Så här parkerade vi våra bilar under 2021

Från sajten:
image

2021 var ytterligare ett år som formades av pandemin vilket vi alla blev medvetna om. Vi satt dock inte still och så här rörde sig vi oss 2021 och dessa är Sveriges mest parkerade gator.

Under 2021 fick vi också vara med om bensinpriser som gick upp till rekordnivåer och ett år där antalet elbilar stod för 45 procent av nyregistrerade personbilar. Året präglades av bland annat bilsemestrar i Sverige istället för utlandsresor, och ett år som visade på mer rörelse hos befolkningen än man kanske trott. Detta och mycket annat presenteras i företaget Easyparks Årskrönika 2021.

Parkeringsappar ökade i popularitet under pandemin

Easypark har genom uppköp befäst ställningen som Europas ledande parkeringsapp. Appen Easypark fortsatte att vara den mest populära parkeringsappen på den svenska marknaden och toppar återigen de mest populära gratisapparna i Sverige. Statistik från apparna visar att antalet parkeringar ökade med hela 68 procent jämfört med 2020.

Överlag påverkades inte antalet parkeringar nämnvärt av restriktionerna under 2021. Data från Stockholm visar dock på stor skillnad jämfört med tiden för de tidiga restriktionerna vid pandemistarten i mars 2020. Antal parkeringar i huvudstaden gick då snabbt ner med närmare 24 procent från februari till april 2020, och låg kvar på låga nivåer fram till sommaren. Samma period 2021 hade mobiliteten gått tillbaka till normala post-pandeminivåer. Trots de fortsatta och i vissa fall förstärkta restriktionerna 2021 har rörelsen mellan parkeringsplatser i Sverige fortsatt att öka.

Graf över parkeringar i Stockholm med omnejd 2021

easypark - så här parkerade folk i Stockholm

Graf över parkeringar i hela Sverige 2021

easypark - så här parkerade folk i Sverige

Antalet elbilar som växer ställer krav på infrastrukturen

Enligt Bil Sweden registrerades hela 300 000 laddbara fordon i Sverige 2021, vilket utgör 45 procent av samtliga nyregistrerade personbilar under året. Detta är en ökning med över 50 procent jämfört med året innan. Tittar man närmare på det totala antalet nyregistrerade bilar var en fjärdedel laddhybrider och en femtedel elbilar. Statistik visar att allt fler elbilister använder Easypark för att hitta laddstolpe och betala för sin elbilsladdning. Djupdyker vi än mer i statistiken ser vi att andelen unika användare som utnyttjar möjligheten att betala för sin laddning med Easypark ökade med 377 procent under 2021, och totalt ökade transaktionerna för elbilsladdning med 470 procent under året.

Högre krav på infrastrukturen ställs också i takt med att elbilsflottan ökar. Under 2021 nådde Sverige över 14 000 laddpunkter, enligt elbilsstatistik.se. En utmaning för elbilsägare är dock fortfarande att det på vissa platser inte finns tillräckligt med laddplatser.

Här är Sveriges mest parkerade gator som du bör undvika

Easypark underlättar inte bara för dig som söker parkering utan analyserar ständigt rörelsemönster och trafikdata för att få en djupare förståelse för bilisters beteenden och behov. Den AI-baserade tjänsten “Find” från Easypark visar till exempel sannolikheten att hitta en parkering i det område man befinner sig. Via en interaktiv karta är gatorna färgkodade i grönt, gult eller rött. Grönt betyder att det finns stor chans att hitta en parkering snabbt, medan rött visar att chansen är låg att finna en parkeringsplats just där. Denna funktion är tillgänglig i Stockholm, Malmö, Västerås, Lund, Uppsala och Borås och kommer lanseras i fler städer framöver.

Topp 5 mest parkerade gatorna:

Stockholm

  1. Linnégatan
  2. Rådmansgatan
  3. Kammakargatan
  4. Kommendörsgatan
  5. Nybrogatan

Malmö

  1. Östra Förstadsgatan
  2. Stora Nygatan
  3. Bredgatan
  4. Fredriksbergsgatan
  5. Lilla Kvarngatan

Lund

  1. Kyrkogatan
  2. Skolgatan
  3. Arkivgatan
  4. Vävaregatan
  5. Skomakaregatan

Uppsala

  1. Dragarbrunnsgatan
  2. Rundelsgränd
  3. Övre Slottsgatan
  4. Samaritergränd
  5. Bangårdsgatan

Årskrönikan från Easypark baseras på deras tjänst ”Parkeringsbarometer” som är en regelbunden analys av parkeringsdata från städerna i Sverige. Sammanställningen bygger på aggregerad data där all data är anonym.

Känner du igen dig i jakten på en parkeringsplats från ovan nämnda gator i landet?

Källa: Pressrelease

1 gillning