Över hälften av Svenska bolag utsattes för cyberattacker 2019

Från sajten:
image

En ny studie visar att 59% av svenska företag blev utsatta för cyberattacker det senaste året.

Dagens cyberattacker sker i allt större utsträckning mot människor och inte större system. Säkerhetsansvariga inom IT berättar att det ofta ligger ett mänskligt misstag bakom säkerhetshålen och att riskmedvetandet måste skärpas.

Proofpoint lanserade för ett tag sedan sin undersökning som innefattat intervjuer med 150 IT-säkerhetsansvariga. Undersökningen handlar om cyberattacker med människan som fokus. Av de 150 deltagarna berättade 59 procent att deras arbetsplats blivit attackerade och att 30 procent av fallen ligger det ett mänskligt misstag bakom säkerhetshålet.

Den vanligaste attackförsöken är kapning av molntjänster, överbelastning av tjänster och utnyttjande av läckta konton som möjliggjort tillgång till användares information och falska mailutskick.

Attackerna skadar ofta bolagen ekonomiskt men lika stort är problemet att varumärket och bolagets trovärdighet skadas. Närmare hälften av deltagarna förutspår att kapning av molntjänster kommer fortsätta vara det största hotet.

Källa: Proofpoint.

Vad säljer Proofpoint?

jag tycker denna reflektion passade i denna tråd:
Vår awesome IT avdelning har lagttill MFA för att logga in på jobb laptop. Det är ju faktiskt toppen bra med säkerhet. så nu behövs ditt AD password och MFA koden.
Det funkar så att när man loggar in på datorn får man ett SMS till sin telefon som man ska skriva in i datan så blir man sedan insläppt. Tanken är att man ska använda Microsoft Authenticator i telefonen men man kan ändra till SMS

Sagd IT avdelning har också gjort att SMS från jobb telefonen pluppar upp på skärmen även om man har datorn låst… Ser ni det ironiska?.

Skönt iofs för nu kan man bara copy paste MFA koden som kommer som SMS :slight_smile:

Men om man skiver in koden i datan så måste man väl redan vara inloggad på datorn? :thinking: :grin:

Vad hjälpsamt att koden dyker upp på skärmen. :roll_eyes: Någon som inte tänkte på det.

1 gillning

Man skriver in sitt AD konto. Då kommer man sedan till en annan blockskärm som säger man ska data in sitt MFA nummer… Då pluppar notificationen om SMS upp som vanligt win10 nofitication.