Polisen tar hjälp av forskare med kameraövervakning

Från sajten:
image

Polisen tar nu hjälp av forskare i Malmö och Blekinge. Anledningen till detta är att de behöver få hjälp med att bli bättre på kameraövervakning.

Forskarna får i uppgift att undersöka var den optimala placeringen är för en säkerhetskamera. Vetenskapsrådet bidrar med fem miljoner kronor till projektet och det är forskare vid Malmö Universitet i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola som ska ta fram en plan för placeringen av framtida övervakningskameror.

Martin Boldt som är docent i datavetenskap vid BTH säger så här till Sveriges Radio P4 Blekinge:

– Huvudmålet med studien är att bygga på kunskapen kring hur övervakningskameror påverkar brottslighet.

I studien ska man titta närmare på hur kameror kan förebygga brott och hur pass hjälpsamma dessa är för polisen när det gäller uppklarningsgraden. De ska även titta närmare på hur kameror påverkar tryggheten bland invånarna.

Studien ska, enligt högskolan, vara den största i världen och att alla polisens kameror i landet ingår i denna. Efter studiens slut ska det finnas en programvara som kan användas för att hitta den optimala placeringen av nya kameror beroende på syftet.

Det känns som att detta är på tapeten allt som oftast och att oavsett vilket så är det integriteten som ändå sätter käppar i hjulet – så hur kommer vi runt detta tycker ni? Ska vi bara göra som i UK eller ska vi be om lov först?

Källa: Aftonbladet

De kommer komma fram till att det effektivaste för att få ner brottsligheten är att mäta genomsnittshastigheten mellan trafikkamerorna, så dessa behöver ta bild hela tiden.
Perfekt när man räknar pinnar.

1 gillning

Som i Norge alltså. :slight_smile:

1 gillning