Robotdammsugaren som är människans bästa vän

Från sajten:
image

Att städa hemmet är för många nödvändigt och ofta tråkigt som bara den. Som tur är finns hjälp att få sedan robotdammsugaren gjort sitt intåg i våra hem.

Sedan robotdammsugaren på allvar gjorde sitt intåg i våra svenska hem så har nog antalet lediga timmar ökat radikalt. Visserligen ersätter inte en robotdammsugare den vanliga dammsugningen fullt ut för den fixar inte golvlister, bord, hyllor och andra ytor som samlar damm ovanför marknivå. Så du behöver fortfarande köra en sväng med en vanlig eller dammtorka manuellt för att få bort damm i hemmet men för golven är dessa ett lyft. Har du småbarn eller husdjur borde en robotdammsugare vara ett måste då den suger upp småhår, päls och smulor med bravur och i bästa fall under dagen när du ändå är på jobbet.

Robotdammsugaren Ecovacs T9 AIVI har testats under 1,5 månads tid i mitt hem och resultatet är över förväntan måste jag säga. Varför? Läs vidare och få reda på mer om varför jag gillar den!

Förpackning & innehåll

Ecovacs Deebot T9 AIVI levereras i en relativt stilren förpackning med lite försäljningsargument tryckta på framsidan. Vi får reda på att den har tekniken AIVI 2.0 vilket innebär objektidentifiering som då ser till att den inte fastnar på föremål som ligger i vägen. Med TrueMapping 2.0 ritas ditt hem upp mer detaljerat än tidigare och slutligen ser vi att Ozmo Pro 2.0 moppar vårt golv med vibrationer upp till 480 gånger i minuten med minskat oljud. Med andra ord så lovar man mycket här!

Ecovacs Deebot T9 AIVI

Baksidan av förpackningen bjuder på lite mer fakta om robotdammsugaren. Vi ser att sugkraften ligger på 3000 Pa och att det finns en tömningsstation som tillbehör. Via appen ges möjlighet till att följa robotdammsugarens väg via den inbyggda kameran! Yes, denna har en inbyggd kamera som gör att du kan se i realtid var den befinner sig i hemmet. Kartan som ritas upp går att få i 3D och det är möjligt att städa av enskilda rum eller områden. Det är också möjligt att ställa in zoner där den inte ska dammsuga eller moppa vilket är bra.

Höjden är bra, endast 9,3 cm vilket innebär att den tar sig in under ganska många möbler utan problem. Trösklar fixar den också, upp till 2 cm och den har en körtid på 3 timmar vilket får anses vara generöst. Givetvis kan du också röststyra den via både Google Home och Amazon Alexa.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

När vi packat upp innehållet ser vi att följande ingår; robotdammsugare, laddstation med strömkabel, mopptank, 2 st moppar, 2 st sidoborstar och en del dokumentation. Kan nämna att överbliven kabel kan lindas upp baktill på laddstationen så du behöver inte ha en massa kabel liggandes runtom.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

Lyfter du på locket finns dammbehållaren som är enkel att ta ur. Även en borste för rengöring av hårstrå och annat som fastnar sitter enkelt tillgängligt här.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

Ecovacs T9 AIVI har som tidigare nämnt en funktion för att moppa golven. Just moppningsfunktionen är en omdebatterad funktion hos robotdammsugare då de ibland endast verkar fukta ytan på golvet lite istället för att gnugga bort smutsen som finns kvar efter att dammsugaren kört över. Det är väldigt enkelt att ta loss mopptanken från denna robotdammsugare och det kan med enkelhet göras när den laddas då tanken sitter baktill. Bara att klicka loss den och byta ut när det ska moppas.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

Finishen och byggkvaliteten är riktigt bra tycker jag. Den ser på inget sätt plastig ut som en del andra robotdammsugare gör. Den svarta färgen och snygga formgivningen gör att den tas emot med öppna armar i hemmet. Upptill sitter den dToF laserbaserade modulen som skannar av hemmet vid dammsugningen och då mappar upp hur det ser ut.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

Så här ser Ecovacs Deebot T9 AIVI ut baktill utan moppningstanken installerad. Som ni ser så blir det en lite rundare och nättare formgivning jämfört med när den är monterad.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

Här har vi monterat moppningstanken och då får den genast ett lite klumpigare utseende men å andra sidan är detta inget som stör. Du väljer ju själv om du vill köra med mopp eller utan vid dammsugningen.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

Framtill syns den inbyggda och högupplösta kameran som med tekniken AIVI 2.0 ser till att inte köra över hinder, prylar, människor eller husdjur tack vare en kombination av detektering och artificiell intelligens. Det är också möjligt att följa dammsugarens väg i hemmet via kameran om du känner för det och vill du ha integritet går det att täcka över kameran med en medföljande liten plastbricka. Det ska sägas att om du vill se kameraströmmen under dammsugning så krävs en PIN-kod som du själv väljer.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

Installation & app

För att installera Ecovacs Deebot T9 AIVI behöver du ladda ner appen ECOVACSHOME som finns för både iOS som Android. Du ombeds att skapa ett konto vilket följer gängse praxis genom att registrera dig med din e-postadress och sedan välja ett lösenord. Därefter skapar du ett hem och sparar ner namnet i appen.

Ecovacs Installation

Därefter ska själva robotdammsugaren läggas till och då väljs DEEBOT T9 AIVI i appen. Anslut därefter robotdammsugaren till ditt wifi-nätverk och den fungerar med såväl 2.4 GHz som 2.4/5 GHz nätverk vilket är tacksamt.

Ecovacs Installation

Nästa steg är att lyfta på locket till robotdammsugaren och slå på strömbrytaren och vänta på ett startljud. Tryck sedan på RESET-knappen och följ instruktionerna. Nästa steg är att gå till wifi-inställningarna på din mobiltelefon och välja det nätverk som nu tillfälligt skapats och som börjar med ECOVACS. Återvänd sedan till appen för att fortsätta med installationen.

Ecovacs Installation

Vänta sedan någon minut medan robotdammsugaren ansluts till ditt wifi-nätverk. Namnge robotdammsugaren och nu fick denna heta “Dusty Deebot” för att särskilja de olika robotdammsugarna här hemma vilket är användbart vid röststyrning.

Innan man kommer igång ges lite tips i appen om vad som finns tillgängligt i form av funktionalitet.

Ecovacs Installation

Som tidigare nämnts finns en inbyggd kamera i robotdammsugaren och det är möjligt att följa själva städningen via appen. Vill man kan man också sätta upp en 3D-karta över hemmet och sedan konfigurera visningen av kartan med namn, färger m m. Bland de många funktionerna finns även en karta som visar hur wifi-täckningen ser ut i hemmet där robotdammsugaren håller till.

Det finns olika inställningar vad gäller sugstyrkan; tyst, standard, max samt max+ för de extra smutsiga hemmen. Vattennivån vid moppning kan även ställas in i följande lägen; låg, medium, hög och ultrahög. Det går att ställa in i appen via kartan vilket läge som ska användas vid dammsugning. Vet du att det är extra smutsigt vid entrén, välj då en högre sugstyrka vilket är riktigt smart. För egen del har standard-läget visat sig vara fullt tillräckligt vid körning ett par gånger i veckan. Kan tänka mig att om man har husdjur så krävs lite mer. Även vid moppning kan olika lägen ställas in; Quick Scrubbing eller Deep Scrubbing.

Jag gillar att det finns många inställningsmöjligheter i appen vilket gör att de flesta människor kan ställa in något som fungerar för just deras hem. Valfrihet is da shit 😃 I appen kan även ses status över de olika utbytbara delarna på robotdammsugaren som borstar och filter.

En första karta som skannas av ger ett ganska diffust intryck och det blir lite mer gissning över hur hemmet ser ut vilket kan ses nedan.

Ecovacs Installation

En annan funktion som finns är en 3D-karta över ditt hem vilket kräver minst 2 dammsugningar av hemmet. För egen del känns detta mer som en gimmick och att sitta och ställa ut bord, stolar och annat i appen känns mer som något för en regnig dag. I mitt fall har appen lyckats placera ut ett bord och en soffa men inte mycket mer. Så, se det mer som en kul funktion. Vid en städning identifieras också en del objekt i form av skor, kablar och lite annat som du kan välja att bortse från eller fixa till för en enklare städning framöver.

När första kartan genererats syns tydligt en indelning av hemmet samt vilka eventuella hinder som finns i form av möbler, stols- och bordsben. Den ritar upp kartan på ett hyfsat bra sätt och det är också möjligt att se hur robotdammsugaren har tagit sig fram i huset. I mitt fall är hela det röda området kök, delar av hallen, vardagsrummet samt matplatsen men då vi har en öppen planlösning har den tolkat allt som ett rum. Inte lätt att veta men det går att fixa till i appen vilket är användbart vid röststyrning eller om man bara behöver städa av ett område.

Ecovacs Installation

Så här ser den första 3D-kartan ut vilket i princip är ett par väggar och efter flertalet städningar har en del möbler lagts till.

Under de veckor jag kört Ecovacs Deebot T9 AIVI i hemmet så har den gjort arbetet galant utan att fastna någonstans eller köra omkull föremål. Den gör faktiskt ett riktigt galant arbete vilket är mer än vad jag kunde säga om testet av en annan robotdammsugare jag gjorde för ett tag sedan (läs mer om detta test här).

En gång har det hänt att den kört fast vilket kan ses av meddelandet i appen. I detta fall hade vi en torkställning för tvätten ståendes på golvet i tvättstugan och det visade sig att den städade runt benen men att den vid en backning råkade köra upp och fastna på ställningen. Helt okej för min del då den inte fastnat på vare sig mattor, trösklar eller annat under testets gång.

Ecovacs Installation

Innan du börjar använda kamerafunktionen i appen krävs att du sätter ett fyrsiffrigt lösenord så att bara du kommer åt liveströmmen från robotdammsugaren. Du behöver också se till att en karta skapats innan du kan använda funktionen. Kameran är ej tillgänglig om robotdammsugaren befinner sig i laddningsstationen eftersom den då har denna rakt framför sig.

Ecovacs Camera

Användning i vardagen

Jag har nu använt Ecovacs Deebot T9 AIVI här hemma i ganska många veckor och gillar den skarpt. Den gör sitt arbete utan att man behöver se till den och efter avslutad dammsugning återvänder den snällt till laddningsstationen utan att krångla. Laddstationen är liten och gör inte mycket väsen av sig där den står upptryckt mot väggen. Vid laddning lyser strömknappen upp och visst är det en snygg liten robotdammsugare de tillverkat? Rena linjer och diskret formgivning gör att den inte skäms för sig.

Ecovacs Deebot T9 AIVI

Vid dammsugning navigerar den snällt och varsamt utan att köra in i föremål i hemmet hela tiden. Den stannar upp i god tid och smyger fram sista biten och att ta sig in mellan stolsben och andra hinder på vägen är heller inga problem. Här har den varit inne under en pall i köket och hittar snällt ut själv igen.

Det är även möjligt att sätta upp virtuella gränser där den inte ska dammsuga och för egen del gjorde jag detta kring en långhårig matta. Ingen gång har den varit uppe på mattan eller sugit in fransarna vilket bidrar till en bekvämare vardag för min del och en enklare städning.

Resultatet är bra och den suger upp såväl damm som utlagda smulor från kex, kakor och chips samt annat som ligger och skräpar på golvet i köket. Borstarna vid sidorna vispar effektivt in allt under robotdammsugaren är gummiborstarna hjälper till att vispa in allt i dammbehållaren. Jag gillar faktiskt det här med gummiborstarna undertill som är enklare att rengöra än de borstar som har en mer traditionell design med borst om ni förstår vad jag menar… Att dra loss hårstrå som fastnat är betydligt enklare på denna konstruktion än de andra som jag testat tidigare. Konstruktionen består av två gummiborstar där den ena vispar in smuts och den andra suger upp det hela. De är även konstruerade så att de automatiskt kan ändra riktning om en kabel skulle följa med in. Även tömning av dammbehållaren är en barnlek, den tas enkelt ut under locket och töms med enkelhet i soppåsen. Det ska tilläggas att det finns en tömningsstation att köpa till som tillbehör till Ecovacs Deebot T9 AIVI om du vill ha mer bekvämlighet.

Moppning i all ära och visst är detta bra för mindre partiklar och lättare smuts som satt sig på golven. Men, denna funktion ersätter inte vanlig moppning som ändå bör göras manuellt då och då. Funktionen med moppning på robotdammsugare är i sig trevlig men kräver ändå att du som användare byter ut och klämmer dit vattentanken baktill på dammsugaren. Å andra sidan så görs detta enkelt och kan fixas till medan du laddar enheten. Just själva moppningen sker med ett högt antal vibrationer (480 gånger per minut) fram och tillbaka och visst ser man att golvet får en lite blankare och fuktigare yta vid användning av moppen. Utveckligen går framåt och jag ser en viss skillnad i hur de arbetar om jag jämför med min lite äldre Mi Robot Vacuum Mop från Xiaomi som inte vibrerar lika mycket som denna.

Kamerafunktionen i robotdammsugaren

Hur fungerar det med en inbyggd kamera i en robotdammsugare då? Jodå, det är en trevlig feature och det är i början lite kul att se allt från en robotdammsugares perspektiv vilket trots allt är lite annorlunda än vårt “fågelperspektiv”.

För att nå kameran under drift knappas en fyrsiffrig kod och efter en liten stund ser man livestreamen i appen. Via kartan i övre vänstra kanten syns också var någonstans robotdammsugaren befinner sig. Robotdammsugaren har även inbyggd tvåvägskommunikation vilket innebär att du kan be hunden eller ditt barn att flytta på sig om de skulle vara i vägen för robotdammsugaren. Som sagt, en trevlig funktion men huruvida den kommer att användas så mycket återstår att se.

Huruvida detta är användbart eller mer en kul grej överlåter jag till andra att bedöma. För egen del så är inte huset jag bor i så stort att jag behöver ha koll från marknivå var den befinner sig vid städning. Bildkvaliteten är heller inte jämförbar med de andra säkerhetskameror jag har i hemmet som hela tiden filmar med betydligt högre upplösning.

Däremot så är funktionen “Home Patrol” lite trevlig. Välj detta och robotdammsugaren beger sig ut på en turné i hemmet utan att dammsuga. Den blir din egen lilla privata patrull i ditt smarta hem men dessvärre kan den inte göra så mycket om något skumt skulle påträffas. I en framtid kanske en robotdammsugare med inbyggd AI kan detektera en skummis och därigenom trigga en högljudd siren som då skrämmer bort inkräktaren och samtidigt skickar en notis till din smartphone. Vi är inte där än men det är inte otänkbart att detta kommer i framtiden.

Röststyrning fungerar med såväl Google Home som Amazon Alexa men är inget jag använder då jag oftast startar manuellt eller använder mig av den inbyggda funktionen för schemaläggning av dammsugning i hemmet.

1 gillning