Robotdammsugaren som stundtals suger och dammsuger

Från sajten:
image

Städning måste vara den syssla som är absolut tråkigast i våra hem. Som tur är så finns det idag teknik som kan underlätta denna åt oss – robotdammsugaren!

Robotdammsugare lanseras idag i ungefär samma takt som mobiltelefoner och varje generation påstås vara bättre än den tidigare. Bättre moppning, in i hörnen, under möblerna, varmluft hit och vattenbehållare dit och givetvis i en mängd olika prisklasser med en gemensam nämnare – de dammsuger (och moppar i vissa fall) våra golv så länge inga hinder kommer i vägen. Detta frigör en hel del tid i våra hushåll och är antagligen också en anledning till att de ökar i popularitet och blir en vanligare syn i hemmen.

Vi har testat toppmodellen Ecovacs Deebot X2 Omni från den kinesiska tillverkaren där den stora, synbara skillnaden är en mer fyrkantig design på själva robotdammsugaren. Tidigare har vi testat robotdammsugare från Ecovacs och varit nöjda så hur gick det denna gång?

Det här är robotdammsugaren Ecovacs Deebot X2 Omni

Ecovacs Deebot X2 Omni visades upp på den stora elektronikmässan IFA i Berlin förra året och dök sedermera upp på svenska marknaden. Tanken var att vi skulle testat denna redan förra året men av någon anledning försvann den från logistikföretagets terminal vilket fördröjde hela testet. Hur ett kolli i denna storlek försvinner förtäljer dock inte historien…

I kartongen från Ecovacs finns en laddnings-/dockningsstation (modell större), robotdammsugaren, strömkabel och en manual. Själva “rampen” klickas på framtill på stationen.

Robotdammsugaren är inte rund längre utan har fått en något mer fyrkantig design för att kunna nå in i hörn bättre under dammsugning. Den är stilrent designad och helt plan upptill så inget radartorn som sticker upp vilket innebär att den har lättare att ta sig under möblerna i hemmet.

Locket på robotdammsugaren sitter fast med magneter och lyfts med enkelhet av (något vi återkommer till). Under locket finns ett rött reglage för att komma igång med dammsugaren samt en löstagbar dammbehållare som rymmer 420 milliliter. Vattenbehållaren rymmer 180 milliliter och fylls på och töms automatiskt när den dockar i stationen.

Undertill finner vi själva borsten samt två moppdynor som roterar vid moppning av golven. Som framgår av placeringen så kommer de inte att nå ända in till kanten vilket ju blivit en funktion hos ett par andra tillverkare.

Konstruktionen på Ecovacs Deebot X2 Omni skiljer sig en del åt jämfört med andra robotdammsugare på marknaden. De har nämligen placerat själva rullborsten framför hjulen vilket innebär att denna kan vara bredare då det finns mer plats. Detta ska enligt uppgift göra dammsugningen lite effektivare.

Framtill på robotdammsugaren finns tekniken AIVI 3D som sköter navigeringen samt en kamera som gör det möjligt att se enhetens väg fram genom hemmet. För navigering används en LIDAR-sensor med dubbla lasrar. Det går också att använda robotdammsugarens kamera för patrullering i hemmet vilket innebär att den kör runt om du inte är hemma och håller koll på hemmet åt dig – smart.

Moppdynorna sticker ut en del baktill (men inte vid sidorna) så i teorin skulle de kunna komma åt längs kanterna på golvlisterna i hemmet om den backade in mot dessa under moppning…

Laddnings-/dockningsstationen tillhör inte den minsta på marknaden och denna rymmer en dammsugarpåse som rymmer 3 liter vilket ska räcka till 2 månaders dammsugning. Dammsugarpåsen är snyggt och diskret placerad bakom en lucka framtill.

Under locket upptill har de smart nog gjort plats för instruktioner kring användningen vilket innebär att manualen inte behöver ligga framme eller vara lättåtkomlig. Å andra sidan så är den konstruerad för att fungera problemfritt så att titta i manualen behövs inte.

Här finns också plats för de två vattenbehållarna som hanterar dels rent vatten samt smutsigt vatten från hoppningen. De infällda handtagen gör det enkelt att lyfta ut dessa när det är dags att fylla på eller tömma behållarna.

På stationen finns också en liten genvägsknapp för att starta rengöring i hemmet vilket är smart. Bra för den som inte vill leta fram mobilen eller använda röstassistenten.

Baktill på stationen finns ett infällt handtag som underlättar flytt av denna vilket är bra då den väger en del. Nertill finns även en kabelvinda vilket inte är en självklarhet hos alla tillverkare idag. Att kunna linda upp överbliven strömkabel på detta sätt möjliggör en snyggare installation i hemmet.

Installation av Ecovacs Deebot X2 Omni

För att installera din nya robotdammsugare från Ecovacs krävs att du laddar ner deras app, Ecovacs Home. Skapa därefter ett konto och följ de olika stegen i appen. Under installationen kommer du att behöva aktivera Bluetooth för att dammsugaren ska hittas innan den ansluts till ditt wifi-nätverk.

När robotdammsugaren är installerad är det dags att mappa upp hemmet vilket innebär att den kör runt och kartlägger hur det ser ut med rum, väggar, hinder och annat vilket sedan ligger till grund för hur den kommer att dammsuga.

Efter en kartläggning så finns det möjlighet att fixa till detaljerna i form av rumsindelningar, väggar, anpassade rengöringsområden samt virtuella gränser för dammsugning och moppning. Det finns också stöd för 3D-karta av hemmet men detta, precis som hos andra tillverkare, känns mer som en kul grej och tillför egentligen inte så mycket.

Det finns en hel del inställningar att göra i appen för Ecovacs Deebot X2 Omni vilket alltid uppskattas. Tid som lagts på dammsugning loggas, total yta och antal rengöringstillfällen. Att schemalägga dammsugning är alltid ett bra tips eftersom det då går att komma hem till ett rengjort hem efter arbetsdagen. Appen erbjuder även möjligheter till att se aktuell status över de delar som slits och behöver bytas ut då och samt att justera såväl sugeffekt som vattenflödesnivån. Som användare uppskattas många valmöjligheter när det gäller anpassning eftersom detta kan variera från hem till hem.

I appen finns en funktion kallad för AI Smart Hosting vilket innebär att det automatiskt genereras rengöringsparametrar för olika rum beroende på användarens vanor. Information samlas in vid rengöring och används sedan för att erbjuda en optimal städning. Med anpassad rengöring går det att ställa in att robotdammsugaren ska startas efter måltider till exempel eller om det finns områden där ett husdjur tenderar att tillbringa mycket av sin tid vilket då kan få sig en extra dammsugning då och då.

Ecovacs egna röstassistent Yiko finns inbyggd i enheten och svarar på diverse kommando från dig som användare. Det ska dock nämnas att den inte stöder svenska språket så det blir till att använda engelska i så fall. Röstkommando som “OK YIKO, START CLEANING” är det som gäller då. Den fungerar bättre nu än vad undertecknads första bekantskap med Yiko gjorde för ett par år sedan…

Ecovacs Home-appen fungerar överlag bra även om det finns förbättringspotential. Som med många andra appar för att styra robotdammsugare så blir de ibland inte helt begripliga eller logiska vilket kan vara lite förvirrande för användaren. Appen dras också med lite mindre tokigheter i form av avstavningsmissar och annat kosmetiskt som förhoppningsvis rättas till vid kommande uppdateringar.

Så här fungerar Ecovacs Deebot X2 Omni i vardagen

Ecovacs Deebot X2 Omni påminner om andra robotdammsugare med dockningsstationer vilket innebär att den blir lite mer framträdande beroende på var den placeras i hemmet. Under testets gång har den varit stationerade i vardagsrummet så den har inte gått att missa. Den variant vi testat är den grå och den finns i en vit färg också om man hellre vill ha detta.

Det finns en nackdel med produkter som inte är vita och det är att damm som far runt i hemmet syns mer när de landar på de stora plana ytorna upptill på både stationen och robotdammsugaren. Mörka ytor upplevs lite som dammsamlare och det kan i och för sig leda till att de rengörs oftare än vita så om det är optimalt eller inte blir upp till var och en att avgöra…

Den fyrkantiga formen på Ecovacs Deebot X2 Omni innebär också att robotdammsugaren upplevs som lite klumpigare än en helt rund design som ju har mjukare former. Fyrkantiga fronter är inget nytt utan har bland annat nyttjats tidigare av numera nedlagda Neato.

Den automatiska laddnings-/tömningsstationen är en ganska stor “klump” där den står fullt synlig i vardagsrummet. Nu blir detta mer påtagbart i och med den synliga placeringen men om den placeras i en tvättstuga eller annat mer undangömt utrymme i hemmet så lär det heller inte vara något att hänga upp sig på.

Ecovacs Deebot X2 Omni börjar som alla andra robotdammsugare med att mappa upp hemmet för att skapa en karta i appen. Överlag går detta bra men där andra tillverkare kan fixa rumsindelningen bättre så blir det större, öppna ytor med Ecovacs-appen. Det går självklart att justera i efterhand men kräver lite mer av användaren.

Moppdynorna gör sitt arbete där de roterar i hög hastighet och tar sig an fläckar på golvet på ett bra sätt. Det går att ställa in i appen så att moppdynorna inte används vid dammsugning av exempelvis mattor i hemmet. Funktion för att ta sig an lite grövre fläckar finns också vilket kan vara bra i köket eller i hallen där det ofta blir lite smutsigare.

Själva navigeringen fungerar oftast bra och robotdammsugaren tar sig in i de flesta skrymslen bra …men inte alltid vilket vi återkommer till. Tack vare att den inte har ett uppstickande torn för navigeringen (höjden är 9,5 centimeter) så kan den också ta sig in under möbler mindre problemfritt än varianter med en uppstickande del vilket är bra.

I utmanande miljöer som exempelvis kök där robotdammsugaren ska navigera sig fram mellan en massa stolsben så gör Ecovacs Deebot X2 Omni ett bra jobb. Med precision tar den sig mellan de många benen och får upp det som blir över från måltiderna.

Just att navigera fram mellan stolsben är inte alltid en lätt uppgift men det klaras som sagt var av på ett fullt godkänt sätt. Står stolsbenen lite fel så blir det givetvis en större utmaning att ta sig både in och ut mellan dessa men här har vi inte sett till några problem vilket är positivt.

Det här med kamera i en robotdammsugare – är det något att ha egentligen? Bra fråga och nej, egentligen inte om man ska vara helt ärlig. Kanske om man har husdjur hemma som man vill ha ett öga på men den tillför egentligen inget som en vanlig övervakningskamera inte gör. Tilläggas bör också att det behövs en kod för att få åtkomst till kameran i appen vilket är bra.

Att se allt från marknivå ger ju en ganska skev bild av verkligheten och en tröskel är en tröskel och en matta är en matta. Speciellt användbart upplevs det inte som och dessutom tenderar bilden at pendla mellan skarp och oskarp mellan varven när man betraktar omgivningarna. Det är ju trots allt en robotdammsugare och ingen säkerhetskamera så kraven får vara därefter…

Hur fungerar det då med Ecovacs Deebot X2 Omni i vardagen? Oftast bra men den känns stundtals som att den inte är riktigt frisk och färdigutvecklad. Hemmet är ganska ordinärt, inga husdjur, ganska avskalat utan speciellt utmanande ytor för att vara helt ärlig. Inga höga trösklar eller svåråtkomliga platser som ska rengöras.

Trots detta så har det under testets gång hänt lite skumma saker. Hur locket upptill kunnat hamna helt snett går inte att förklara riktigt men mest troligt är att den kört in under en möbel och hakat sig fast varpå locket lossnat – kanske det behövs kraftigare magneter för att hålla detta på plats? Detta har hänt vid ett par tillfällen vilket resulterat i att den kört vidare med locket på sniskan.

Vid ett tillfälle körde robotdammsugaren in i ett hörn och kunde för allt i världen inte komma ut därifrån. Den körde fram och tillbaka under en väldigt lång stund innan den fick dras ut för hand. Det enda som finns i hörnet är dessa två metallben och utrymmet runt om innebär inte att den inte kan köra in (se liknande bild tidigare). Att liksom hamna i limbo och inte veta eller kunna ta sig ut är ovanligt och därför överraskande.

En annan gång körde den längs med mattkanten och kom ingen vart – fram och tillbaka i små steg utan att svänga sig ur positionen. Efter att ha stått och tuggat tillräckligt länge dök ett felmeddelande upp om att borsten trasslat in sig och behövde fixas. Trasslat in sig i vadå? Inget var intrasslat men den hade bara bestämt sig för att stå kvar och inte komma någonstans.

Det är också stundtals obegripligt hur den navigerar i hemmet vid dammsugningen. Andra robotdammsugare brukar beta av ett rum i taget och sen ta sig an nästa rum eller utrymme. Men Ecovacs Deebot X2 Omni kör sin egen väg, från tvättstugan kan den köra ut i köket och sedan försvinna därifrån till vardagsrummet för att dammsuga lite där. Den kan irra runt lite i hallen, precis som att den försöker komma fram till var den befinner sig innan den kör vidare. Vid start från dockningsstationen så har det hänt att den kört ut, snurrat runt lite, stannat upp, snurrat och sedan kört vidare. Känns som att logiken faller bort mellan varven.

Vid något tillfälle hittade den inte tillbaka till stationen utan fick hjälpas dit. Det hände också att den bara tog ett snabbt varv och sedan tyckte att rengöringen var avslutad vilket kartan bevisligen klargjorde att så ej var fallet. Tredje skärmdumpen nedan visar också att robotdammsugaren fastnat vid ett hörn på mattan. Dessförinnan kan man se att den tillbringat mycket tid med att köra fram och tillbaka på stället. Mindre imponerande vilket också resulterar i att ingen dammsugning blir den andra lik.

Det finns inga höga trösklar i hemmet utan endast de här tunnare varianterna av aluminiumprofiler. I de flesta fall så rullar den bara över men den har också blivit hängandes här ett par gånger och kämpat för att efter en stund komma vidare. När den “kör fast” så märker man hur den arbetar för att komma loss trots att tröskelns höjd är under det mått som den ska klara. Märkligt.

Lika oförklarligt är detta beteende där den står och liksom knuffar på soffan utan att snurra runt och köra vidare. Inget beteende som känns igen från de många andra robotdammsugare som testats genom åren, inte ens från Ecovacs andra modeller. Men, efter en stunds trilskande så “vaknar” den till liv och kör vidare. Återigen märkligt beteende.

Därefter återvänder den till stationen för att rengöra moppdynorna och fylla på vatten varpå den sedan återvänder till köket igen. Den röda tråden saknas liksom där man överraskas av den planlösa städningen och som användare är det ju trevligare om ett rum blir klart åt gången, speciellt om man är hemma och håller på med annat under tiden den dammsuger. Att inte riktigt veta var den ska eller var den ska dammsuga är ett minus. En tydlig S-navigering är helt klart att föredra. Men visst, är man inte hemma så bryr man sig kanske inte om hur städningen går till och då spelar detta ingen roll…

Själva resultatet är bra, den dammsuger upp smuts och damm och mopparna gör vad som förväntas. Ett test med att klicka ut jordgubbssylt och smula chips ger ungefär samma resultat som för andra robotdammsugare (se bilder i galleriet). Smulorna sugs upp effektivt men det blir lite fläckar av jordgubbssylt kvar på golvklinkern som till viss del kan förklaras av att den inte är helt jämn utan lite gropig vilket givetvis försvårar för moppdynorna. Sugkraften är på 8 000 Pa vilket är bra även om det dyker upp robotdammsugare med högre sugeffekt på marknaden. Den undviker också hinder på ett bra sätt även om den vid en undanmanöver ibland stöter till det objekt som lagts ut för test.

Något att tänka på är att efter en genomförd dammsugning så rengörs mopparna med varmt vatten varpå dessa sedan torkas med varmluft. Just torkningsprocessen pågår en bra stund (2 timmar) så har man placerat stationen i vardagsrummet så får man räkna med att höra något som påminner om en fön på svag hastighet tills mopparna är torra. Därför är en lämplig placering på en plats där detta kanske inte hörs lika mycket.

Ecovacs Deebot X2 Omni är ju utrustad med den egna röstassistenten Yiko som väl fungerar när man tänker på att den finns. Bor man i ett hem där det redan finns röstassistenter så är inte Yiko den man tänker på i första hand. Det är en trevlig funktion, om än begränsad som dock inte kräver någon annan röstassistent för att fungera. Men, en robotdammsugare fungerar ändå bättre när städningen är schemalagd medan man är på arbetet. Tilläggas bör att det även finns stöd för Google Home, Amazon Alexa samt Siri Shortcuts om man föredrar de röstassistenterna.

Recension: Ecovacs Deebot X2 Omni

Fördelar

  • Bra sugstyrka
  • Rengör och moppar som förväntat
  • Låg höjd på dammsugaren
  • Gott om inställningsmöjligheter
  • Kan röststyras
  • Når in i hörnen

Nackdelar

  • Ganska dyr
  • Stundtals obegriplig
  • Behöver en uppdatering

Detaljer

Tekniska specifikationer Ecovacs Deebot X2 Omni:

  • Modellnamn: Ecovacs DEX86
  • Mått (station): 52,8 x 44,3 x 39,4 centimeter
  • Vikt (station): 16 kilo
  • Ljudnivå: 66 decibel
  • Sugkraft: 8 000 Pa
  • Laddtid: 5,5 timmar
  • Körtid: 143 minuter
  • Dammbehållare: 420 milliliter
  • Vattenbehållare: 180 milliliter
  • Navigation: Laser
  • Batteri: 6 400 mAh
  • Turboläge (mattor): Ja
  • Anslutning: Wi-Fi
  • Röststyrning: Ja

Rekommenderat pris för Ecovacs Deebot X2 Omni är 13 545 kronor och mer information finns på hemsidan.

Sammanfattning

Ecovacs Deebot X2 Omni är en robotdammsugare i den högre prisklassen vilket innebär att man borde kunna förvänta sig en hel del. Visst levererar den det mesta som förväntas av en modern robotdammsugare men den har också sina brister. Dammsugning och moppning fungerar bra och den bidrar till ett renare hem även om vissa svårare fläckar lämnar spår efter sig. Dock är det stundtals obegripligt att försöka förstå hur den tänker då en del irrationella inslag innebär viss manuell hantering vilket inte borde vara fallet för en robotdammsugare i denna prisklass. Förhoppningsvis kan en del av detta rättas till via en uppdatering framöver. Vid tidigare tester av Ecovacs robotdammsugare så har undertecknad upplevt en stabilare drift så vad hände?

Betyg: 3 / 5

Galleri

1 gillning