Ooni Volt 12 - bli en napolitansk pizzabagare i ditt egna kök

Från sajten:


Pizzaugnsguden Ooni har en rad av olika pizzaugnar i sin portfölj och det finns modeller som drivs av gasol och även modeller som kräver ved och idag ska vi titta närmare på Volt 12 som kopplas in i eluttaget.

Ingen eld utan rök, eller?

Ooni Volt 12 är gjord för dig som av olika anledningar inte kan använda en gasol- eller vedeldad pizzaugn och vill kunna stå och slunga pizzor hemma i köket. Volt 12 väger in på 18 kilo och har inbyggda handtag så den enkelt kan flyttas runt i hemmet. Den är gjord för att göra 13-tums pizzor, det vill säga pizzor på 33 centimeter och den kommer upp i 450 grader på cirka 20 minuter. Den drar 1600 watt och har automatisk avstängning efter 20 minuter så vi inte slösar el i onödan.

På framsidan av ugnen hittar vi kontrollvreden i form av tre rattar där vi kan kontrollera temperatur, välja vilken typ av pizza vi gör och även justera värmeelementet i botten och i toppen av ugnen. Det finns även en glaslucka så vi enkelt kan se hur gräddningen av vår pizza går utan att släppa ut någon värme. På undersidan av Volt 12 finns fötter så den kan stå på valfri yta i hemmet utan att bränna underlaget och den är även skyddad med pulverlackerat kolstål med extra isolering så den går att använda utomhus.

Hur skiljer den sig från Ooni Koda 16?

Undertecknad har en Ooni Koda 16 som jag köpt privat och den är något större än Volt 12 och drivs på gas istället för el. Om vi ska prata direkta fördelar kontra nackdelar så har Volt 12 fördelen att du slipper hålla på att fylla på med gas och du kan välja att både stå inne eller ute och göra dina pizzor så länge det finns ett eluttag. Det är även något enklare att justera värmen i Volt 12, speciellt när du står inne och slipper kämpa mot väder och vind. Prismässigt så kostar Volt 12 cirka 7 600 kronor i skrivande stund och Koda 16 ligger på cirka 6 500 kronor. Har du inte gasoltub sedan innan och en gasregulator så får du lägga på ungefär en tusenlapp till. Fördelen med Koda 16 är att den håller lite högre temperatur och det går något snabbare att grädda pizzor. Du är inte heller beroende av el och kan använda den på lite fler ställen.

Så om vi går in på det viktigaste av allt – resultatet. För att komma igång med Volt 12 så kopplar vi in den i eluttaget, trycker på strömbrytaren på maskinen och trycker på on-knappen på pizzaugnen, väljer temperatur och eventuellt om det enbart ska vara under- eller övervärme. Det tar cirka 20 minuter för ugnen att komma upp i 450 grader och därefter är det bara att dra igång och grädda pizzor. Resultatet blev faktiskt över förväntan och på runt 90 sekunder hade vi en härligt gräddad pizza med fina kanter i leopardmönster.

Resultatet är faktiskt inte långt ifrån vad undertecknad får i sin Ooni Koda 16 och med tanke på att den går på el så är vi riktigt imponerade. Värmen fördelas fint i ugnen och vi behövde bara vända pizzan en gång under tillagningen och det kändes lättare att få till en bra pizza än i Koda 16. Reglagen för värmen är smidigt som attan då vi slipper stå med laserpistol och mäta värmen och vi kan enklare även använda Volt 12 till andra maträtter än just pizza.

 

Recension: Ooni Volt 12

Fördelar

  • Enkel att använda
  • Blir riktigt bra pizzor
  • Håller värmen bra
  • Kan användas både inne och ute

Nackdelar

  • Svårt att hitta förvaringsplats till den
  • Ganska dyr
  • Krävs ett stort kök

Detaljer

  • Tillverkare: Ooni
  • Produktnamn: Volt 12
  • Typ av produkt: Elektrisk pizzaugn
  • Temperatur: 0-450 grader
  • Tid att komma upp i maxtemp: 20 minuter
  • Pris: Från 7 600 kronor
  • Mått: Bredd 53 cm, längd 62 cm, höjd 28 cm
  • Vikt: 18 kilo
  • Material: Keramik, rostfritt stål

Sammanfattning

Ooni Volt 12 är en fantastisk pizzaugn för dig som inte har balkong eller uteplats alternativt är ute efter en pizzaugn där du slipper hålla på med gasol eller köra vedeldat. Det är enkelt att komma igång och resultatet blir verkligen fantastiskt varje gång och det är förbannat roligt att på så kort tid kunna göra godare pizzor än på den lokala pizzerian. Den är dock inte för alla då du dels måste ha plats för förvaring och även ha ett kök där den får plats för den är stor. Men är det inget problem och inte heller prislappen på cirka 7 600 kronor så är det ett köp som inte kommer göra dig besviken - speciellt inte om pizza är din favoriträtt. Och helt ärligt vem vill inte känna sig som en napolitansk pizzabagare i sitt egna kök?

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

5 gillningar

Relevant bild glömde jag ju, @RolexJocke

3 gillningar