OnePlus Pad Go - en bra underhållningsplatta till sommaren

Från sajten:
image

Det största användningsområdet för en surfplatta i hemmet är underhållningen – detta löser OnePlus Pad Go briljant.

Även om det finns en iPad med Apples potenta M1-chip i detta hushåll, så används den sällan till annat än underhållning. Trots detta är det alltid lika spännande att se Apple, Samsung, Google – och Microsoft för den delen, försöka pressa in så mycket kraft som möjligt i dessa portabla, handhållna skärmar som vi kallar för surfplattor. För undertecknad är det viktigt att den är utrustad med appar som Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, YouTube – kort sagt, underhållningsappar. Detta leder till frågan om inte skärmen och ljudet bör anses vara de två viktigaste komponenterna på en surfplatta?

OnePlus Go Pad är företagets budgetvänliga surfplatta och har skalats av på flera punkter jämfört med storebror – Skärm, prestanda och pris. Men inte tillräckligt för att anses vara medioker på någon av punkterna.

Design, prestanda och möjligheter

OnePlus Go Pad påminner väldigt mycket om storebror men saknar kontakterna för tillbehören som fungerar med OnePlus Pad. Det här tycker vi är en liten miss för både konsumenter och OnePlus själva. Både OnePlus Stylo (pennan) och det magnetiska tangentbordsfodralet skulle kunna locka ägare till OnePlus Pad Go. Baksidan är i plast men det ger mer känsla av aluminium och precis som OnePlus övriga produkter är Pad Go relativt snygg. Med rundade kanter är den dessutom riktigt skön att hålla i när vi slösurfar i soffan.

Kameran som sticker ut ett par millimeter på baksidan ligger på 8 megapixel, precis som selfiekameran på framsidan och bilderna är ok – under perfekta förhållanden. De fungerar även för videosamtal om du inte har så höga krav. Det blir ganska mycket brus i både bilder och videos. Men nog om kameran som för många är väldigt ointressant på en surfplatta.

Prestandan kommer från MediaTek Helio G99 med åtta kärnor. Grafiken sköts av ett Arm Mali G57 och minnet ligger på 8 gigabyte av LPDDR4X. Prestandan motsvarar ungefär vad vi förväntar oss i den här prisklassen men det mesta flyter på utan problem – mycket tack vare OnePlus egna Android 13-baserade OxygenOS. Det är en ren, snygg och snabb upplevelse. Tyvärr så är det bara två års uppdateringar som inkluderas med köpet och att den fortfarande inte fått någon uppdatering för Android 14 är lite oroande.

Trots spelande och lite tuffare appar så blir aldrig surfplattan betydande varm. OxygenOS erbjuder flerfönsterläge för upp till två samtidigt. Men om du börjar utmana detta med lite mer intensiva uppgifter så börjar den flytande upplevelsen snart att krokna. Är du ute efter en surfplatta som klarar spelen med lite mindre krav, underhållning och lättare arbetsuppgifter så är OnePlus Pad Go definitivt godkänd.

Batteriet ligger på 8 000 mAh och håller i genomsnitt i 2-3 dagar med flitig användning för oss. I standbyläge dras det minimalt med batteri så om du lämnat den med halvfull tank så är det ingen risk att den är död om du plockar upp den efter ett par dagar igen. Den har stöd för snabbladdning på upp till 33 Watt och det tar ungefär 2 timmar och 20 minuter att ladda den fullt.

Den har även inbyggt LTE-modem och plats för simkort om du tycker det är smidigare än att koppla upp sig på luren när du är på språng. Det här ger 4G-uppkoppling, GPS och du slipper förlita dig på nätverk i din omgivning.

Skärmen med 90 Hz och fyra högtalare

Skärmen är en 11,3 tum stor IPS-panel med 2,5K-upplösning (2,408 x 1,720) med 90 Hz-bilduppdateringsfrekvens. Kontrasten ligger på 1500:1 med en ljusstyrka på 400 nits och skärmen är riktigt trevlig att titta på. Färgåtergivningen är bra men det saknas stöd för HDR och under mörka scener i filmer så kan detta bli något tydligt. Den går att använda utomhus en solig dag men du gör nog bäst i att lägga dig i skuggan för att slippa påfresta ögonen.

Ljudet blir riktigt maffigt med sina fyra högtalare. Dessa är fördelade på vardera kortsidor med stöd för Dolby Atmos och levererar ett imponerande ljud. Det här gör OnePlus Pad Go till en riktigt trevlig surfplatta att se film på.

Recension: OnePlus Pad Go

Fördelar

  • En stor och bra skärm
  • Maffigt ljud
  • Batteritiden imponerar

Nackdelar

  • Endast två års uppdateringar
  • Prestandan är endast tillräcklig
  • Inget stöd för OnePlus Pad-tillbehör

Detaljer

Operativsystem: Android 13, OxygenOS 13.2 (2 års uppdateringar)

Höjd: 25,512 cm

Bredd: 18,804 cm

Tjocklek: 0,689 cm

Vikt: 532 g

Skärm: 11,35 tum LCD

Upplösning: 2 408 x 1 720

Pixeltäthet: 260 PPI

Ljusstyrka: 400 nit

Uppdateringsfrekvens: 90 Hz

Samplingsfrekvens för touch: 180 Hz

Ljud: Dolby Atmos Quad-högtalare

Chip: MediaTek Helio G99

CPU: Octa-core 2×2.2 GHz Cortex-A76 & 6×2.0 GHz Cortex-A55

GPU: Mali-G57 MC2

RAM: 8 GB LPDDR4X

Lagring: 128 GB UFS 2.2, microSD upp till 1 TB

Batteri: 8 000 mAh, stöd för 33 W SUPERVOOC

Kamera: Främre och bakre kamera 8 megapixel (EIS-stabilisering i bakre)

Nätverk: Wi-Fi 5 (802.11ac), 802.11a/b/g/n/, WLAN 2.4G/WLAN 5.1G/WLAN 5.8G, LTE Sim-kort

Övrigt: Bluetooth 5.2, GPS (L1), ansiktsupplåsning (främre kamera)

Pris: 3 990 kronor

Sammanfattning

OnePlus Pad Go är en prisvärd surfplatta som levererar mycket för pengarna. Med en snygg design, en stor skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens, Dolby Atmos-ljud från fyra högtalare och en robust batteritid, erbjuds allt detta till ett pris av 3 990 kronor (7 procent rabatt hos OnePlus). Så, vilka är nackdelarna? Om du kan acceptera att OxygenOS-uppdateringarna upphör efter två år och att enheten kanske kämpar med nyare spel eller appar framöver, så är det få nackdelar att tala om. Den passar utmärkt för underhållning, att ta med till sommarstugan och blir ännu mer portabel med stöd för SIM-kort.

Men prislappen ligger även precis under något bättre surfplattor med bättre framtidsstöd. Även “storebrorsan” kostar bara 1 600 kronor mer hos OnePlus och ger dig en större och bättre skärm samt mer prestanda. Apple har nyligen sänkt priset på sin billigaste iPad till 4 990 kronor, och den kan hittas för ännu mindre hos återförsäljare. Men om din budget är under 4 000 kronor och du planerar att använda den till att surfa, underhållning och lite spel, då är OnePlus Go Pad ett utmärkt alternativ.


Betyg: 4 / 5Teknikveckan rekommenderar!