Poio - spelet som borde finnas på alla barns surfplattor

Från sajten:
https://teknikveckan.com/recensioner/poio-spelet-som-borde-finnas-pa-alla-barns-surfplattor/
Många känner nog igen sig i det faktum att när barnen får en surfplatta i handen så är det antingen något meningslöst spel, lite YouTube eller Netflix som går varm på surfplattan. Om det istället fanns ett spel som lärde barnen att läsa samtidigt som de har roligt så hade vi väl valt det – men finns det?

Daniel Senn letade efter ett verktyg för att hjälpa sin hörselskadade son att komma igång med att lära sig läsa och letade febrilt efter verktyg som skulle kunna hjälpa hans son framåt – men gick bet. Istället för att ge upp så tog han saken i egna händer och nu har vi fått testa hans resultat som heter Poio.

Vad är det?

Poio är ett spel som är utvecklat av pedagoger och hela syftet med spelet är att lära barn att på ett roligt och pedagogiskt sätt att börja läsa. I spelet får barnen bekanta sig med bokstäver, hur de låter och vart i ett ord de ska placeras och det hela görs på ett lekfullt sätt. I spelet så har barnen tillgång till en karta där flera delar är låsta och även en bok där flera bokstäver saknas. Genom att jaga bokstäver i spelet så fylls även boken upp med bokstäver och när spelet är avklarat så går det att läsa hela boken. I spelet får barnen bekanta sig med bokstäver och får lära sig hur de låter, hur man skriver bokstäverna och sen hur flera bokstäver kan sättas ihop och bilda ord.

Så fungerar det?

Min dotter är fem år gammal och hon har fått spela spelet 3-4 gånger i veckan under ett par veckors tid och hennes intresse för ord har ökat markant. Hon har även lärt sig hur bokstäver ska skrivas, hur de låter och känner numera igen bokstäver och ord när vi läser vanliga böcker. Om man tittar på det ur ett barns perspektiv och ser det hela som ett vanligt spel till en surfplatta så är det svårt att få henne att sluta spela. Hon tycker det är väldigt roligt och utmanande och det känns skönt som förälder att veta att hon lär sig saker medans hon spelar. En annan rolig detalj är att det skickas ut mail där man får följa sitt barns utveckling i spelet och vad de lär sig just nu.

 

Vart får jag tag på spelet?

Poio går att ladda ned till både iOS-enheter och Android-enheter och kostar 199 kronor och om du har en iOS-enhet så krävs iOS 10 eller nyare och en iPad 4/mini 2/iPhone 5 eller senare. Har du en Android-enhet så krävs Android 5 eller senare. Vill ta en närmare titt på Poio så går det att göra genom att klicka dig vidare här.

2 gillningar

Skönt att appar får kosta lite!

Utmärkt spel, rekommenderas, gillas mycket av både 4- och 6-åringen här! Lillasyster snart 3 år försöker hjälpa till hon med… :slight_smile:

3 gillningar

Oooooccch välkommen till forumet!

1 gillning

Ja det är riktigt bra faktiskt =)

1 gillning

Ser ju kanon ut!

1 gillning

Intressant! Tycker det är helt omöjligt att hitta kvalitetsspel för barn på appstore. Djungel av in-app purchase spel av bristande kvalite. Betalar hellre för det om man hittar rätt.

Ja det är inte lätt! Fyfasen va det är mycket in app purchases i allt.