Räckvidd på smarta prylar?

Jag inser att frågan är svår att besvara, men hur är räckvidden på smarta prylar? Det sker ju en utveckling där fler och fler utomhusprylar dyker upp. Räcker verkligen ”folks” wi-fi till dem?

Mitt Wi-Fi e så starkt att jag skulle kunna ha smarta prylar ute i mitt garage som är typ 20-30 meter utanför porten… :man_shrugging:t2: Kör med router + antenner som förstärker…

1 gillning

Sen ät det inte alla prylar som går på wifi. Skulle faktiskt säga få… till de flesta behövs deras egna routers. Philps, IKEA, Aqara m.m. Iaf så länge man vill få in dom i telefonen/HomeKit.

Hur fungerar det mer tekniskt? Jag tänker en Huebrygga och några olika prylar. Sänds signalen från bryggan till prylarna? Upprättas någon form av wifi-nät då? Är det ett 2,4 nät? Räcker det med en(1) brygga i ett större hus? Tänker att en router inte räcker för bra wifi hos oss.

Så dj_vla trött jag blir på teknik ibland…:face_with_symbols_over_mouth:. Köpt en Huebrygga och några prylar. Satte bryggan i hallen och kollade att lamporna fungerade. Upptäcker nu att lamporna inte kan nås när de är i vardagsrummet…:rage:

Verkar ju jätte skumt, hur långt e de till hallen ifrån lamporna?
Jag har alla min teknik prylar i ett skåp i vardagsrummet, spelar ingen roll vart jag sätter övriga lampor mm i lyan… allt nås enkelt… har en lägenhet på ca. 100kvm

Det är inte så långt. Dock sjunker wifi kraftigt till det hörnet i vardagsrummet om jag har en router på samma ställe som bryggan. Från 250/100 till 30/10 beroende på kraftig murstock. Men att det går ned till noll verkar ju helt galet. Jag har dessutom klistrat fast dem bak på TVn med de medföljande fästkuddarna. Alltså kan jag inte flytta dem utan att bryta loss dem.

Satte bryggan i vardagsrummet. Nu fungerar det. Men nu rädd att den inte kommer räcka till garaget. Men vi får lösa ett problem i taget.

Förläng ditt Wi-Fi!

Eller döp antennerna till starka namn så får man ett oslagbart Wi-Fi i hela huset. :rofl::joy:

1 gillning

Fast Hue går över ZigBee så att förstärka wifi räcker inte tyvärr :worried: Du får riva murstocken :wink:

Hue ska ju bilda ett eget meshnät så når inte signalen ända ut till garaget så borde det fungera med att sättas lampa eller annan hue enhet som repeater mellan bryggan och garaget.

1 gillning

Men jaaaa!

1 gillning

Det där låter ju bra. Men då är det ”bara” Hue som skapar mesh? Inte om jag har en Osram(Webhallen.com)?

Edit: menar att jag har en Hue halvvägs, men en Osram på slutet. Fungerar ”meshsignalen” då till sista utpost? Trots att det inte är en Hue?

ZigBee-protokollet har stöd för mesh men jag vet inte om Osram har implementerat det och om de har gjort det om det lirar med Hue.

1 gillning

Så här skriver Webbhallen(och de flesta annonser/produktbeskrivningar fr andra):
”OBS! kräver en Zigbee-kompatibel brygga (Hue-Bridge, Smartthings, Homey för att kunna styras)”

Japp du måste ha en bryggs för att kunna styra den men det är inte säkert stt den är kompatibel med Philips Mesh. Osrams utomhusuttsg har heller inte stöd för HomeKit.