Rättigheterna släpps fritt för första Musse Pigg

Från sajten:


Enligt amerikansk lag och upphovsrätt kan verk som Steamboat Willie bara skyddas i 95 år – så nu är karaktärerna fria att användas i allt.

Det finns fortfarande vissa lagar och regler som skyddar Disneys Musse Pigg men originalet från 1928 tillhör numera den fria marknaden. Självklart har det här redan börjat att utnyttjas. Den animerade kortfilmen Steamboat Willie har redan laddats upp av flera konton på Youtube.

Happy new year ! And happy public domain day with a major new entry: the original design of Mickey Mouse!

For the occasion I’m releasing Mickey-1928 a model on @HuggingFace that can generate pictures of Mickey, Minnie and Pete from 1928. https://t.co/Cy8am3Ra5w pic.twitter.com/XiWR837hmE

— Alexander Doria (@Dorialexander) December 31, 2023

Sedan har AI-modeller tränats upp att kopiera 20-talets Musse och Mimmi Pigg. Sedan har vi skräckspelet Infestation 88 som fick en trailer bara några timmar efter att Musse Pigg blev fri tillgång.

Via: The Verge

Jag har en kompis som gick en chefsutbildning på Disney, förlagd till deras nöjesfält i Florida. Tydligen säljer de ett antal platser som annars är till för de egna cheferna. Utbildningen var väldigt amerikansk, men det extra lilla knorren var att en sak upprepades och det var att många gånger sa man att nn(kommer inte ihåg namnet) är CEO men högsta chef är Musse Pigg. Det var inte heller bara på skämt utan det pumpades ut under hela utbildningen.

Bob Iger. Har man läst någon biografi om Steve Jobs, så är han omöjlig att missa. Likaså föregångaren Michael Eisner som Jobs mer eller mindre avskydde.

Det var innan Iger så mycket vet jag.