Regeringen vill skrota din gamla bensin- eller dieselbil

Från sajten:
image

Från och med nästa år vill regeringen införa en skrotningspremie för gamla fossilbilar – men pengarna betalas bara ut om du samtidigt köper eller leasar en elbil.

Totalt räknar man att kalaset kommer kost 250 miljoner kronor per år. Premien är temporär och gäller endast 2023 och 2024. Exakta detaljer kommer regeringen att återkomma med. Ingenting är klart om exakta summor per bil.

Kostnaden på 250 miljoner kan jämföras med de cirka 7 miljarder som miljöpremien på elbilar kostade per år. Den avskaffades häromåret och betalas endast ut till de som beställt en elbil innan 8 november. Elbilen fick inte heller kosta mer än 700 000 kronor.

Övriga budgetförslag relaterat till elektrifieringen är kraftigt ökade anslag till klimatklivet på flera miljarder per år. Dessa pengar används för att snabba på utbyggnaden av laddstolpar för bilar, lastbilar och andra elektrifierade arbetsfordon.

Via: Regeringen.

Det har säkert större delen av befolkningen råd med, not.

1 gillning

Kan man poola pengarna från flera skrotade bilar till en elbil ? :grin:

1 gillning

Tänker att det kanske inte är jättevanligt att man går från en bil som gör sig bättre som skrot än att fortsätta leva på begagnatmarknaden till en helt ny elbil, eller?!

1 gillning

Bra att jobba på morotsidan , dock ser jag förkorta tidhorizonter , och tror kankse inte det här ger effekt (docjk inte kostand, mao spel för galleriet) Skulle vilja se bredar uppgörelser länger tidsperspektiv.

//Daniel

Kanske blir en ny marknad att sälja skrotbilar till elbilsköpare?

Från sajten:
image

I höstas presenterade regeringen ett förslag på skrotningspremie för gamla fossilbilar – många trodde att den skulle gå igång i och med årsskiftet 2024 men så är inte fallet.

Faktum är att förslaget inte ens är berett, det meddelar Regeringskansliet i ett mail. Därmed finns inte heller någon tidsplan för när det kan komma igång. Inte heller vilka summor som gäller.

Premien bereds just nu inom Regeringskansliet. I dagsläget kan vi tyvärr inte ange någon tidsplan för när ett beslut kan fattas. Du kan bevaka frågan på vår webbplats:
Klimat- och näringslivsdepartementet – Regeringen.se

Däremot presenterades total budget på 250 miljoner kronor för 2024 och 250 miljoner 2025. Men huruvida det kommer igång någon gång under 2024 vi alltså inte för närverande.

Via: Ladda.ac