Om du ogillar självkörande bilar så finns även ”teledriving”

Från sajten:


I Las Vegas så åker det numera runt ett antal bilar som saknar förare bakom ratten trots att det faktiskt är människor som kör bilarna.

Det är det nystartade tyska företaget Vay som har fått tillåtelse att erbjuda sina bilar och tjänster i staden. Istället för självkörande bilar så är Vay-bilarna en del av den nya “teledriving”-modellen där mänskliga förare använder arkadspelsliknande stationer från företagets huvudkontor och fjärrstyr bilarna. Det här är den första kommersiella teledriving-produkten i USA som fått grönt ljus efter en tids testkörning i Las Vegas. Än så länge är det endast i utvalda delar av staden som Vays fjärrstyrda bilar erbjuds. Det hela kräver förståeligt nog en 5G-uppkoppling för att föraren inte ska tappa uppkoppling till bilen eller kamerorna som visar vart bilen är på väg.

After 5.5 years in the making, @vay_io is now officially available in Las Vegas! If you are there, you can download the Vay app, push a button and get a car remotely delivered to you without a person inside it! 🤯 🚀 Super proud of @vay_io's team! ❤️#mobility #teleoperation pic.twitter.com/RfFduWhdTW

— Bogdan Djukic (@bdjukic) January 17, 2024

När bilen har kommit fram till kunden så kopplas den fjärrstyrande föraren bort och kunden tar över bilen. Kostnaden är 30 cent per minut att köra bilen och 3 cent per minut om den behöver parkeras tillfälligt för att handla eller liknande. När kunden är färdig så tar Vay över fjärrstyrningen igen. Självkörande taxibilar har haft det en aning svårt att få tillåtelse på vägarna i vissa delar av världen. Så det kanske finns en chans för Vays teledriving-tjänst att fylla ett behov tills vägarna är fulla av självkörande fordon.

Via: PopSci

Spännande om uppkopplingen försvinner eller laggar lite… :thinking: