OLED eller QLED?

Hej Bubblan, jag har just hittat hit. :wave:t3:
I en bubbla som denna finns det säkert folk som kan hjälpa en gammal dam att välja rätt tv?

Jag har en budget på 10 000 riksdaler och vill för dessa pengar införskaffa en television på 55-60”.

Valen står mellan LGs 55” OLED eller Samsungs 58” QLED.

https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/tv/55-60tum/lg-oled55a16la/1019768.9118/

https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/tv/55-60tum/samsung-qe58q60tauxxc/1012253.9118/

Vad säger ni som kan detta bättre än jag? Som jag förstått saken så ska OLED ha bättre svärta och kontrast men en viss risk för inbränningseffekt, någon som vet hur stor denna risk är?

Vilken tv föreslår ni? Alternativa förslag och synpunkter är välkommet.

/Signhild

Välkommen till forumet!

Jag skulle satsa på den från LG. Dels för den har stöd för Dolby Vision och Oled är väldigt trevligt.
Inbränning är inget du behöver vara rädd för direkt.

1 gillning

Är inte qled att föredra om rummet är väldigt ljust?

Trodde det var tvärtom. OLED ger väl bättre svärta?
@Laxpudding vet garanterat :smiley:

Nja, lever i tron att qled är ljusstarkare. Men jag vet inte. Är också nyfiken på vad ”församlingen” kommer fram till.

Skall troligtvis köpa ny tv till hösten och tycker det är riktigt svårt att bestämma sig för vad.:man_shrugging:t2:

1 gillning

Instämmer till fullo.
Som jag har förstått saken så är QLED ljusstarkare än OLED. Bra om man kollar film i ljusa rum. Men OLED har mer svärta och därmed bättre kontrast.
Någon som kan detta bättre får gärna rätta tanten om hon har fel.

Det är så jag också uppfattat det. Sen är jag inte så säker på att den där bättre svärtan är så värst viktig för mig. Jag har problemet ljust rum och periodvis mycket speglingar in i tv. Känn som att det är de parametrarna jag skulle prioritera. Men vi är alla olika :smirk:

Är det problem med speglingar du har så ska du nog upp i Samsungs toppmodeller och då blir det QLED.

Ja det är tråkigt att det inte finns några billiga tv med matt skärm🤷🏻‍♂️

Nedrans mycket regnbågseffekter dock!

QLED är en belysningsteknik för LCD och själva TV:n som “är QLED” kan vara från en relativt enkel TV till en påkostad flaggskeppsmodell. Så man kan aldrig dra säkra slutsatser om “QLED” utan att tala om vilka egenskaperna produkterna har. OLED-modellerna är mer lika i grunden då panelerna kommer från samma tillverkning. Men det skiljer sig förstås även där i själva produkten. Dock samma ungefärliga beteenden runt ljus och kontrast samt samma sorts reflexfilter.

Samsung Q60T är deras enklaste QLED-modell och den är ljussvagare än en typisk OLED i HDR (600–700 nits för OLED mot 400–500 nits Q60T) och när det kommer till SDR är det tvärtom där den kan lysa 400+ nits där en OLED når 250-350 nits beroende på ABL.

Men den situationen, där du verkligen behöver 400+ nits SDR är den också enda jämförelsen där en Q60T kan vara något bättre än någon OLED. Typexemplet är när du ska titta på vintersport mitt på dagen och inte vill dra för persienner och gardiner. Och bara då egentligen. För Q60T ger mer reflektioner också vilket verkligen kan ta udden av fördelen med den något högre ljusstyrkan.

I alla andra situationer är reflexfilter, kontrastförhållande, HDR-ljusstyrka och betraktningsvinklar så pass mycket bättre på en OLED. Vill man direkt matcha bildkvaliteten måste man titta på Samsung Q90T/Q95T – samt inte glömma Sony XH95. Där kan man väga fördelar och nackdelar mer jämlikt.

11 gillningar

Tack för utförlig förklaring. För min del är alternativet till en Q60T en LG A1 för att klara budgeten på 10 000kr. Vet du hur orolig man behöver vara för inbränning i skärmen, är det någon speciell procedur man bör utföra när man kollar på linjär tv? Som att byta kanal ibland för att förhindra inbränning av kanalens logga?

Baserat på Rtings tester med äldre och känsligare OLED-modeller bör du undvika att ha samma kanal med logotyp på dygnet runt, hela veckan och sex månader i följd. Eller att ungefär 5000 timmars kontinuerlig drift med samma kanal ger en risk. Då kan du räkna på miniräknaren hur många år av TV4 du behöver med dina TV-vanor. A1 är modernare och bör vara mindre känslig.

2 gillningar

Ursäkta att jag lånar tråden lite men vilka är de bästa tv-modellerna just nu om man inte kan gå upp större än 43" p.g.a. begränsat utrymme – och finns det någon som hanterar speglingar bra?

The Frame - mest för att den är så smidig i den storleken på väggen.

4 gillningar

Det finns inga TV som är “bäst” i storleken under 43 tum. Måste upp till 49 och 55 tum för att det ska finnas riktigt bra modeller, inklusive modeller med de bästa reflexfiltren. Men kan hålla med @Esse om att Samsung The Frame är så bra det kan bli för storleken. Ingen TV hanterar direkta reflexer bra, utan har man fönster och lampor som speglas är det är rummet som i grunden är icke-optimalt för tittande. Flytta på lamporna och dra en gardin för fönstret så blir det bättre på ett sätt som inget existerande reflexfilter kan göra så värst mycket åt.

2 gillningar

Tack! Kanske blir en The Frame och mörkläggningsgardin för fönstret som stör.

Här är anledningen till att vi max kan ha 43 tum:

1 gillning

Köp en 75” och minska dörröppningarna :+1:

4 gillningar

Ja, limbo varje gång man går in i vardagsrummet är kanske en lösning.

Eller ett vridbart fäste så du vinklar tv:n 90 grader när du inte tittar på den.