Orbital Shower – duschen som återvinner vatten

I våras renoverade jag och sambon vårt badrum. Tekniknörd som jag är kunde jag inte motstå att den fb annons som dök upp på en dusch med touchskärm som dessutom återanvänder upp till 80% av duschvattnet.
Sagt och gjort. Efter en något rörig renovering och installation av duschen så var den driftsatt i mars och efter lite drygt ett halvår är vi supernöjda, trots ett antal motgångar.
Tänkte höra om någon är intresserad av att höra lite mer om duschen eller om någon annan på forumet kanske rent utav har en? :slight_smile:


14 gillningar

Riktigt snyggt och plus i kanten för mattsvart inredning.:+1:t3:

2 gillningar

Det tackar vi för :pray:t3:

Har den ett inbyggt reningssystem då?

Yes! Finns olika varianter på exakt var det sitter. I vårt fall sitter det i ett LK skåp som är bakom själva duschen. Så ute i vår hall går det att öppna en lucka för service, samt byte av filter! :+1:t3:
Skulle såklart ha länkat i mitt första inlägg!

1 gillning

Stor härlig dusch :+1:t2:
Vi håller på just nu med badrummsrenovering men det blir inga sådana här finesser.
Men det är alltid intressant hur andra har löst sina projekt. Så har du en liten ”bygglogg” så hade det varit kul att ta del av.

Kul idé! Hade inte tänkt så långt. Men skulle nog absolut kunna slänga ihop lite bilder från projektet i alla fall!

1 gillning

Gört! Gärna om du har någon kul siffra att visa hur effektivt det blev :slight_smile:

Vad har ni haft för motgångar?Innan så hade vi ett badrum som gjordes nån gång på 80 eller 90-talet.
Trots mycket behov av renovering i huset så valde vi att prioritera badrummet då vi var osäkra på hur bra ytskiktet såg ut.

Vi gjorde nån sorts moodboard/ritning i pages där vi bara klippte och klistrade. Ser ju lite lustigt ut, men går faktiskt att känna igen mycket i resultatet. Det handfat i Sten som syns till höger var faktiskt det vi utgick från när vi valde kakel och färger i resten av badrummet. Vi köpte det för en liten slant på Vida Xl. Där hittade vi även träskivorna som står för resten av möbeln. Lite lustigt att något såpass billigt styrde resten av det ganska kostsamma projektet.


Första delen av rivningen gjorde vi själva. Bild 2 är förebild från hallen.

9 januari började snickarna riva ut allt. Då vi skulle integrera LK för duschen, samt en vägghängd toalett så beslutade vi att riva gamla väggen helt och bygga en ny med 175 reglar.


Här börjar nya badrummet ta form. Innanmätet till duschen är på plats. På bilden syns även baksidan av det LK skåp där själva reningen sker, det är en stor svart låda i den som hos företaget kallas för ”Core”. Det går en vattenslang från själva Core enheten ut till väggen där en så kallad omkastare sitter, där väljer man om vattnet ska komma från handduschen eller takduschen. Sen sitter en annan slang från Core-enheten till väggen, där går kabeln för ”Controllers-Dial” den lilla skärm som styr duschen, temperatur, tryck osv. På andra bilden syns toalettens spolcistern och den ställning som själva toalettstolen monteras mot.


Gipsat och klart!


Här har det mesta kommit på plats. Duschen sattes i bruk den 23 mars och då var badrummet i princip fullt funktionsdugligt. Hade de inte varit för levereransproblem med vårt klinker så hade vi nog varit klara redan i februari. Spegeln på bilden hänger bara vid fototillfället, idag har jag byggt ett eget badrumsskåp med den. Får posta foto senare. Kvar än idag är en ordentlig duschvägg samt taklister. Belysningen i nischen samt den som idag finns bakom spegeln kommer från Ali express och styrs via WLED. Tillsammans med Homey så anpassas färgen på ljuset beroende på tid på dygnet, samt att allt toppas med lite meditativ musik som startas när någon kliver in i rummet!

11 gillningar

Rimligt att fråga om siffror haha. Jag har inte grottat ner mig allt för mycket i de faktiska siffrorna eftersom att jag tycker de är lite tråkigt.
Men lite kort kan jag säga att vi idag gick över gränsen och har sparat totalt 17 kubik vatten sen den driftsattes 23 mars. Så ganska precis 7 månader.
Då är vi två vuxna i hushållet där vi generellt duschar varje dag. Jag tar ofta långduschar, men å andra sidan sover jag mycket borta på jobb, så skulle tro att det jämnar ut sig till normallånga duschar varje dag. I appen syns det inte direkt vilken procentsats besparingarna går upp till. Men vi har en kontaktperson på Orbital som berättat att vi brukar ligga mellan 50-80 procent. För att optimera installationen maximalt ska man helst ha ett litet duschutrymme med slutna duschväggar och golvvärme. Vi har ju ett något större duschutrymme och dessutom ett fönster i andra änden av det, vi har inte heller hunnit få upp något annat än ett draperi.
Vad jag märkt väldigt tydligt dock är att varmvattnet aldrig ”tar slut” vi har en bergvärmepump från -98 och innan bytet av dusch så blev vattnet kallt efter inte mer än en kvart. Nu har jag duschat närmare en timme utan att ha märkt något avkall i temperatur. :shower:

2 gillningar

Tänker du kring hela renoveringen eller när det kommer till duschen?

Duschen i sig är ju väldigt ny på marknaden. Den finns i några hem i landet och även i Danmark. Men vi var först i Dalarna. Det märks att mycket fortfarande är under uppbyggnad, dels i själva företaget och systemen kring duschen. Men även när det kommer till image hos installatörer, både plattsättare, snickare och röris har höjt lite på ögonbrynen när jag förklarat vad vi vill ha för typ av dusch. Dels mycket skepticism mot huruvida företaget Orbital var legitimt och hade fått allting godkänt enligt branschregler, men också bara huruvida installationen var genomtänkt och genomförbar. Men vi har fått enormt stöd från Orbital Systems under hela processen och även idag när det dyker upp problem är dom alltid supersnabba på att försöka lösa problemet. Lagom till att vi skulle till att börja renoveringen anställde dom en servicetekniker lokalt i Falun där vi bor och han kom förbi under hela bygget för att se så att allt flöt på och ifall de fanns några frågor från oss eller hantverkarna. Även fast han inte hade stenkoll på allt så hade han alltid direktnummer till någon som hade det. När det väl var dags för själva monteringen av ”Core-enheten” och skärmen så tog vår lokala servicetekniker med sig en specialist från Stockholm för att bistå vår röris.
När den väl var driftsatt så har vi haft små problem med filter som behövts bytas lite väl tidigt och att den tappar uppkopplingen till Wi-Fi nån gång. Men, senaste veckan dock hade vi något värre problem. Det började med en uppdatering till den app som används för att styra duschen. Plötsligt kunde skärmen på duschen sluta svara och det gick varken att ändra temperatur eller stänga av själva duschen på skärmen och den värsta gången var det så i någon minut innan den gick att stänga av. Jag hörde dock av mig till Orbital om detta igår kväll och idag kom vår lokala tekniker för att byta ut hela Core enheten samt skärmen. Nu har den fått en mjukvaruppdatering och allt funkar prima igen! :+1:t3:

8 gillningar