Nya Nest Cam är en stabil och prisvärd inomhuskamera

Från sajten:
image

Kör du Google Home hemma och är ute efter en inomhuskamera som fungerar problemfritt med ditt system? Då kan nya Nest Cam Wired vara valet för dig och ditt hem.

För någon månad sedan lanserade Google sin nya Nest Cam Wired som en uppföljare till sina tidigare inomhuskameror. En stilrent designad och hyfsat prisvärd kamera för ditt hem som trots allt en del schyssta specifikationer också fått en del negativ publicitet kring lanseringen. En av de stora skillnaderna från tidigare kameror från Nest är att denna inte alls går att installera i Nest appen utan det är Google Home appen som gäller. Bra eller dåligt beror på vad du är ute efter och med Nest Cam Wired upptäcker vi att den har sina skönhetsfläckar utöver det som fungerar riktigt bra! Läs vidare för att få veta mer och vad det är som skiljer sig från tidigare kameror.

Förpackning & innehåll

Framsidan av förpackningen visar tydligt att det handlar om Nest Cam Indoor Wired och att det är den andra generationen av denna inomhuskamera. Förpackningen följer samma stil som övriga produkter från Nest-sortimentet – stilrent, enkelt och tydligt.

Google Nest Cam Wired

På sidan av förpackningen ges lite mer information om inomhuskameran. Det handlar i detta fall om färgen “Snow” som finns i Sverige (den finns i fler färger i USA) och att denna version är avsedd för inomhusbruk. De tekniska specifikationerna listas också (finns längre ner i recensionen) och det som medföljer med kameran visas också upp här (kamera, nätadapter, väggskruvar och väggpluggar).

Google Nest Cam Wired

När vi packat upp innehållet så består detta av en kamera med inbyggd fot, en fast monterad kabel som ansluts med USB-A till strömadapter samt skruvar, pluggar, en kabelhållare samt lite dokumentation.

Strömkabeln är generöst tilltagen med sina 3 meter vilket gör det enklare att få till en bra placering utan att behöva tänka på om det finns ett vägguttag i närheten.

Google Nest Cam Wired

Inomhuskameran är stilrent designad och står stadigt på den tyngre basen, foten eller vad vi ska kalla det. Det är inte den minsta inomhuskameran vi sett men storleken är trots allt fullt acceptabel och sticker inte ut alltför mycket i hemmet.

Google Nest Cam Wired

På baksidan av kameran finner vi högtalaren för tvåvägskommunikationen. Det är också här som den fast monterade kabeln är ansluten till kameran. Kabeln går alltså inte att ta av så du är fast med den relativt långa kabeln som medföljer.

Google Nest Cam Wired

Själva kameradelen sitter fast vid basen som är av det tyngre slaget. Det går alldeles utmärkt att vinkla och vrida kameran kring fästet så att du får en optimal betraktningsvinkel.

Google Nest Cam Wired

Basen till kameran fungerar även som ett väggfäste vilket är praktiskt om du hellre vill skruva upp kameran på väggen. Vrid loss bottenplattan, skruva fast med de medföljande skruvarna och vrid sedan på kameran och vinkla den efter tycke och behov.

Google Nest Cam Wired

Det är praktiskt att det finns möjlighet till att fästa kameran på väggen, inte alla som har det i dagens breda utbud av inomhuskameror. På bilden ovan syns också hur kabeln är fäst i kameran.

Installation

Nest Cam installeras i Google Home-appen och inte i Nest-appen som var brukligt tidigare. Detta innebär också vissa skillnader i hur kameran kan hanteras och vi som installerat kameror i Google Home-appen tidigare är också medvetna om att det finns en del begränsningar här som gärna hade kunnat vara bättre. Inställningsmöjligheterna är helt enkelt lite få jämfört med i många andra appar där kameror hanteras. Dessutom så lämnar Google Home-appen en del att önska vad gäller användargränssnittet, det är inte helt lätt att navigera sig fram till de olika inställningarna för enheterna som finns här.

Å andra sidan så är installationen enkel och pedagogisk så det är hela tiden klart vad som ska göras under installationsprocessen. Bra där!

Nest Cam Wired

Efter att du valt att lägga till kameran till ditt hem i Google Home-appen väljer du Nest Cam (med ledning) och vem godkände förresten den översättningen? Som brukligt är det alltid en god idé att testa ut var kameran ska placeras så att du har god wifi-täckning i ditt nätverk på den tilltänkta platsen. Enklast är att testa om din telefon nås av nätverket men det finns också appar som visar upp styrkan på ditt nätverk i hemmet. Spara den QR-kod som används vid installationen så du har tillgång till denna om det skulle behövas längre fram.

Nest Cam Wired

När kameran är aktiv lyser en grön lysdiod upptill i det svarta området. Denna indikerar att kameran är aktiv och att något spelas in på kameran och det går inte att välja bort heller på grund av integritetsskyddet hos Google. Man ska helt enkelt inte kunna smyga med att kameran är igång eller att man spelas in. Blinkar den gröna dioden är detta ett tecken på att någon tittar på dig via en livesändning. Tänk också på vilken inställning du gör för mikrofonen baserat på om ljud ska spelas in eller inte. För övrigt ska det tilläggas att ljudet är högt, klart och tydligt så här har de gjort ett bra jobb när det gäller den biten.

Användning

Nest Cam Wired har en del smarta funktioner och överlag har den fungerat väldigt stabilt under de veckor som jag testat kameran här hemma. Inga driftstopp eller annat som behövt tillsyn vilket ibland är vanligt bland kameror beroende på tillverkare. Nu är denna placerad inomhus i vardagsrummet som har stabil täckning av mitt nätverk vilket givetvis underlättar.

På bilden nedan (skärmdump) ser vi att färger och annat återges på ett bra sätt. Vi ser hur långt jag och dottern kommit i vårt pusselbyggande och även tvätten som hänger på tork under trappan. Vi har en ganska öppen planlösning på bottenvåningen i vårt hus vilket gör det enkelt att placera ut en kamera som har koll på det mesta. Synfältet som kameran har på 135° är också fullt tillräckligt och bilden blir inte överdrivet förvrängd (fiskögeeffekt) som en del kameror kan uppvisa.

Nest Cam Wired

På kvällstid när mörkret smugit sig på ser vi också att kvaliteten blir sämre – vi ser fortfarande färger tack vare omgivande belysning som hjälper kameran att återge dessa. Denna kamera har en upplösning på 1080p jämfört med de äldre Nest-kamerorna som hade högre upplösning och därmed också förutsättningar för en bättre och skapare bild i svagare ljus. Även om kameran är utrustad med HDR för högre ljuskontrast och ett bättre mörkerseende i svagt ljus så upplever jag inte att detta ger så bra bild som man hade hoppats på.

Nest Cam Wired

Utan någon som helst belysning är bilden svartvit och det som lyser upp är sensorn från en kamera monterad på motsatta väggen. Som ni ser så är bilden helt okej men kunde givetvis haft lite mer kontrast i mörker.

Nest Cam Wired

Kameran har 6x digital zoom vilket fungerar helt okej i dagsljus men i svagare ljus blir det väldigt mycket brus i bilden. Som jag nämnde tidigare är ljudet klart och tydligt och för att tala till någon trycker du ner mikrofon-ikonen i live-feeden och börjar sedan prata.

Funktioner i kameran

Nya Nest Cam Wired har stöd för smarta aviseringar vilket innebär att den kan skilja mellan personer, husdjur och fordon. Jag hade aviseringar inställt för personer och den fungerar riktigt bra då jag i tid och otid fick aviseringar när någon rörde sig framför kameran, oavsett om det var tidigt på morgonen när frun skulle till jobb eller på eftermiddagen när dottern kom hem från skolan. Aviseringarna burrade till på min handled via min Apple Watch så jag visste så snart någon rört sig framför kameran, synd bara att du inte får upp en ögonblicksbild på klockan. Det ska tilläggas att all igenkänning sker lokalt på enheten så inget processas via molntjänster vilket är bra för integriteten.

När vi nu kommer in på det här med vem och vad som rört sig framför kameran så blir det mindre kul. Nest Cam Wired har 3 timmars gratis videohistorik vilket innebär att de tre senaste timmarnas händelser kan ses via appen. Har något hänt efter tre timmar och en minut så är det kört vad gäller videohistoriken. Enda sättet att komma runt detta är att teckna ett abonnemang för Nest Aware som då gäller för alla dina Google/Nest-kameror i hemmet. Kostnaden för detta är i och för sig försvarbar (ca 550 kr/år) men något man bör ha i åtanke. Utan Nest Aware är faktiskt kameran mindre smart om jag ska vara ärlig. Ibland kanske du behöver kolla upp något som hände på förmiddagen men efter tre timmar är det kört och samma gäller för deras andra kameror och dörrvideoringklockor. Med Nest Aware blir det också möjligt att känna igen ansikten vilket kan vara bra, inte minst för tryggheten i hemmet.

Som jag nämnde tidigare så är det Google Home-appen som gäller för denna kamera. Det innebär också att du inte kan använda den med något annat system så du får ut mest av kameran om du enbart kör Google Home i ditt hem. Vill du bara ha koll på vad som händer i hemmet är Nest Cam Wired en kompetent kamera där du har basfunktioner i Google Home-appen men är du ute efter mer så finns det andra kameror på marknaden.