Så fungerar fjärrkontrollen som styr SYMFONISK

Från sajten:
https://teknikveckan.com/sa-fungerar-fjarrkontrollen-som-styr-symfonisk/
Är du trött på att ta upp mobilen eller använda rösten varje gång du ska byta låt eller justera volymen på dina Sonos eller SYMFONISK-högtalare? Vi har testat IKEAs senaste fjärrkontroll i SYMFONISK-serien.

Installation

För att komma igång och använda fjärrkontrollen behöver du dels ha en Sonos eller SYMFONISK-högtalare, IKEAs TRÅDFRI gateway och ladda ned IKEA Home Smart app till din telefon eller surfplatta. När allt är på plats så är det bara att koppla in TRÅDFRI gateway och öppna appen. Det första vi måste göra är att lägga till våra Sonos och/eller våra SYMFONISK-högtalare i IKEA Home Smart, när det är klart är det dags att vända blicken mot fjärrkontrollen.

Det är som det gamla ordspråket: Det är ingen produkt från IKEA om det inte krävs viss montering och fjärrkontrollen är inget undantag. För att kunna sätta i batteriet behöver vi leta fram en skruvmejsel och nästa steg är att parkoppla fjärrkontrollen med gateway. Bredvid batteriet finns en liten parningsknapp som vi ska hålla inne i 10 sekunder och fjärrkontrollen måste befinna sig max 5 cm från gateway för att de ska kunna para sig och kommunicera med varandra.

När batteriluckan är fastskruvad igen så är det dags att bestämma var den lilla fjärrkontrollen ska befinna sig och det följer med ett väggfäste så du kan bestämma en fast plats i hemmet där den ska få bo. Vi valde istället att sätta den på kylskåpet där den sitter fast tack vare magneter på baksidan. Det sista steget i installationen är att välja vilken högtalare du vill kontrollera med fjärrkontrollen och när det är gjort är du redo för att använda den.

Användning

Fjärrkontrollen är busenkel att lära sig och genom att vrida åt vänster så sänks volymen och åt höger så höjs den. Genom att klicka en gång på fjärrkontrollen så pausas eller startas musiken, trycker vi två gånger så byts låt och tre tryck hoppar tillbaka en låt. Svårare än så är det inte och nu kommer ju den stora frågan om fjärrkontrollen underlättar våra liv eller inte? Vi valde som sagt att placera den på kylen för det är ofta där vi står med kladdiga fingrar och inte vill dra upp telefonen ur fickan. Det underlättar helt klart att istället bara använda den lilla fjärrkontrollen men absolut enklast är fortfarande att använda rösten. Det sistnämnda fungerar inte på SYMFONISK-serien då de saknar stöd för röstassistenter så för alla som bara har dessa är fjärrkontrollen helt klart värd att titta närmare på.

Vad blev slutpriset?

IKEAs egna gateway kostar 299 kronor och fjärrkontrollen landar på 169 kronor vilket ger oss en total kostnad på 468 kronor. Beroende på hur många högtalare du har som du vill styra så kan du självklart även köpa till fler fjärrkontroller om så önskas och ha utspritt i de olika rummen i hemmet. Är du inte sugen på att bjuda in röstassistenter i hemmet eller tycker det är tröttsamt att styra allt via mobilen så är IKEAs fjärrkontroll helt klart ett billigt och bra köp.

 

 

1 gillning

Kände o klämde på en sådan sist jag var på Ikea men tyckte att byggkvalitén kändes bristfällig. Den var väldigt ranglig när man tog tag runt den och vickade i sidled, vilket inte kändes ”premium”. Kanske va det exemplet ute i butik som hade blivit hanterat våldsamt, men jag tycker ändå att den här prylen inte ska kännas ranglig även om den har används ett tag.

Tror det var exet i butiken, min känns väldigt robust och inte alls billig!

Nån som vet om den går att tvinga den att bli ljusdimmer? Jag har Renova-strömbrytare hemma och dessa skulle passa perfekt! Bara ta bort knappen och sätta dit denna.

Förmodar att det är en zigbee-enhet och i så fall bör det funka bra att göra så med zigbee2mqtt och Home assistant :slight_smile:

1 gillning

Tack! Ska forska vidare! Lyckades para den med Trådfrilampa men det funkade inget bra alls. Väldigt dålig respons.

Ett inlägg har sammanfogats med ett existerande ämne: PRATGLAD - lokal röststyrning för Ikea Trådfri