Projektet CHIP heter numera Matter

Från sajten:
image

Matter är det ni ska lägga på minnet nu då det är framtiden för våra smarta hem. Åtminstone i form av en standard som företagen kan samarbeta kring.

Det var i slutet av 2019 som de stora jättarna Apple, Google och Amazon presenterade projektet CHIP (Connected Home over IP) i samarbete med Zigbee Alliance. Idag meddelades det att standarden kommer att gå under namnet “Matter” och ha en egen logotyp som indikerar kompatibiliteten för produkterna som kommer att stödja denna standard.

Matter Smart Lighting

De första produkterna med stöd för Matter beräknas nå marknaden i slutet av 2021. För att få produkten certifierad behöver denna anpassas efter den nya royaltyfria standarden som gör den kompatibel med Amazon Alexa Smart Home, Apple HomeKit och Google Weave. I första skedet kommer produkter för belysning, videodörrklockor, dörrlås, smarta högtalare, solskydd, termostater, sensorer och tv-apparater att kunna certifieras.

Matter kommer att köras på följande protokoll; Ethernet Wi-Fi, Thread och Bluetooth Low Energy.

Matter logotyp

Ny logotyp presenterad

Logotypen för Matter består av tre inåtriktade pilar och produkter med denna logotyp kommer att fungera sömlöst med varandra.

Mer än 180 företag är med

Redan nu har mer än 180 olika företag anslutit sig till samarbetet så sannolikheten för bred kompatibilitet framöver är stor. Bland de många företagen finner vi bland annat Amazon, Assa Abloy, Eve Systems, Google, Huawei, Infineon Technologies, Leedarson, Ikea, Legrand, Nanoleaf, Nordic Semiconductor, NXP Semiconductors, Schlage, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, SmartThings, Somfy, Texas Instruments och Tuya Smart

Connectivity Standards Alliance

Connectivity Standards Alliance

Som om inte detta räcker som nyhet för dagen så framkommer det också att Zigbee Alliance numera har bytt namn till Connectivity Standards Alliance för att bättre reflektera verksamheten och de gemensamma satsningarna.

Vad tror ni om detta? Är det framtiden som är på gång inom IoT nu?

Källa: Connectivity Standards Alliance

5 gillningar

Standards FTW :crazy_face:

Kul att det igår svämmade över av nyheter om att detta skulle vara ett nytt projekt, dig kan man räkna med @Micke_Rehn. Saklig och :+1:
Kommer vi kunna få matter i våra gamla enheter?

1 gillning

Ja riktigt bra!

Hoppas Apple homekit (och Hem-appen) kommer få mycket kärlek på WWDC i år.

3 gillningar

Det beror på tror jag. Philips Hue har aviserat att de avser fixa stöd för hela sitt sortiment och Matter via Hue Bridge. WiZ verkar fixa det också fast inte på existerande produkter utan bara på nya som säljs fr o m september.

Jag hade gärna sett att man inte tänkte pengar just nu utan mer på nyttan med och försöker ge stöd i så stor utsträckning som möjligt för användarnas skull. Att behöva byta ut alla sina prylar är väl inte optimalt skulle jag tro. Vi får se vad som dyker upp.

Har inte @Zop rättat rubriken än?

1 gillning

Kul att fler företag annonserar stöd för Matter (tänker på de andra nyheterna kring detta), känns som att ”smarta hemmet” är påväg in i en ny fas och kommer mogna lite. Väldigt välkomnande då det känns som det kommer bli ännu lättare att blanda olika leverantörer i framtiden och att de får konkurrera med kvalité/funktion/pris med mera, i stället för att försöka låsa in kunden i ett eget ekosystem.

Har inte tid i dag. :man_technologist:t2:

Helt klart lovande i alla fall. Synd att inte z-wave också är med på tåget i form av stöd för Thread (såvitt jag vet i alla fall). Detta kan nog bli döden för z-wave annars.