Regeringen vill skrota din gamla bensin- eller dieselbil

Från sajten:
image

Från och med nästa år vill regeringen införa en skrotningspremie för gamla fossilbilar – men pengarna betalas bara ut om du samtidigt köper eller leasar en elbil.

Totalt räknar man att kalaset kommer kost 250 miljoner kronor per år. Premien är temporär och gäller endast 2023 och 2024. Exakta detaljer kommer regeringen att återkomma med. Ingenting är klart om exakta summor per bil.

Kostnaden på 250 miljoner kan jämföras med de cirka 7 miljarder som miljöpremien på elbilar kostade per år. Den avskaffades häromåret och betalas endast ut till de som beställt en elbil innan 8 november. Elbilen fick inte heller kosta mer än 700 000 kronor.

Övriga budgetförslag relaterat till elektrifieringen är kraftigt ökade anslag till klimatklivet på flera miljarder per år. Dessa pengar används för att snabba på utbyggnaden av laddstolpar för bilar, lastbilar och andra elektrifierade arbetsfordon.

Via: Regeringen.

Det har säkert större delen av befolkningen råd med, not.

1 gillning

Kan man poola pengarna från flera skrotade bilar till en elbil ? :grin:

1 gillning

Tänker att det kanske inte är jättevanligt att man går från en bil som gör sig bättre som skrot än att fortsätta leva på begagnatmarknaden till en helt ny elbil, eller?!

1 gillning

Bra att jobba på morotsidan , dock ser jag förkorta tidhorizonter , och tror kankse inte det här ger effekt (docjk inte kostand, mao spel för galleriet) Skulle vilja se bredar uppgörelser länger tidsperspektiv.

//Daniel

Kanske blir en ny marknad att sälja skrotbilar till elbilsköpare?

Från sajten:
image

I höstas presenterade regeringen ett förslag på skrotningspremie för gamla fossilbilar – många trodde att den skulle gå igång i och med årsskiftet 2024 men så är inte fallet.

Faktum är att förslaget inte ens är berett, det meddelar Regeringskansliet i ett mail. Därmed finns inte heller någon tidsplan för när det kan komma igång. Inte heller vilka summor som gäller.

Premien bereds just nu inom Regeringskansliet. I dagsläget kan vi tyvärr inte ange någon tidsplan för när ett beslut kan fattas. Du kan bevaka frågan på vår webbplats:
Klimat- och näringslivsdepartementet – Regeringen.se

Däremot presenterades total budget på 250 miljoner kronor för 2024 och 250 miljoner 2025. Men huruvida det kommer igång någon gång under 2024 vi alltså inte för närverande.

Via: Ladda.ac

Från sajten:


Från och med den 15 augusti i år är det tänkt att en ny skrotningspremie skall gå igång. Det betyder att den som skrotar en gammal bil efter det datumet och sedan köper eller privatleasar en elbil får 10 000 kronor utbetalt till sitt konto.

Pengarna för det hela 250 miljoner för 2024 och 250 miljoner kronor för 2025 är redan avsatta i budgeten för 2024. Nu är bara frågan hur premien skall gå till och det är inte helt klart ännu. Nyligen skickade regeringen ut ett förslag på remiss och i den kan vi bland annat läsa följande.

 1. Gamla bilen som skrotas måste haft en förbränningsmotor – nya bilen som köps måste vara en ren elbil. Det gäller alltså inte om du köper eller privat
 2. Det föreslås enbart gälla privatpersoner – att blanda in näringsidkare är mer komplicerat ur ett EU-perspektiv enligt regeringen.
 3. Bilen som skrotas får inte heller ha använts i näringsverksamhet – vare sig av dig själv eller av en närstående.
 4. Elbilen behöver inte vara ny – du kan köpa en begagnad.
 5. Elbilen du köper för att få premien får inte köpas av en närstående.
 6. Gamla bilen som skall skrotas måste ha kontrollbesiktas mellan 6 juli 2022 och 6 september 2023.
 7. Gamla bilen måste skrotas på eller efter 15 augusti 2024 men innan 14 augusti 2025 – som är föreslagit vara sista ansökningsdagen.
 8. Nya bilen måste köpas på eller efter den 15 augusti 2024 men innan 14 augusti 2025 – som är föreslagit vara sista ansökningsdagen.
 9. Ansökan föreslås ske via Boverkets webbsida och det är också de som sköter utbetalningen.
 10. Enbart en premie per person.
 11. Du måste själv ansöka hos Boverket, det sker inte automatiskt och du kommer inte heller få någon påminnelse.
 12. Du måste behålla din nya elbil i minst ett år – annars riskerar du bli återbetalningsskyldig.

Genomslag

250 miljoner per år räcker till 25 000 utbetalningar a 10 000 kronor. Det betyder att det totalt kan betalas ut till 50 000 kronor. Om det kommer in fler ansökningar än vad som är budgeterat kommer inte regeringen skjuta till mer pengar. Men frågan är om det är någon risk. Visserligen skrotas det mellan 150 000 och 200 000 bilar per år enligt regeringens promemoria men under år 2023 var det enbart 800 personer som både skrotade en gammal bil och köpte en ny elbil.

Den svenska bilbranscher ser inte heller detta som någon större försäljningsinjektion. Bland annat säger Volkswagen-gruppens talesperson Marcus Thomasfolk följande: “Alla insatser som gynnar elektrifiering är något vi ser positivt på men det är tveksamt hur mycket just denna premie kommer att bidra till det. Det är bra att den även gäller vid köp av begagnad elbil. Samtidigt handlar det om att bilen som skrotas ska vara minst 15 år och frågan är hur dessa ägare tänker kring investering i en nyare bil.”

Kias svenska VD har enligt tidningen Vi Bilägare tidigare sagt att “Det är inte kunderna som sitter på de här gamla bilarna som kommer byta in dem. Man satsade miljarder på klimatbonus men 250 miljoner på skrotningspremien. För oss är det bara något man gör som inte kommer ge något

Övriga bilimportörer och generalagenter vi frågat har inte svarat eller så hänvisar de till branschorganisationen Mobility Sweden. Där menar VD Mattias Bergman att förslaget att ha incitament att köpa begagnad elbil är bra, en skrotningspremie är bra, men skall de här två sakerna fungera ihop så behövs en betydligt högre premie – gärna över 25 000 kronor. Mattias Bergman tar summan 28 000 kronor som exempel. Då hade leasingavgiften kunnat minska med runt 1 000 kronor per månad på privatleasing.

Mobility Sweden är också en av många remissinstanser och det finns alltså möjlighet att vissa detaljer ändras innan det klubbas igenom senare i vår.

Därför är inte premien högre

Regeringen å sin sida hävdar att anledningen till att premien inte är större beror på att en hög premie ökar risken för fusk. Noterbart är att miljöbonusen för att köpa en ren elbil tidigare låg på 70 000 kronor som mest – det sänktes sedan till 50 000 kronor för att helt slopas, i princip över en natt.

 

Jättedum fråga (jag är inte en bilägare). Varför skrotar man bilen istället för att sälja? Om bilen är i så jävla dåligt skick att man inte ens kan få 10.000 kr på Blocket, kommer denna person verkligen ha råd med en elbil? T.o.m. en beggad ID3 kostar väl 250k-300k. De som köper elbilar idag, är det verkligen folk med Volvo 240 från 90-talet?

Det är ett årtal här som inte stämmer. För det omöjligt att köpa efter 15 augusti och samtidigt innan den 14 augusti.. Baserat på punkten inan så tippar jag på att det ska vara 15 augusti 2024.

Woopsie!

Tror det blivit lite fel här? :wink:

Annars håller jag med Kias svenska VD att det känns som ett slag i luften. Hur kommer det sig att man lägger detta uppdrag hos Boverket?

Med en fru som sökt omställningsstudiestöd så tycker jag att alla sådana här bidrag är rätt värdelösa. I det här fallet är kanske risken att pengarna tar slut liten, men annars så är komplicerade regelverk, en begränsad budget så att du inte kan veta om du kan få pengarna även om du är kvalificerad rätt värdelös. Det betyder att bara de som kan klara sig utan pengarna kan nyttja det. De behöver bidraget som en förutsättning kanske inte vågar ta chansen.

Ja, hade en 440 innan :hugs: meeeeeeen är kanske lite unik om det. :rofl:

Just ja hade en hybrid emellan innan elbilen.