fyllda med spindelliknande monster som får vissa i redaktionen att kura ihop sig av skräck.

Fabriken är både resan och målet

Satisfactory börjar i ett långsamt tempo, men genom att utveckla både fabriken och vår personliga utrustning får vi tillgång till snabbare och kraftfullare verktyg. Här ingår allt från enklare “Blade Runners” för snabbare löpning till nya vapen och fordon. Tillsammans med transporter som tåg och automatiska fordon, växer din industri till något häpnadsväckande. Vi går från en liten bas med ett par maskiner till en massiv industriell komplexitet som sträcker sig över hela kartan. De där farliga djuren vi nyss nämnde – ja de är numera mer eller mindre utrotade.

Blickar ut över våra kolkraftverk.

Blickar ut över våra kolkraftverk – vatten plus kol = energi. Det här har vi bara byggt om 5 gånger över 3 helger innan vi blev nöjda. Bäret i högerhanden var gott.

En lektion i optimering (eller inte)

Satisfactory tvingar oss att tänka logiskt och optimera våra produktionskedjor. Här lär vi oss snabbt att räkna ut hur många resurser som produceras per minut per maskin, hur mycket vatten som pumpas genom våra rör, och hur många smältverk som krävs för att hantera inflödet från en gruva. Och när det gäller rördragning får vi lära oss om tryck, pumpar och höjdskillnader – snart inser vi att ett stort vattentorn med samlade pumpar är enklare än att dra rör upp och ner längs kilometer av terräng. Men om vi inte orkar med all matte? Det går alldeles utmärkt att bygga överdimensionerade produktionslinjer istället och skita i optimeringen – här är det helt upp till oss hur vi vill spela.

En ironisk blick på industrialismen

Med spelets humoristiska och ironiska ton pekar Satisfactory också ett finger mot industrialismens baksidor och människans kolonialtänkande. Det är svårt att inte le när en entusiastisk berättarröst gratulerar dig till att ha utrotat ytterligare en ekosystemnisch för att få plats med vår senaste fabrik. Den torra humorn är alltid närvarande och ger spelet en extra portion charm liksom själ.

Kolkraftstationen från undersidan

Kolkraftstationen från annan vinkel. Och i kvällsmörkret.

Nackdelar

Om det finns en svaghet med Satisfactory så är det att det ibland kan kännas överväldigande. När fabriken växer till episka proportioner och produktionen sträcker sig över hela kartan, kan det vara lätt att känna sig överväldigad av mängden system att hålla reda på – till det finns det en massa provocerande youtubers som bygger allting så himla snyggt med designade byggnader och transportnät. Själva är vi ju glada att ens få betongplattorna raka på marken . Men för de som älskar att organisera och optimera, är detta kanske inte ett problem – snarare en del av spelets dragningskraft.

Strul med egen server

Är vi flera som skall dela på ett och samma äventyr krävs Satisfactorys server-mjukvara. Den kan vi bland annat ladda hem via Steam. Administrationen – exempelvis att flytta över sin spar-fil sker inne i Satisfactory. Dock blir det problem att köra servermjukvaran på samma maskin som vi kör Satisfactory på – i vårt fall att den går offline så fort sista spelaren går ut spelet. Då måste den startas om. Det är inte smidigt.

Recension: Coffee Stain Studios Satisfactory

Fördelar

  • Tar fram din inre Byggare Bob
  • Finns alltid något att göra men samtidigt tydliga mål
  • Humoristiskt

Nackdelar

  • Kan bli överväldigande
  • Smidig multiplayer kräver egen server – som fungerar dåligt på localhost

Detaljer

  • Plattform: Windows (Kommer komma till konsol)
  • Pris: 39 Euro.
  • Köps via exempelvis Steam.
  • Webbsida

Sammanfattning

Satisfactory är ett spel för den som älskar att bygga, optimera och utforska. Det är en perfekt mix av fabrikssimulator och äventyr, med en vass humoristisk kant som gör hela upplevelsen ännu bättre. Det är ett spel där du kan tillbringa timmar med att finslipa din fabrik, bara för att känna dig nöjd när allt flyter på som planerat – eller ge upp optimeringen helt och hållet och istället njuta av den överdådiga industrikonstruktionen du skapat. Är du redo att industrialisera en planet?

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
1 gillning

Du glömde alla Bengt-Göran jue. :grin:

Ajdå! Men han är på inhägnat område nu!

1 gillning

Skruvar. Så mycket skruvar :crazy_face:

2 gillningar