Riksrevisionen granskar svenska skattesubventioner till serverhallar

Från sajten:
image

|12pxx12pxFOTO: CHAD DAVIS (CC BY 2.0)

Det utlovades tusentals nya jobb bara vi fick teknikjättarnas serverhallar till vårat land. Med det det kom starka rabatter på el. Nu misstänker Riksrevisionen att saker och ting inte riktigt blivit riktigt som förväntat.

Det är Dagens Nyheter som skriver att det omdebatterade stödet till etablering av serverhallar endast ser ut att skapat ett par hundra jobb. Vidare tas inblandningen av Business Sweden, en halvstatlig organisation som vägrar svara på frågor mer än med plattityder om att digitalisering är viktig.

Elskattsrabatten gäller inte bara stora molnföretag från USA men den är utformad på ett sådant sätt så att det är sällan lokala företag i Sverige kan ta del av den. Detta genom att man måste äga hall och utrustning själv fullt ut. De flesta övriga företag som har serverhallar hyr ut rack även till andra som en kärnverksamhet.

Summa summarum så lär det bli liv om det här framöver.

Lyssna också på vårt poddavsnitt där vi diskuterar Microsoft etablering i Staffanstorp och kritiken mot hur det gick till.

Datacentret på bilden är inte bland de berörda utan ligger i Iowa i USA och tillhör Google. Där har de säkert fått ännu mer stöd så se det som ett räkneexempel. Fotot är taget av Chad Davis och är licensierat under CC BY 2.0.

4 gillningar

Det väl på tiden att detta görs. Det är ju även ganska fult av dom stora techbolagen att spela ut kommuner mot varandra för att få så stora rabatter som möjligt.

Var det ingen som granskade informationen att ett datacentre har 1000 anställda?.
Vi är ett 40tal på nät som sköter hela Benalux. Av de 40 är vi ca 7st tekniker och resten är
projektledare och annat löst folk. Då har vi samtliga datacentre från vårt företag i vår organisation
Sedan är det kanske total 150 personer som sköter andra saker på dessa DC

Om det öppnar ett nytt DC i området så kommer det gå in i vår serviceorganisation. Företaget jag jobbar för har ett par datacentre i sverige också men den organisationen är liten.

Här blir jag osäker på vad du menar? Rabatter på vad?

Haha jo Boston Consulting Group – samma ljushuvud som införde kaoset på Nya Karolinska.

1 gillning

Kanske uttryckte mig lite luddigt. Men dom får ju alldeles för bra avtal där dom etablerar sig för någon kommunpamp tycker det är smickrande när ett stort techbolag från Silicon Walley kommer och knackar på dörren.
Nu gäller detta i USA men kolla på när Amazon skulle öppna ett stort kontor och dom typ utlyste en tävling om vilken stad kunde ge bäst erbjudande.
Är det några som har råd och borde stå för sina kostnader är det dessa bolag som knappt betalar skatt.

Ahh - ja i USA är det lite andra regler med pengar högt och lågt.

Här i Sverige kan inte kommunen vare sig rea ut mark eller ta emot någon form av bolaget. I Staffanstorp blev det ett jävla liv för Microsoft ville bidra med datorer till skolan men det fick de pausa.

Men det var inte bara det. Det var också hur processen internt gick till för att baxa igenom bygglovet. Lite vänskapskorruption kan också anas. Det är ofta där det slutar i Sverige där vänner lovar varandra lite för mycket i små kommuner. Tjänster och gentjänster för att få igenom saker. Lyssna gärna på poddavsnittet om du inte redan gjort det.

Vad kan resultatet av denna granskning bli?.
Kan företagen få böter?

Nej de har inte gjort något fel.

Riksrevisionen granskar staten och dess myndigheter.

Jag killgissar att det enda som kan hända är att regeringen kan bli klandrad och sedan blir det raka vägen till KU för ansvarig minister (som ju sällan är den som faktiskt genomfört det klandrade beslutet).

För myndigheter är det väl uppläxning av generaldirektören som gäller vid eventuell klandring.

De kanske förstod konsekvenserna från början och valde acceptera det?

Vilka tänker du på?

Att kommunerna ser prestige i etablering och ser mellan fingrarna.

Finns mycket att säga om Staffanstorp och de(n) som bestämmer där just nu generellt.

Läste nu vilket datacentre som byggs där. Hoppas jag slipper åka dit. Vilken jävla idiot

Håll hårt i grillen!