Prisvärd och smidig belysningskontroll från Ikea Home Smart

Från sajten:
image

Smart belysning är något som mer eller mindre de flesta som är intresserade av teknik nu har i sina hem. Ikea började som bekant med sin smarta resa med just belysning.

Ikea Home Smart är en lösning för smarta hem som sakta men säkert breddar sig. Från att ha varit inriktade på primärt belysning så är det betydligt fler områden som täcks in i dag via deras smarta hubbar Trådfri Gateway samt Dirigera där den senare lanserades i slutet av förra året. Nu går det ju utan problem att styra och kontrollera, inte bara belysning, utan även solskydd och luftkvaliteten via Ikea Home Smart och då via såväl app som fysiska kontroller och röststyrning. De fysiska kontrollerna är i nuläget så många att det är svårt att hålla reda på alla varianter och sist ut är nya Ikea Rodret som vi testat ett par veckor nu.

Det här är fjärrkontrollen Ikea Rodret

Ikea lanserade för någon månad sedan sin nya fjärrkontroll, Rodret, som är avsedd att styra och kontrollera belysningen i ditt smarta Ikea-hem. Vid första anblick ser det ut som att de kapat en Ikea Styrbar på mitten och putsat till kanterna något.

I den minimala förpackningen hittar vi utöver själva fjärrkontrollen, ett väggfäste som Rodret fäster vid via en inbyggd magnet, lite fästtejper samt den sedvanliga dokumentation. Väggfästet kan även skruvas fast om man inte vill använda tejpen.

Till skillnad från de äldre fjärrkontrollerna, de med en mer fyrkantig formgivning, så drivs denna med ett AAA-batteri istället för knappcellsbatterier. Detta är i linje med Ikeas linje när det gäller att minska antalet batterier som inte går att ladda upp varför de också rekommenderar sina egna uppladdningsbara batterier.

Fjärrkontrollen har en vit, slät yta utöver den fördjupning som används för att tända eller dimma belysningen. Ena änden av fjärrkontrollen tänder och dimmar medan den andra släcker belysningen – enkelt.

Baksidan av fjärrkontrollen uppvisar lite nödvändig information och till skillnad från de äldre fjärrkontrollerna så finns det ingen liten skruv som håller luckan på plats. Däremot behövs en flat skruvmejsel eller liknande för att bända loss luckan.

På ena kortsidan sitter också en diod som blinkar till vid bland annat återställning som, liksom tidigare sker med fyra tryck på programmeringsknappen.

Installation av fjärrkontrollen Ikea Rodret

Att lägga till fjärrkontrollen i appen Ikea Home Smart är precis lika lätt som tidigare, klicka på plustecknet och välj sedan vad du vill göra. Tänk på att välja rätt typ av fjärrkontroll, i detta fall för lampor och kontakter.

Precis som med övriga produkter är det pedagogiskt förklarande i appen så det är svårt att misslyckas. Fler tillverkare borde faktiskt anamma denna enkla och beskrivande del när det gäller installation av produkter i apparna – långt från alla är helt bekanta med processerna.

När produkten hittats väljer du vilket rum den ska läggas till i och sedan vilka produkter eller grupper av produkter som ska styras. Antingen väljs en enskild ljuskälla eller flera och det är också möjligt att välja att alla produkter i ett rum släcks eller tänds.

Användning av Ikea Rodret i vardagen

Hur står sig då Rodret mot övriga fjärrkontroller från Ikea när det gäller styrning av belysning? Jodå, faktiskt bra vid de tillfälle då man vill styra belysningen manuellt. I mitt fall så väljer jag att styra det mesta via Apple Home vilket då ofta sker på tid eller med rösten. Däremot så är inte alltid de andra i hemmet lika sugna på att förlita sig på appar för styrning av belysningen varför en fysisk fjärrkontroll är ett bra komplement.

Ikea Rodret är lätt att flytta med sig till soffan om kvällarna om man vill. Då den fäster med magnet så får den oftast bo på kylskåpet i köket där också belysningen finns som ska styras. Tack vare att den nu använder vanliga AAA-batterier så blir den också tjockare än de fjärrkontroller som använder knappcellsbatterier. Inget negativt då en fjärrkontroll gärna ska kännas skön att använda – annars blir den bara liggande.

Fjärrkontrollen ligger bra i handen och är skönare att hantera än de mindre fyrkantiga varianterna. Den är inte för stor eller för liten och återkopplingen är distinkt och det är ingen risk att missa att man tryckt på den.

I jämförelse med den nyare fjärrkontrollen för styrning av ljudet i Symfonisk-högtalarna (eller Sonos) så skiljer sig formspråket åt. Magneten som vi nämnt tidigare innebär att en normal placering till vardags blir på kylskåpsdörren eller på sidan av kylskåpet vilket innebär att man alltid vet var den finns.

När det gäller styrning och hantering med Ikea Rodret så finns det inte mycket att tillägga. Den gör vad den ska och det till ett riktigt bra pris. Ska jag ha något att klaga på så är det att Ikea gärna får bestämma sig för vilken formfaktor de vill ha i det smarta hemmet. Deras otaliga versioner av former och mått innebär för många att det kan bli en väldigt plottrig samling av fjärrkontroller i hemmet. Bara lek med tanken på om någon kreativ person på Ikea skulle komma på ett snyggt modulärt och prisvärt tillbehör som gör att fjärrkontrollerna enkelt och snyggt kan placeras invid hemmets sedvanliga kontakter. Skön, härlig tanke för många tror jag eftersom behovet av att jaga 3D-printade bottenplattor som inte alltid är så snygga minskar.

Annars är det som sagt bara positivt kring nya Ikea Rodret. För många användare är det skönt att kunna låta övriga (icke-nördar) i hemmet styra belysningen på sedvanligt vis och då är en prisvärd fjärrkontroll ett trevligt alternativ!

Recension: Ikea Rodret

Fördelar

 • Prisvärd
 • AAA-batteri
 • Distinkt återkoppling
 • Lättinstallerad
 • Magnetisk

Nackdelar

 • Ännu en formfaktor
 • Exponeras ej i Apple Home

Detaljer

Tekniska specifikationer Ikea Rodret:

 • Protokoll: Zigbee 3.0
 • Arbetstemperatur: 0-40 °C
 • Batteri: 1x AAA 1,2 V
 • Räckvidd: 10 meter
 • Driftsfrekvens: 2405-2480 MHz
 • IP-klass: IP44
 • Mått: 7 x 4 x 3 centimeter
 • Vikt: 60 gram

Rekommenderat pris för Ikea Rodret är 79 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Ikea Rodret är en mycket prisvärd fjärrkontroll för dig som byggt mycket av det smarta hemmet kring Ikea Home Smart. Fjärrkontrollen ligger skönt i handen och knapptryckningarna är tydliga såväl som när man väljer att dimma belysningen då den bara hålls inne tills lagom ljusstyrka uppnåtts. Fördjupningen för att tända och dimma gör att den enkelt kan användas i ett mörkt rum också eller av personer med synnedsättningar eller andra handikapp. Den inbyggda magneten gör det enkelt att placera fjärrkontrollen även om jag gärna sett att en snygg bottenplatta fanns som harmonierar med övrig inredning.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!